Begin nu je eigen hotel bij je thuis, een insectenhotel! Insecten hebben het tegenwoordig steeds lastiger in onze tuinen, want we houden van strak en steriel. En insecten zijn juist super nuttig voor het bestuiven van bloemen, maar ook voor het onder controle houden van bladluis en ander ongedierte. Tijd dus om deze vrienden weer welkom te heten in de tuin in je eigen insectenhotel.

Insectenhotel

Niet alleen mooi maar ook nuttig

De natuur dichterbij halen is makkelijker dan je denkt. Met je eigen tuin, hoe groot ook, heb je de kans om je leefomgeving weer een beetje groener te maken. Met behulp van een insectenhotel biedt je fijn onderdak aan allerlei interessante diertjes. Zo vergroot je de biodiversiteit van je eigen omgeving. En dat is hard nodig want door de vele bestrijdingsmiddelen en monocultuur in de landbouw verdwijnen er steeds meer soorten insecten. Een goed voorbeeld daarvan is de massale bijensterfte die nu al enkele jaren voortduurt. Zorgelijk want zonder bijen geen planten, dus geen leven!

Gasten van het insectenhotel

Een insectenhotel is niet alleen nuttig maar ook nog eens natuurlijke en decoratieve aankleding voor je tuin. Daarnaast is het voor kinderen een leuke manier om allerlei insecten te bestuderen. Gasten die je in je nieuwe hotel kunt verwachten zijn:

Lieveheersbeestjes

De grootste vrienden in je tuin zijn de lieveheersbeestjes. Ze zijn niet alleen leuk, maar ze bestrijden ook bladluis. Voor deze diertjes moet je dus zeker een kamertje vrijhouden in je hotel. Voor de dagelijkse overnachting en voor de overwintering. Bekijk hier insectenhotels voor lieveheersbeestjes.

Metselbijen
Vooral de holtes in je hotel zijn de ideale plek voor de metselbij. Deze wilde bijensoort legt haar eitjes in deze gaatjes en ‘metselt’ deze vervolgens dicht. In het voorjaar knaagt het jonge bijtje zich naar buiten om jouw bloempjes te bestuiven. Metselbijen voeren deze taak het best uit van alle bijensoorten. Ook kinderen hebben niets te vrezen van de metselbij, want deze steekt bijna nooit en mocht het onverhoopt toch gebeuren dan geeft het bij mensen nauwelijks een reactie. Bekijk hier insectenhotels voor bijen.

Graafwespen
Graafwespen gebruiken plantafval en afgeknipte takken als nestplaats. Ze zijn uiterst nuttige helpers in de strijd tegen bladluis, cicaden en bladkeverlarven. De graafwespen graven rechte gangen in het merg van de plantenstengels en zetten daar hun kroost af. Heb je liever geen graafwespen, bekijk hier insectenhotels voor hommels.

Vlinders
Wie wil er niet nog meer vlinders in zijn tuin? Ook hier fungeert het hotel als een schuilplaats bij slecht weer en voor een aantal soorten als winterverblijf. Te denken valt aan de mooie dagpauwoog, de citroenvlinder de kleine vos en de admiraalvlinder. Bekijk hier insectenhotels voor vlinders.

Gaasvliegen
Ook gaasvliegen kunnen ons helpen bij de de bestrijding van bladluis. Gaasvliegen in een tuin zijn niet hinderlijk dat zijn de bekende zwarte vliegen. Dus zet de deur open van je hotel en de gaasvlieg zal er het hele jaar door gebruik van maken als schuilplaats. Bekijk hier insectenhotels voor gaasvliegen.

insecten-hotel-maken

Insectenhotel zelf maken

Een insectenhotel kun je makkelijk zelf maken van allerlei natuurlijke materialen. Je ziet ze van klein tot zeer groot. Google maar eens op ‘insectenhotel’ en je krijgt de meest originele ontwerpen. Zoals bijvoorbeeld op inspiration green.

Natuurlijk kun je net als wij ook voor de makkelijkere weg kiezen en een kant en klaar exemplaar bestellen. Wij hebben het insectenhotel van Ecostyle in onze tuin hangen. Hij hangt net twee dagen, dus nu is het wachten op de eerste nieuwe bewoners. Spannend!