Duurzaam sinds 2007Meer dan 650 artikelenDe duurzaamste oplossing
Zonnepaneel dakpan

Zonnepanelen dakpannen

Zonnedakpan: een mooi scrabblewoord. Maar ook een fraai alternatief voor de standaard zonnepanelen. De gangbare panelen zijn puur functioneel. Ze liggen als lelijke glanzende vlakken op daken. Voor de duurzaamheids-enthousiast is dat overkomelijk, maar er is ook een groep waarbij de esthetiek wel een rol speelt bij de keuze voor zonnepanelen. In de toekomst zullen zoncellen dan ook steeds meer geïntegreerd worden in de verschillende bouwmaterialen. 

Zonnepaneel dakpan

Strak dakvlak zonnepanelen dakpannen

De zonneceldakpan is geen golvende dakpan zoals in Nederland gebruikelijk is. De dakpannen zijn plat en worden gelegd in een dakvlak van verschillende soorten keramische dakpannen. Het mooist past de zonneceldakpan, volgens ons, in een dak van gladde pannen die nog het meest doen denken aan een leistenen dak. Dat betekent dat de zonnedakpannen niet in te passen zijn in een bestaand dak. Maar bij het nieuw bouwen of vernieuwen van een dak is de keuze voor een dak met geïntegreerde zonnepaneel dakpannen, zeker de overweging waard.

EenvoudigeDuurzaam pv cel dakpan bevestiging

De zonnepaneeldakpan heeft een breedte van een aantal gewone dakpannen. De brede zonnecel wordt gelegd op zogenaamde draagpannen. Dit zijn keramische hulpstukken om het zonnepaneel te bevestigen.

Door middel van magneten klikken de zonnepanelen dakpannen vast op deze ondergrond. Precies passend, dus er hoeft niet gemeten en gezaagd te worden. Ook kunnen de zonnepannen op dezelfde omvormers aangesloten worden als zonnepanelen.

In deze video is te zien hoe zonnedakpannen van het Nederlandse bedrijf Solinso een voor een op het dak worden geplaatst.

Installatie Mystiek zonnedakpannen
Installatie Mystiek zonnedakpannen

Kosten en rendement zonnepanelen dakpannen

De terugverdientijd van zonnedakpannen is een stuk langer dan van normale zonnepanelen. Dit komt met name doordat het rendement van zonnedakpannen lager is.  Je kunt uitgaan dat ze 25% minder goed presteren dan standaard zonnepanelen. Ook liggen de kosten een stuk hoger (zo’n 2 tot 3 keer hoger dan gewone zonnepanelen). De terugverdientijd is daardoor tussen de 15 tot 20 jaar.  De lange terugverdientijd komt mede doordat voor het plaatsen van zonnepannen je gehele dak moet worden vervangen.

Welke zonnepanelen dakpannen zijn nu op de markt?

Zonnedakpannen zijn nog maar een paar jaar op de markt. Pas in 2015 werd het eerste huis in Nederland met zonnedakpannen  opgeleverd. Sinds 2017 is ook autoleverancier Tesla zich gaan bezighouden met het ontwikkelen van zonnedakpannen. Inmiddels komen er verschillende zonnedakpannen op de markt, maar het aanbod is nog beperkt. De meeste zonnedakpannen hebben hetzelfde formaat als dakpannen (37 x 27 cm).

Op dit moment brengen deze drie bedrijven de zonnedakpannen op de markt in Nederland en België:

  1. Het KoraSun Magnus-systeem is niet goedkoop, maar volgens de producent Wienergberger wel renderend. Door de hoge kwaliteit PV-cellen in een innovatief PU-kader heeft de dakpan een lange levensduur. Het product kost ook weinig aan arbeidstijd door de snelle ‘plug & play’ bevestiging.
  2. Het Belgische bedrijf Smartroof integreert hyperefficiënte zonnecellen in de panelen van je dak. Met de grote, vlakke NeoSolPan heeft Smartroof een zonnedakpan in huis voor alle strakke daken. Groot en klein, vanaf een dakhelling van amper 12°.De zonnedakpannen met hagelbestendig glas zijn hebben een vermogen van zo’n 125 Wp/m² uniek op de markt.
  3.  Het Nederlandse bedrijf Solinso is een van de weinige bedrijven op Nederlandse bodem die dakpannen met volledig geïntegreerde zonnepanelen aanbiedt en aanlegt. Bekijk de producten en voorwaarden hier.

Zonnepanelen dakpannen wel of niet?

Kies je voor de hoogste terugverdientijd? Dan is ons advies dus om te gaan voor de standaard, opvallende zonnepanelen, die tot nu toe nog een stuk goedkoper en rendabeler zijn.

Is het voor jou het belangrijkst hoe de panelen eruit zien op je dak? Dan raden we de zonnedakpannen aan! Die ogen namelijk een stuk fraaier. Ook als je op het punt om een nieuw dak aan te leggen of in een monument woont, dan kunnen de zonnedakpannen een goede keuze zijn.

So

Twijfel je überhaupt nog over het wel of niet aanschaffen van zonnepanelen? Dan is het goed om je eerst in te lezen over de voor- en nadelen. Inmiddels wegen de voordelen een stuk hoger dan de nadelen: de panelen zijn namelijk een stuk goedkoper geworden. Gemiddeld heb je binnen 7 jaar de kosten weer terugverdiend. Veel mensen zijn de zonnepanelen daarom eerder gaan zien als een investering. Wij hebben alles wat je moet weten bij het kiezen van zonnepanelen op een rijtje gezet.  Lees het artikel hier. Twijfel je welke zonnepanelen bedrijven het beste zijn? Hier hebben wij zonnepanelen installateurs met elkaar vergeleken.

Meer in deze categorie

Kvg portretfoto kristel

Kristel van Genugten

Expertise: Duurzaam wonen
Met mijn artikelen neem ik je graag mee met de praktische kanten van een duurzamer leven. Ik heb deze artikelen met veel plezier geschreven! Hopelijk kan je hiermee bij jou thuis de beste duurzame keuzes maken.
0 0 stemmen
Nieuw: Geef Artikel Score
Abonneer
Laat het weten als er

6 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Wat interessant dat zonnepanelen in dakpannen geïntegreerd kunnen worden. Een mooie oplossing, want ik vind zonnepanelen vaak niet zo mooi. Hoe lang is de levensduur?

Ik las over deze dakpannen met zonnepanelen op linkedin: https://flexsolsolutions.com/solar-roof-tile/

Weet iemand welke dakpan de beste prijs/kwaliteit verhouding heeft?

Zep zonneceldakpannen heeft een nog mooiere oplossing ;) De opbrengst en de kosten voor aanschaf komen nagenoeg overeen met zonnepanelen maar het ziet er veel mooier uit! kijk eens op onze website. https://www.zepbv.nl/

wat is de prijs van dit mooie dakpan systeem, deze prijs zou ik niet precies hoeven te weten maar een ongeveer bedrag zou fijn zijn. dit heb ik namelijk nodig voor mijn school opdracht.

ziet er wel netjes uit hoor, en zal inderdaad wel niet zo goedkoop zijn.

Leuke artikel ik heb zelf een andere leverancier gevonden, kijk maar eens op Synroof Daksystemen

Volg ons op Facebook

We gebruiken cookies en analytics zoals te lezen in ons privacybeleid. Door gebruik van de website ga je hiermee akkoord.