Duurzaam sinds 2007Meer dan 650 artikelenDe duurzaamste oplossing
Aardgas

Van het gas af

Milieuwinst
770 kilo CO2 per jaar
Kosten
6.300-18.300 euro
Terugverdientijd
8-18 jaar
Gemak
Enkele dagen
Subsidie
Ja
Sluiten
Toelichting

Dit is de impact van de twee acties met de meeste impact: overstappen op een warmtepomp en op inductiekoken.

De subsidie voor een wamtepomp is 1300 tot 2500 euro. Lees in dit artikel meer over de warmtepomp.

Lees in dit artikel meer over het overstappen op inductiekoken. 

Let op: de terugverdientijd is afhankelijk van de gasprijzen. De prijzen stijgen in dergelijke mate dat het voor ons lastig is bij te houden en dat op moment van lezen de terugverdientijd al veel korter is.

Belangrijke voorwaarde om van het gas af te gaan is je huis goed isoleren. 

Met jouw huis van het gas af gaan is een uitdaging in Nederland. Bij veel huizen moet eerst nog het nodige veranderd worden. Ontdek hier welke maatregelen je kan nemen en hoe je dit het beste kunt aanpakken.

1
In 7 stappen naar een woning zonder gas

1
Stap over op elektrisch koken
inductie pannen

Elektrisch koken is een relatief makkelijke eerste stap richting een gasloos huis. Je bespaart hier gemiddeld 37 m3 gas per jaar mee. Ontdek in dit artikel wat er bij jou thuis nodig is om elektrisch te koken en bekijk onze vergelijking van de beste inductiekookplaten.

2
Isoleer je huis
Natuurlijk isoleren

Het is belangrijk dat je huis goed geïsoleerd is voordat je van het gas af kan. Check de isolatie van je dak, muren, ramen en vloer. Als je huis van na het jaar 1992 is, dan is het waarschijnlijk goed geïsoleerd. Als je huis daarvoor is gebouwd, vertellen wij in dit artikel waar je aan moet denken bij het isoleren van je huis.

3
Bepaal wanneer overstappen handig is
Radiator

Het is niet altijd verstandig om per direct over te stappen op gasloze alternatieven. Lees hier alles over wanneer overstappen handig is, en waar je rekening mee moet houden als je gasloos wilt wonen.

4
Kies het juiste type warmtepomp
Warmtepomp

Ontdek hier hoe een warmtepomp werkt, welke 5 typen warmtepompen er zijn, en welk type warmtepomp voor jouw huis het meest geschikt is.

5
Vergelijk warmtepomp installateurs
Water lucht warmtepomp

Er zijn niet alleen verschillende typen warmtepompen, maar ook veel verschillende installateurs. Vergelijk hier de beste warmtepomp installateurs en ontdek waar je op moet letten bij (het aanvragen van) offertes. Vraag advies voor jouw specifieke situatie! 

6
Schaf eventueel een zonneboiler aan
Zonneboiler

Een zonneboiler is in veel gevallen minder efficiënt dan een warmtepomp met zonnepanelen en een goed verwarmingssysteem. Wij vertellen je op deze pagina alles over de zonneboiler.

7
Overweeg zonnepanelen
Zonnepanelen huis

Als je voor een warmtepomp kiest, zal je elektriciteitsverbruik fors toenemen. Houd hier rekening mee bij het kiezen van het aantal zonnepanelen dat je neemt. Lees hier verder voor praktische tips en als je zonnepanelen installateurs wilt vergelijken

De energiebespaarders

Vraag een duurzaamheidsadviseur om hulp

Niet ieder huis is even makkelijk. Het kan een hele klus zijn je huis van het gas af te krijgen. Wij hebben hier de beste bedrijven voor duurzaamheidsadvies thuis met elkaar vergeleken. Zij kunnen jou thuis verder helpen en ontzorgen, als je daar behoefte aan hebt.

2
De stappen om van het gas af te gaan

Inductiekookplaat

De eerste en makkelijkste stap is een inductiefornuis. De helft van alle verkochte kookplaten is inmiddels een inductiekookplaat. En dit aantal is groeiende. Koken met inductie is duurzamer en makkelijker dan op gas. De prijs van een goede inductiekookplaat scheelt niet veel van het ‘traditionele’ gasfornuis. Daarnaast is de inductiekookplaat het zuinigst van alle elektrische kookplaten. Kijk wel goed wat voor jouw huis de beste inductiekookplaat is en welke eigenschappen handig zijn.

Isolatie

Daarna raden wij je aan goed naar je isolatie te kijken. Zonder goede isolatie heeft het geen zin je huis van het gas af te halen. De verwarming zal dan niet goed in staat zijn het hele huis op te warmen. Veel mensen denken dat hun isolatie goed op orde is, maar in feite is drie op de vier huizen in Nederland slecht geïsoleerd. Dat is zonde, want isolatie is de meest effectieve manier om klimaatverandering te bestrijden en geld te besparen. Als basisregel kan je ervan uitgaan dat, als je huis van voor 1992 is en er geen grote renovaties zijn gedaan, je nog flinke winst kan halen uit isoleren (zowel financieel als voor het milieu). Een huis van na 1992 nog extra isoleren is minder interessant en is alleen nuttig als je echt klimaatneutraal wilt zijn. Het dichten van warmtelekken zoals je brievenbus of randen langs je ramen kan een relatief makkelijke staf zijn om al veel isolatiewinst te behalen.

Verwarming

Goede verwarming is de volgende stap. Vloerverwarming aanleggen (of muurverwarming) is bijvoorbeeld veelal een effectievere manier om je huis op te warmen dan radiatoren. Verder kan je de afgifte van warmte van je huidige verwarming relatief eenvoudig verbeteren met een radiatorventilator. Ook kan je aan de slag gaan met waterzijdig inregelen. En vergeet lokale bijverwarming met een elektrische kachel of infraroodverwarming niet! Hiermee verdeel je het water beter over je radiatoren waardoor je tegen minder kosten meer warme kan verdelen. Sinds 2020 is dit ook verplicht. De meeste huizen van voor deze periode hebben dit nog niet goed op orde. Voor het opwekken van warmte is vervolgens de vraag wat jij zelf kan doen en wat de overheid gaat oppakken. Eén van de acties om mensen van het aardgas af te helpen is de inzet van warmtenetten. Zeker voor huizen waarbij een warmtepomp lastig is, zijn warmtenetten noodzakelijk om van het gas af te kunnen. Als er daadwerkelijk duurzame energievarianten via het warmtenet worden geleverd, is dit een duurzame optie. Zie voor meer info onze pagina over wanneer je van het gas af kan.

Warmtepomp

Een warmtepomp is een grote investering. Als je net een (efficiënte) cv hebt gekocht, raden wij een warmtepomp nog niet aan. Als je cv 12 jaar of ouder is, is het verstandig je oude cv te vervangen. In dat geval raden wij aan in één keer door te pakken en over te stappen naar een warmtepomp. Schat van tevoren goed in of er genoeg warmte uitkomt voor jouw huis. Je kan dit testen door bijvoorbeeld je oude cv op 60 graden te zetten. Als dit voldoende warmte geeft en dit de beoogde temperatuur van je warmtepomp is, weet je dat dit met de warmtepomp ook goed zal gaan. Bespreek goed met een installateur of de warmte afdoende is voor jouw huis.

In veel gevallen is een luchtwarmtepomp de beste optie, maar dat hangt ook sterk van je huis af. Een grondwarmtepomp verbruikt minder stroom, is stiller en geeft verkoeling in de zomer. Maar een grondwarmtepomp is een grotere investering. Als je in een huis woont waar het snel koud kan worden ondanks je isolatie, kan het voordelig zijn om voor een hybride warmtepomp te gaan. Dan ben je alleen nog niet helemaal van het aardgas af. Laat je door een installateur (vrijblijvend) adviseren over jouw situatie.

Bij een warmtepomp gebruik je stroom in plaats van gas. Je hebt dus veel meer stroom nodig. Bij een gemiddeld Nederlands huishouden is dit rond de 7000 kWh per jaar. Dat is ruim 2 keer het totale gebruik van een gemiddeld huishouden zonder warmtepomp. 

3
Ons advies over van het gas af

Heeft jouw gemeente nog geen concrete plannen voor jouw wijk, maar wil je voor het klimaat in actie komen? Dan adviseren wij voor een warmtepomp te gaan. Doe dit op het moment dat jouw huidige cv is afgeschreven (na circa 12 jaar). En kijk goed wat voor jouw huis haalbaar is (hybride, lucht- of grondwarmtepomp). Een professional kan je advies geven over welke pomp het beste is in jouw situatie.

Als er vanuit jouw gemeente plannen aankomen voor een warmtenet of andere voorzieningen kun je het best hier even op wachten. Controleer bij je gemeente wat de exacte plannen zijn en of een eventueel warmtenet wel duurzame energie levert. Als de plannen nog onduidelijk zijn, houd dan het nieuws in de gaten, want het komende jaar zullen gemeenten duidelijkheid moeten geven.

Nog een ander alternatief is om te kijken of je met enkele gelijkgezinden gemeenschappelijk een grondwarmtepomp kunt aanschaffen. Zo wordt de warmtepomp beter betaalbaar.

4
Hoeveel CO2 bespaar je door gasvrij te wonen?

Gasverbruik verminderen e

Wij hebben de maatregelen op deze site ingedeeld naar de hoeveelheid CO2 die je ermee kan besparen. En alhoewel van het gas af gaan een belangrijke maatregel is, eindigt deze op de zesde plek. De warmtepomp bespaart bij een gemiddeld huis ongeveer 600 kilo CO2 per jaar

5
Nederland van het gas af

Met het klimaatakkoord is een stap gezet om Nederland duurzamer te maken. Van het gas afstappen past hier uiteindelijk bij: fossiele brandstoffen zijn namelijk slecht voor het milieu. Toch blijkt dat de overstap naar aardgasvrij wonen (de energietransitie) een uitdaging is.

Van het gas af gaan als doel op zich is niet verstandig. Niet al het gas is aardgas. Aardgas is een fossiele brandstof die bijdraagt aan de opwarming van de aarde. Gas kan echter ook duurzaam zijn. Zo kan windenergie worden omgezet in waterstofgas en kan uit rioolslib biogas worden gemaakt. Dit is echter nog niet op grote schaal haalbaar. Daarnaast kan het voor mensen die in zeer oude huizen wonen te kostbaar zijn om per direct van het gas af te stappen. In de transitie kan het voor sommige huizen voorlopig de minst slechte vorm van energievoorziening zijn. 

Op dit moment is ongeveer 95% van de huizen nog aangesloten op het gasnet. 75% van het gas gaat op aan verwarming. De rest wordt gebruikt voor douchen, warm water (20%) en koken (5%). Rond de 80% wordt gebruikt in de wintermaanden. 

Nieuwe woningen worden niet meer voorzien van een gasaansluiting. In 2021 hebben veel gemeenten in Nederland een wijk aangewezen die als eerst van het gas gaat, je kan hier het overzicht vinden van deze wijken. In 2030 moeten anderhalf miljoen huizen van het gas zijn losgekoppeld. En in 2050 moeten alle huizen in Nederland van het gas af zijn. 

6
Aanpassingen om het gas af te sluiten

Als je van het gas af stapt, moet je de gasaansluiting laten verwijderen door je netbeheerder. Ongebruikte gasleidingen mogen vanwege de veiligheid niet blijven liggen. Voor een benedenwoning kost het verwijderen van de leidingen rond de 700 euro, voor een hogere verdieping rond de 180 euro. De overheid vergoedt dit niet. Het gasnetwerk zelf blijft liggen, omdat het later misschien voor alternatieven zoals waterstof kan worden gebruikt. Je kan er echter ook voor kiezen te weigeren de kosten hiervoor te betalen, al zorgt dat wel voor moeilijkheden met de netbeheerders. Zie dit artikel van Radar en dit artikel van Tweakers, waarin dit meer gedetailleerd wordt toegelicht. 

Een warmtepomp vraagt veel elektriciteit, waardoor je je stroomnet zult moeten aanpassen om meer vermogen te kunnen generen. Er is een 3-fasenaansluiting nodig, terwijl  de meeste huizen een 2-fasenaansluiting hebben. De omschakeling naar een 3-fasenaansluiting kost gemiddeld 200 euro. Daarnaast is een aparte groep in je meterkast nodig. Zie ook onze pagina over wanneer je van het gas af kan

Je woning verduurzamen #2: van het gas af • Z Life
Bart Ladrak

Klimaatverandering en milieuvervuiling hebben ernstige gevolgen voor de wereld. Juist op het gebied van duurzaam wonen valt veel te winnen in relatief eenvoudige stappen. Ik wil mensen helpen en motiveren de beste duurzame keuzes te maken, door zaken helder uit te leggen en ook opties te geven om te handelen! Ik heb in diverse media en congressen over de praktische stappen van duurzaam wonen geschreven en gesproken.

5 2 stemmen
Nieuw: Geef Artikel Score
Abonneer
Laat het weten als er

1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Dank voor de informatie. Ik weet niet of ik ‘van het gas’ af ben. Ik betaal gemiddeld ongeveer 15 euro voor mijn persoonlijke electriciteitsverbruik. Voor de blokverwarming etcetera (voor 72 huishoudens) ben ik honderden euro’s per maand kwijt. Er zijn afgelopen zomer twee gasgestookte CV-ketels naar beneden getakeld. We zijn niet geïnformeerd wat er voor in de plaats is gekomen, maar de verwarming doet het gelukkig wel.

Volg ons op Facebook