Een mooi scrabblewoord. Maar ook een fraai alternatief voor de standaard zonnepanelen. De gangbare panelen zijn puur functioneel. Ze liggen als lelijke glanzende vlakken op daken. Voor de duurzaamheids-enthousiast is dat overkomelijk, maar er is ook een groep waarbij de esthetiek wel een rol speelt bij de keuze voor zonnepanelen. In de toekomst zullen zoncellen dan ook steeds meer geïntegreerd worden in de verschillende bouwmaterialen. De zonnedakpan KoraSun Magnus van Wienerberger is daar een goed voorbeeld van.

Zonnepaneel dakpan

Strak dakvlak

De zonneceldakpan is geen golvende dakpan zoals in Nederland gebruikelijk. De dakpannen zijn plat en worden gelegd in een dakvlak van verschillende soorten keramische dakpannen. Het mooist past de zonneceldakpan, volgens ons, in een dak van gladde pannen die nog het meest doen denken aan een leistenen dak. Dat betekent dat de zonnedakpannen niet in te passen zijn in een bestaand dak. Maar bij het nieuw bouwen of vernieuwen van een dak is de keuze voor een dak met geïntegreerde zonnepaneeldakpannen, zeker de overweging waard.

Duurzaam pv cel dakpanEenvoudige bevestiging

De zonnepaneeldakpan heeft een breedte van een aantal gewone dakpannen. De brede zonnecel wordt gelegd op zogenaamde draagpannen. Dit zijn keramische hulpstukken om het zonnepaneel te bevestigen. Door middel van magneten klikt de zonnedakpan vast op deze ondergrond. Precies passend, dus er hoeft niet gemeten en gezaagd te worden.

Duur en duurzaam

Het KoraSun Magnus-systeem is niet goedkoop, maar volgens de producent wel renderend. Door de hoge kwaliteit PV-cellen in een innovatief PU-kader heeft de dakpan een lange levensduur. Het product kost ook weinig aan arbeidstijd door de snelle ‘plug & play’ bevestiging.