Duurzaam sinds 2007Meer dan 650 artikelenDe duurzaamste oplossing
Duurzaam verbouwen

Verbouwing

Als het gaat om duurzaam bouwen gaat het eigenlijk altijd over nieuwbouw. Gebouwen waarin de nieuwste technieken worden toegepast zoals warmteterugwinning, gescheiden watersystemen en optimale isolatie.

Bij bestaande bouw wordt veel minder aandacht geschonken aan duurzaamheid. We denken vaak aan tochtige oude huizen, die niet meer voldoen aan de eisen van vandaag en eigenlijk beter tegen de vlakte kunnen. Onterecht want het verbeteren van bestaande bouw is juist de meest duurzame en milieuvriendelijke manier van huisvesting. Duurzaam bouwen is daarmee geen exclusief voorrecht voor nieuwbouwwoningen.

duurzaam-verbouwen

Net als alle andere producten moet een huis ‘geproduceerd’ worden. De meeste nieuwbouw woningen worden volledig opgetrokken met nieuwe bouwmaterialen. Ook al zijn deze bouwmaterialen voorzien van allerlei duurzaamheidscertificaten, ze worden vaak duizenden kilometers van huis geproduceerd met nieuw gewonnen grondstoffen. Daarnaast wordt bij de productie van bijvoorbeeld glas, beton of staal enorm veel energie gebruikt. Energie die vaak weer is opgewekt uit niet hernieuwbare energiebronnen zoals olie en kolen. Vanuit milieuoogpunt is het daarmee eigenlijk interessanter om bestaande bouw te verbeteren of renoveren dan te kiezen voor nieuwbouw. Een oud huis dat op een juiste wijze gerenoveerd wordt, kan daardoor een stuk duurzamer zijn dan een geheel nieuw gebouwd CO2 neutraal gebouw.

Voordelen van verbouwen

Natuurlijke missen oude huizen vaak het comfort van nieuwbouw huizen en zijn ze vaak een stuk minder goed geïsoleerd. De uitdaging is dan ook om deze woningen dusdanig aan te passen zodat ze weer voldoen aan de eisen van deze tijd. Met behulp van dubbel glas en allerlei isolatie technieken is het tegenwoordig mogelijk om het energieverbruik van oude woningen terug te brengen naar de normen voor nieuwbouw.

Het grote voordeel van bestaande bouw is dat deze al volledig zijn ingebed in hun omgeving. De infrastructuur is compleet en heeft zich volledig gevormd naar de eisen van de bewoners. De groenvoorzieningen zijn ontwikkeld en volwassen. Dit is wat mensen ook ervaren als vertrouwd en karakteristiek. Eens sfeer die zich bij nieuwbouw vaak nog moet ontwikkelen. Door er voor te kiezen om je huidige woning te verbouwen kun je heerlijk in je vertrouwde buurt en omgeving blijven wonen.

Naast het duurzaamheidsaspect kan verbouwen ook financieel een interessante optie zijn. De verbouwingskosten van een huis wegen vaak niet op tegen de kosten van een nieuwe woning. Daarnaast bespaar je op de overdrachtsbelasting. Het is daarom het overwegen waard om je huis te renoveren en klaar te stomen voor de komende 20 jaar.

Verbouwingsplan

Bij verbouwen of renoveren is het belangrijk naar het huis te kijken als geheel. Elke verandering heeft effect op een ander aspect van het huis. Bijvoorbeeld goede isolatie vraagt om goede ventilatie. Bodemisolatie klinkt interessant, maar bij een onjuiste toepassing kan dit zelfs een negatief effect hebben op het energieverbruik. Elke bestaande woning is immers uniek en vergt andere en creatieve oplossingen. Duurzaam verbouwen hoeft niet duur of ingewikkeld te zijn, maar is wel vaak maatwerk. Een goede duurzame renovatiestrategie, voor een prettig en behaaglijk binnenklimaat, is daarbij noodzakelijk.

Dirk van Genugten

Dirk van Genugten

Sinds 2007 ben ik met duurzaamheid bezig en schrijf ik artikelen om soms ingewikkelde onderwerpen eenvoudig te maken. Heel veel succes met het verduurzamen van, en rondom je huis!
0 0 stemmen
Nieuw: Geef Artikel Score
Abonneer
Laat het weten als er

1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Volg ons op Facebook

We gebruiken cookies en analytics zoals te lezen in ons privacybeleid. Door gebruik van de website ga je hiermee akkoord.