Duurzaam sinds 2007Meer dan 650 artikelenDe duurzaamste oplossing
elektrische deken

Beste elektrische deken

Impact
Milieuwinst
127.16 kilo СО2 p/j
Kosten
60 euro
Terugverdientijd
3 maanden
Subsidie
Nee
Sluiten
Toelichting

De CO2 besparing is ten opzichte van het gebruik van de centrale verwarming. Hiervan gaan wij ervan uit dat de centrale verwarming met het gebruik van een elektrische deken op 19 graden kan worden gezet. Mocht dit al het geval zijn dan geeft de verwarming een graadje lager zetten dezelfde winst. De elektrische deken stoot gemiddeld 78.84 kg CO2 per jaar uit. Het zetten van de centrale verwarming op 19 graden, of als dit al gebeurd een graadje lager, geeft een winst van 206 kg CO2 per jaar.

Dit is gebaseerd op de verwachting dat de elektrische deken elk uur van het jaar aanstaat en de centrale verwarming hierdoor op 19 graden wordt gezet, of als dit al zo is dan een graadje lager. Dit zal echter niet altijd het geval zijn en afhankelijk van het gebruik zal dit getal dus verschillen.

Energie besparen en toch warm in huis? Dat doe je met een elektrische deken. Met de stijgende energieprijzen is het thuis lekker warm hebben lastig geworden. Een elektrische deken zorgt voor een lekker warm bed en in de koude wintermaanden komt dat goed uit. Het gebruik van een elektrische deken ten opzichte van de centrale verwarming is niet alleen voordeliger voor de portemonnee, maar ook voor het milieu. In dit artikel vertellen we alles wat je moet weten over deze duurzame en lekker warme dekens en hebben wij een top 6 beste elektrische dekens voor u opgesteld!

bedieningspaneel elektrische deken

Wat is een elektrische deken?

Een elektrische deken verwarmt zichzelf en kan dus een warmtebron zijn voor op het bed of de bank. Er bestaan twee soorten elektrische dekens, namelijk een onderdeken en bovendeken. De elektrische onderdeken is meestal bedoeld om onder het hoeslaken te worden gelegd en kan zo van onderaf verwarmen. Deze zijn heel fijn voor in bed maar kunnen bijvoorbeeld niet op de bank worden gebruikt. Een bovendeken lijkt meer op een normale fleece deken die je zowel op bed kan gebruiken of om jezelf heen kan wikkelen op de bank. Deze is dus meer bedoeld als extra warmtebron en werkt minder goed om het bed voor te verwarmen. Er zijn ook 2-in-1 elektrische dekens die als boven- en onderdeken kunnen worden gebruikt. Deze zijn echter wel wat duurder om aan te schaffen.

Hoe duurzaam is zo’n elektrische deken nou echt?

Het gebruik van een elektrische deken kan misschien wel lekker klinken, maar niet duurzaam aanvoelen. In praktijk is het echter zo dat het vaak loont om in plaats van de hele ruimte, alleen een kleiner oppervlakte te verwarmen. Gelukkig heeft de ontwikkeling rondom elektrische dekens zeker niet stil gestaan de afgelopen paar jaar. Zo verbruikt tegenwoordig een elektrische deken gemiddeld 0.06 kWh, wat uitkomt op 5 cent per uur. Vergelijk dit met de centrale verwarming die een gemiddeld verbruik heeft van 38 cent aan gas per uur of een elektrische kachel die met 2 kWh 1.68 euro per uur verbruikt. De besparing wordt dan al snel duidelijk, zeker in combinatie met andere vormen van energie besparen in huis. Een elektrische deken hoef je vaker ook minder lang aan te zetten dan de centrale verwarming. Zowel een onderdeken als bovendeken hoef je vaak maar 30 minuten aan te zetten voor een lekker warm bed. De warme lucht wordt namelijk opgesloten onder het dekbed en daardoor blijft het lekker warm. Een elektrische deken betekent dus een flinke besparing op energie kosten en verbruik, zeker als je het ook gebruikt in de woonkamer.

Andere voordelen elektrische deken

Een elektrische deken is dus een uitstekend energiebesparende keuze maar dat is niet het enige voordeel. Andere voordelen zijn:

 • De warmte die de elektrische deken creëert helpt je beter te ontspannen en minder te bewegen. Hierdoor val je sneller in slaap en heb je dus een verbeterde slaapkwaliteit.
 • De hitte kan een ontspannend effect hebben op spieren waardoor spier- of rugpijn klachten kunnen verminderen.
 • Een elektrische deken vermindert het vochtgehalte in jouw deken. Hierdoor heb je vaak minder last van huisstofmijt aangezien deze erg houden van vochtige plekken.
 • Voor mensen met chronische pijn kan de directe warmte van een elektrische onderdeken verlichtend helpen. Hierdoor is het vaak makkelijker om een beter slaappatroon aan te houden.
 • De elektrische bovendeken kan zorgen voor een vermindering in spanningsklachten. Doordat het een constante fijne temperatuur heeft en lekker is kan het ontspannend werken.

Waar moet ik op letten bij het uitkiezen van de beste elektrische deken?

Er zijn veel verschillende soorten elektrische dekens op de markt. Het uitkiezen van de juiste deken kan dus best een hele klus zijn. Wij hebben daarom een paar van de belangrijkste factoren voor je op een rij gezet!
 • Energieverbruik

Om extra energie te besparen kan een deken met een timer de beste optie zijn. Vooral als je gaat slapen met de elektrische deken kan het schelen dat het niet de hele nacht aan staat maar vanzelf uitgaat. Dit kan ook nog eens oververhitting voorkomen. Daarnaast kan een deken met een hoger kWh per uur minder zuinig lijken maar bij sommige dekens betekent dit juist dat ze sneller opwarmen en dus minder lang aan hoeven te staan. Dit scheelt uiteindelijk ook in energieverbruik.
 • Veiligheid

Natuurlijk slaap je veel lekkerder als je weet dat je deken veilig is. Gelukkig zijn de elektrische dekens tegenwoordig erg veilig door de Europese standaarden waaraan ze moeten voldoen. Maar er zijn nog steeds dingen waar je op kun letten om veiligheid voorop te stellen. Een uitschakel timer kan bijdragen aan de veiligheid van een deken omdat het na een aantal uur vanzelf uitgaat terwijl je lekker ligt te slapen. Ook is het belangrijk dat de deken een beveiliging heeft tegen oververhitting. Om er zeker van te zijn dat je een veilige deken koopt is het handig om te kijken of de deken beschikt over de juiste certificering. Door de strenge standaarden van de Europese Unie hebben alle elektrische dekens van Europese webshops al deze juiste certificering. Mocht er toch twijfel zijn over de certificering? Dan is het handig om te kijken of het product beschikt over een authentiek CE keurmerk. Dit keurmerk betekent namelijk dat de elektrische deken brandveilig is.
 • Materiaal

Veel elektrische dekens zijn van polyester gemaakt. Niet alleen zorgt dit voor een fijn zacht gevoel maar het is ook vuurbestendig. Er zijn ook dekens die van natuurlijke materialen worden gemaakt. Deze materialen zijn meer ademend, maar ook aanzienlijk meer brandbaar. We adviseren voor polyester als je ook met de deken wilt slapen. Ook is het handig als de deken in de wasmachine kan. Hiervoor moet het gemaakt zijn van was bestendige materialen en de stekker moet er af kunnen.
 • Comfort

Vaak last van koude voeten? Dan is een onderdeken met voetverwarming een goede optie. Deze heeft namelijk een specifiek deel wat je nog wat warmer kan maken dan de rest, mocht je extra koude voeten hebben. Het is daarnaast ook fijn om een onderdeken te hebben die je als hoeslaken op het bed kan vastmaken. Deze liggen over het algemeen wat fijner. Voor een bovendeken is het fijn als deze gemaakt is van een fleece materiaal. Deze voelt namelijk lekker zacht op de huid en zorgt zo voor extra comfort.

De beste elektrische deken: onze top 6

1
ForDig Elektrische Bovendeken

beste elektrische deken
Kwaliteit
10
kWh per uur
0.12
Prijs
€59,99
Duurzaamthuis logo
Duurzaam Thuis Score
8.8/10
Voordelen
Met 6 warmte standen snel warm en zuinig in gebruik.
Instelbare timer van 1 tot 8 uur
2 jaar garantie
Wordt geleverd in vochtbestendige en herbruikbare PVC tas met draaghendels zodat je hem makkelijk mee kunt nemen en onnodig afval beperkt blijft.
Extra dik voor een soortgelijk effect als een verzwaringsdeken en extra comfort
Nadelen
In de hoogste warmte stand erg snel warm maar verbruikt dan ook relatief veel stroom. Lagere standen zijn aanzienlijk zuiniger.
Met 160 x 120 niet groot genoeg voor 2 personen
Relatief kort snoer
Omschrijving
Klaas Vaak mag jouw huisje voortaan overslaan met het ForDig elektrische bovendeken! De volledig gewatteerde stof gemaakt van 220GSM flanel zorgt niet alleen voor de beste warmtegeleiding, maar houdt ook de hitte het langste vast. Met de 6 warmte standen en de automatische uitschakeling op de timer van 1 tot 8 uur lang heb je altijd de perfecte instelling voor jouw schoonheidsslaapje of datenight! De knuffeldeken is 20% dikker en creëert hierdoor hetzelfde effect als een verzwaringsdeken, ideaal voor gebruik bij pijn en angstklachten. De warmte deken wordt geleverd met een vochtbestendige PVC draagtas en is verkrijgbaar in 2 trendy kleuren. ForDig bestaat alleen met en voor jou, bestel vandaag nog!
...
Beste prijs

2
Wellcare WE-167OBHD 2-in-1 elektrische boven / onderdeken

Wellcare 2-in-1 elektrische deken
Kwaliteit
10
kWh per uur
0,1
Prijs
€129
Duurzaamthuis logo
Duurzaam Thuis Score
8.6/10
Voordelen
4 warmte standen
Instelbare timer van 2 of 8 uur zodat je niet onnodig lang verwarmd tijdens het slapen.
2 jaar garantie
2-in-1 elektrische deken dus beide een onder- en bovendeken
Anti allergisch en o.a. Ökotex standard 100 keurmerk dus extra streng getest op schadelijke stoffen
Nadelen
Relatief prijzig
Timer is in de laagste temperatuur stand niet korter te zetten dan 8 uur
Nog weinig reviews beschikbaar
Omschrijving
De ideale combinatie warmtedeken die zowel als bovendeken en als onderdeken gebruikt kan worden. Deze innovatieve Wellcare 2-in-1 deken kan u warm houden als bovendeken bijvoorbeeld op de bank, terras of in bed, of als een onderdeken wat uw slaapkwaliteit aanzienlijk verbetert. Deze elektrische deken maakt gebruik van het Best Bed Climate Design dat het lichaam van de mens volgt en ervoor zorgt dat de deken precies voldoende warmte biedt. Voortgekomen uit het kernconcept van 4D DWF-technologie, ADEM, WARMTE en NATUUR. Koude - en warme lucht en lichaamsvocht samen met de interactie uit de honderden 4D DWF ronde openingen van het product creëren een ademende -, comfortabele- en niet-bedompte slaapomgeving. Zonder benauwdheid, geniet van de aangenaamste slaapervaring ooit!
...
Beste prijs

3
Yorbay Elektrische bovendeken

Yorbay elektrische deken
Kwaliteit
9,6
kWh per uur
0,1
Prijs
€69,99
Duurzaamthuis logo
Duurzaam Thuis Score
8.6/10
Voordelen
10 warmte standen
Instelbare timer met 10 standen tussen de 1 en 10 uur
Met 180x130 extra groot
Relatief lang snoer
Nadelen
Geen garantie
Beide kanten van de deken zijn niet afhankelijk van elkaar te bedienen, dit kan onprettig zijn als je de deken met zijn tweeën wilt gebruiken.
Omschrijving
- Dubbelzijdig tweekleurig design: groot formaat van 180 x 130 cm; beide zijden bestaan uit zacht en aangenaam flanel. De ene kant is lichtgrijs, de andere is donkergrijs. Met in de deken geïntegreerde verwarmingselementen, die over het gehele oppervlak gelijkmatig verdeeld zijn. De deken kan in de winter als elektrische deken en in de lente en herfst als normale deken of als vrijetijdsdeken worden gebruikt. - 10 instelbare temperatuurniveaus: De verwarmingsdeken beschikt over een temperatuurregelaar met lcd-display, waarmee 10 verschillende warmte standen kunnen worden ingesteld. Temperatuurbereik: 30 tot 48 graden Celsius. - Veilig, betrouwbaar en energiebesparend: Voor je veiligheid is de elektrische deken uitgerust met een automatische uitschakeling, die hem in de 10 modi na 1 tot 10 uur automatisch uitschakelt, waardoor je zowel energie bespaart als brandgevaar voorkomt. Bovendien beschermt de ingebouwde beveiliging tegen oververhitting. Je bent dus volledig veilig met deze deken. - Machinewasbaar: Trek gewoon de temperatuurregelaar uit de connector en leg de deken in de wasmachine om hem te wassen. Houd er rekening mee dat de wastemperatuur niet hoger mag zijn dan 30 graden Celsius. - Met de 240 cm lange kabel heb je veel bewegingsvrijheid en kun je de deken overal in de kamer gebruiken. Je kunt thuis gezellig een boek lezen, tv kijken of aan je bureau werken.
...

4
DistinQ Elektrische Onderdeken 100 Watt

Distinq elektrische onderdeken
Kwaliteit
9
kWh per uur
0,1
Prijs
€42,50
Duurzaamthuis logo
Duurzaam Thuis Score
8.5/10
Voordelen
6 standen tussen de 33°C en 48°C
2 jaar garantie
Lage aanschafprijs
goede prijs/kwaliteit verhouding
Nadelen
Geen instelbare timer. Gaat wel automatisch uit na 180 minuten
Omschrijving
Heb je het vaak koud in bed wil je hier voor eens en altijd een oplossing voor hebben? Het elektrische deken van DistinQ® maakt het mogelijk om voor het slapen je bed voor te verwarmen, zodat je direct in een heerlijk warm bed stapt! Het warmte deken beschikt over een instelbare temperatuur van 33 °C tot 48 °C verdeeld over maar liefst 6 temperatuur standen, waardoor je het volledig naar eigen wens en voorkeur kan instellen.
...
Beste prijs

5
Sensede Elektrische bovendeken

Sensede elektrische deken
Kwaliteit
9,8
kWh per uur
0,12
Prijs
€54,99
Duurzaamthuis logo
Duurzaam Thuis Score
8.4/10
Voordelen
3 instelbare warmte standen
2 jaar garantie
Wordt geleverd in hersluitbare bewaarhoes om onnodig afval uit verpakking te voorkomen
Gemaakt van extra zacht polarfleece
Nadelen
Geen instelbare timer. Gaat wel automatisch uit na 180 minuten
Met 160 x 120 niet groot genoeg voor 2 personen
Verbruikt in de hoogste stand relatief veel stroom
Omschrijving
Voel je je koud en moe na een zware dag op het werk? Er is niets fijner dan het behaaglijke gevoel van bijkomen onder je verwarmde Sensede CB1600 elektrische knuffeldeken. Wikkel jezelf in de zachte omhelzing van dit warmtedeken en geniet urenlang van de behaaglijke warmte. Deze variant wordt geleverd in de kleur Silver Grey en heeft aan de andere zijde heerlijk warm polar fleece-materiaal. Hij kan aan twee zijden gebruikt worden.
...
Beste prijs

6
Inventum HN236I - Elektrische Onderdeken

Inventum elektrische onderdeken
Kwaliteit
8,8
kWh per uur
0,06
Prijs
€78,99
Duurzaamthuis logo
Duurzaam Thuis Score
8.2/10
Voordelen
3 instelbare warmte standen
5 jaar garantie
tweepersoons en aan beide kanten afzonderlijk instelbaar qua warmte
Extra warme voetenzone
Ökotex standard 100 keurmerk dus extra streng getest op schadelijke stoffen
Nadelen
Geen instelbare timer en gaat ook niet na een bepaald aantal minuten uit
Omschrijving
De Inventum HN236i 2-persoons elektrische onderdeken zorgt dat je samen elke avond in een behaaglijk voorverwarmd bed kruipt. De deken is voorzien van een extra warme voetenzone. De deken is helemaal afgestemd op nachtelijk gebruik met 3 warmte standen en twee schakelaars met prettig sluimerlicht. Met de twee schakelaars is de warmte aan beide kanten van het bed apart te regelen. De schakelaars zijn afneembaar, zodat je deze warmte deken kunt wassen in de wasmachine.
...
Beste prijs

Handig om te weten

 • Zwangere personen moeten oppassen bij het gebruik van een elektrische deken. Het is prima om een bed op te warmen van tevoren maar het direct contact met de warmtebron wordt afgeraden. Vooral in het eerste trimester wordt het aangeraden om voorzichtig te zijn.
 • Mensen met diabetes hebben een verhoogd risico op oververhitting. Voornamelijk als er delen van het lichaam zijn die minder gevoel hebben. Het is dus aan te raden om de elektrische deken niet aan te laten staan tijdens het gebruik maar vooral te gebruiken voor het opwarmen.
 • Kinderen onder de 5 jaar kunnen beter ook niet een elektrische deken gebruiken. Dit omdat ze vaak nog niet goed kunnen aangeven dat het te warm is en hierdoor sneller oververhit raken.
 • Mensen die bedplassen kunnen beter niet een onderdeken kiezen. Omdat het wordt aangeraden om het wassen van de deken te beperken naar 1 à 2 keer per jaar kan dit een een probleem opleveren als de onderdeken vaker vies wordt. Een bovendeken is in deze situatie dus een betere optie aangezien die makkelijk kan worden verwijdert zodra het bed is opgewarmd.
 • Het is geen goed idee om een onderdeken en bovendeken tegelijkertijd te gebruiken. Dit zorgt ervoor dat de kans op oververhitting aanzienlijk hoger wordt.
 • Als je een matras van schuimrubber hebt is het niet aan te raden voor een onderdeken te gaan. De hitte van een elektrische onderdeken maakt het schuim in je matras zacht, wat ten koste gaat van de ondersteuning aan je lichaam.

Meer in deze categorie

Bart Ladrak

Bart Ladrak

Klimaatverandering en milieuvervuiling hebben ernstige gevolgen voor de wereld. Juist op het gebied van duurzaam wonen valt veel te winnen in relatief eenvoudige stappen. Ik wil mensen helpen en motiveren de beste duurzame keuzes te maken, door zaken helder uit te leggen en ook opties te geven om te handelen!
0 0 stemmen
Nieuw: Geef Artikel Score
Abonneer
Laat het weten als er

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Volg ons op Facebook

We gebruiken cookies en analytics zoals te lezen in ons privacybeleid. Door gebruik van de website ga je hiermee akkoord.