Duurzaam sinds 2007Meer dan 650 artikelenDe duurzaamste oplossing
Energie opwekken fiets

Uurtje fietsen voor een dag stroom

Hoe geweldig zou het zijn als je met een uurtje trappen het grootste gedeelte van de energie voor die dag kunt opwekken? De organisatie Free Electric opgericht door de miljardair Manoj Bhargava heeft de ‘energieproducerende fiets’ doorontwikkeld waardoor het mogelijk is om met een uurtje fietsen een huis te voorzien van stroom.

Energie opwekken fiets

Elektriciteit opwekken met fietsen kennen we al langer. Het systeem was alleen nooit verfijnd genoeg om een substantieel hoeveelheid stroom op te weken. Free Electric is het gelukt om met een inspanning van een uur: 24 lampen, een ventilator en een tablet- en telefoonlader te voorzien van stroom. De fietsmachine is gemaakt van standaard fietsonderdelen, een vliegwiel en een 12 Volt accu. Het is zo omwikkeld dat deze overal ter wereld kan worden onderhouden en gerepareerd

In eerste instantie is de Free Electric ontwikkeld om overal in de wereld mensen toegang te bieden tot elektriciteit. In tweede instantie zal deze energieproducende fiets ook beschikbaar komen voor landen waar iedereen is voorzien van stroom maar waar de de behoefte is om duurzamer met energie om te gaan of als noodaggregaat voor als de stroom uitvalt.

Pedaalgen

Update: de free electric is enkele jaren geleden uitgebracht, maar lijkt niet goed van de grond te zijn gekomen.  Op deze manier stroom produceren is geen duurzame manier om extra stroom te krijgen en verliest het van wind of zonne-energie qua kosten en baten. Dat neemt niet weg dat de technologie nog steeds interessant is als je het leuk vindt. Je kan hier op amazon een overzicht vinden van van deze pedaalgeneratoren.  En als je zelf aan de slag wilt kan je hieronder een filmfragment vinden waarmee je zelf aan het klussen kan om een dergelijke generator te maken. 

I turn bicycle into an energy generator for your home | Free Energy #3
I turn bicycle into an energy generator for your home | Free Energy #3
Dirk van Genugten

Dirk van Genugten

Sinds 2007 ben ik met duurzaamheid bezig en schrijf ik artikelen om soms ingewikkelde onderwerpen eenvoudig te maken. Heel veel succes met het verduurzamen van, en rondom je huis!
0 0 stemmen
Nieuw: Geef Artikel Score
Abonneer
Laat het weten als er

17 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Reken me dat eens even voor.
Hoeveel watt kan iemand op pedalen rond trappen?
Een prof voetballer kan met pieken 50 watt leveren, Do the math ;-)
het lijkt me dis een perfect broodje aap verhaal, maar ik daag je uit me te overtuigen met haalbare rekenvoorbeelden.

Daaruit blijkt maar weer dat voetballers WATTjes zijn. Een profwielrenner trapt heel wat meer weg, zo’n 300 tot 500 watt en tijdens de sprint kan dat verdrievoudigen.

Ook Gravitylight is een mooi voorbeeld https://deciwatt.global/gravitylight

Kijk ook eens op https://wewatt.com/

hoeveel kost zo´n fiets

Mijn hemel, wat een flauwekul. Een gewone getrainde fietser krijgt zo’n 200 tot 220 watt uit zijn reet getrapt. Dat is in een uur dus 0,20 – 0,22 kWh. Knap als je daarmee in de elektrische behoefte van een hele dag kunt voorzien. Een normaal huishouden met uitsluitend LED lampen verbruikt aan licht al 0.29 kWh / dag. Een wasje in een machine zo’n 0,8 kWh.

Licht gebruik je alleen in de avond, en ledlampen zijn tegenwoordig 3 watt, dus als je er een stuk of 5 aan hebt voor 5 uur dan verbruik je 75 watt, een ventilator kan een miezerig ventialtortje zijn van 10 watt, en een tablet en telefoon opladen stelt ook niks voor, dus ze hebben het hier idd niet over een regulier dagverbruik. Voor een normaal dagverbruik heb je toch al gauw 3Kwh nodig, dat is 15 uur fietsen. In een noodsituatie kan het echter wel handig zijn als je nog licht hebt en je telefoon kan blijven gebruiken.

opzich goed gerekend, Maar ga even van een tinyhouse uit.
die hebben savond vaak maar 1 lampje, a 1w bvb,
daarna is een koelkast belangrijk, een goede neemt ongeveer 55w
dus als je 6 uurtjes fietst, 1200w dan kan de koelkast de hele dag aan, en van 0000-0700 uit.
gelukkig heb ik een zonnepaneel van 300w en gaat dat dus van april tm september perfect. Als de zon veel schijnt, dan zet ik er ook thee en koffie mee, maar die zijn ff 800w voor 5 minuten. dus dat is luxe met mooi weer.

Waar ga je je fiets zetten in je tiny house 😴

Goede berekeningen.
Tegenwooedig een normale koelkast zonder vriesvak is er al vanaf 35watt.
Heb hem zelf en de hele zomer 5 maand.draait ie op mn 300w zonnepaneel.laptop lampjes. Koffie en thee ook nog als de zon er volop is.
Gaat mn accu al om h 13:00 op 100%
Dus 5 uur fietsen voor een kwh. Is genoeg voor uur koelkast.
Ps snacht zet ik hem uit als ik er ben.

Je kunt er nog geen bak koffie mee zetten.

peter dat lukt wel hoor, maar kost de nodige mooiete,
800 w voor 8 minuten koffie zetten
200x trappen betekend (800/200)x8minuten= 32 minuten doortrappen
bakje daarna kan sneller want je apperaat is al warm (;-D

Erg leuk. Ik ben er wel een voorstander van. Inderdaad 2 vliegen in 1 klap. Goed voor je conditie (je moet wel bewegen) en je kunt ondertussen alles opladen.

Als je een uur stevig doortrapt met 200W heb je 0,2 kWh gemaakt. Da’s 2% van gemiddeld dagelijks huishoudelijk verbruik…

Zeker iets voor de sportscholen.
Drie vliegen in één klap, bewegen, stroom opwekken en milieu vriendelijk.

Mooie fiets zeker voor landen zonder stroom. Zeker naast de zonnestroom

Ik vraag me wel af of ze in die landen €250 hebben. Bovendien hebben we het dan vaak over landen waar het bloedheet is, dus of je daar graag op de fiets stapt om je in het zweet te werken… misschien hebben ze daar toch meer aan een zonnepaneel…

Volg ons op Facebook

We gebruiken cookies en analytics zoals te lezen in ons privacybeleid. Door gebruik van de website ga je hiermee akkoord.