Je komt terug van een heerlijke zomervakantie. Je huisdieren staan te springen om je weer te zien al zijn ze goed verzorgd door je buren. Maar echt schoongemaakt in je huis is er niet. Grote kans dat niet alleen je huisdieren je enthousiast bespringen, maar ook hun vlooien! Krijg je al jeuk? Toch kan het iedereen met huisdieren gebeuren. Een warme zomer, iets minder vaak stofzuigen en een wolk vlooien kan zich op je storten. Wij moeten er niet aan denken en zetten een plan voor je op om deze beestjes tegen te gaan. Wel op een zo duurzaam mogelijke manier natuurlijk.

Vlooien bestrijden

Wat is een vlo?

Een vlo is een parasiet, wat betekent dat het diertje zich voedt met het bloed van een gastheer of gastvrouw. Er zijn duizenden soorten vlooien. Alle vlooien zijn kleiner dan 1 cm en de meeste zijn bijna niet met het blote oog te zien. In Nederland is de meest voorkomende vlo de kattenvlo, gevolgd door de hondenvlo en nog heel zelden komt de mensenvlo voor. Vreemd is het dat de kattenvlo net zo vaak voorkomt bij honden als bij katten. Vergeet je andere huisdieren trouwens niet; je konijn, fret en zelfs vogeltjes kunnen het slachtoffer worden van de vlo. In Zuid-Afrika is de mensenvlo nog heel gewoon, in Nederland is deze gelukkig heel zeldzaam. Vlooien leggen in korte tijd een enorme hoeveelheid eitjes, wel 200 per dag, waaruit binnen 2 tot 4 dagen larven ontstaan. Vlooienlarven voeden zich met organisch materiaal in tapijten of beddengoed. De larven veranderen na ongeveer 3 weken in een pop om van gedaante te wisselen. Het totale proces van verandering van eitje naar vlo duurt ongeveer 6 weken.

Leuk weetje: Een van de eerste vlooientheaters was van Signor Bertolotto. Deze werd in 1833 bekend. Tot ongeveer 1935 bleef het vlooientheater een vaste attractie op kermissen. Om het fabeltje uit de wereld te krijgen: het is niet mogelijk om vlooien te dresseren. De vlooien werden met dun zilverdraad aan koetsjes of fietsjes gebonden.

Vlooien Schadelijk? Vlooienbeten en jeuk

Vlooienbeten geven net als muggenbeten jeuk! Enorme, gekmakende jeuk. Dit komt doordat het speeksel dat de vlo inspuit in de bijtwond om het bloed niet te laten stollen, een tegenreactie van het lichaam oproept.  Een beet kan soms blaren geven met een rood puntje in het midden. De voorkeur van de vlo gaat uit naar huisdieren met een warme vacht en goede schuilplaatsen. Bij gebrek aan beter zullen ze overspringen naar mensen. Meestal bijten vlooien mensen op de onderbenen, in het sokgebied, in de liezen of onder de broekriem. Niet alleen de beten geven jeuk, maar ook het verplaatsen van de beestjes over het lichaam geeft jeuk. Je kunt in extreme gevallen en bij grote hoeveelheid beten een allergische reactie krijgen. Daarbij zal de huid opzetten, kunnen blaren ontstaan en kan iemand zelfs in shock raken. Dit is echter heel erg zeldzaam.

VlooienbetenVlooien kunnen eitjes van de lintworm bij zich dragen. Als een huisdier een besmette vlo opeet kan daaruit een lintworm ontstaan. Ook kinderen kunnen op deze manier met een lintworm besmet worden. De rattenvlo, die gelukkig niet langer voorkomt in Nederland, bracht tijdens de middeleeuwen de pestbacil over. Vlooien stonden daarmee aan de basis van grote pestepidemieën. Gelukkig is dit geschiedenis, maar het geeft wel aan dat vlooien verspreiders zijn van bacillen.

Het is nog niet wetenschappelijk aangetoond waarom de ene mens wel gebeten wordt door vlooien en de andere niet. Om ervoor te zorgen dan vlooien niet of minder zullen bijten wordt vaak Vitamine B complex aangeraden. Het is nog niet aangetoond of dit echt effect heeft.

Ontstaan vlooienplaag

Vlooien zoeken naar vocht, warmte en voedingsbronnen. De larven nestelen zich in donkere, rustige plekken zoals spleten in het parket, langs plinten van het zeil en onder kasten. Volwassen vlooien zullen dichter bij een directe voedingsbron blijven en zijn meestal te vinden in de dierenmand, het tapijt of direct op de gastheer of gastvrouw. De voorkeur van de vlo gaat zoals eerder aangegeven uit naar huisdieren, maar bij gebrek aan beter zullen ze overspringen naar mensen.

Vlooien bestrijden en huisdieren beschermen

Het blijft erg lastig om vlooien weg te krijgen, blijft er eentje achter dan kun je opnieuw beginnen met bestrijden. Daarbij duurt het 4 weken tot larven vlooien worden. Het is dus verstandig om de bestrijding minstens 3 keer iedere 3 weken te herhalen.

  • Om erachter te komen of je huisdieren vlooien bij zich dragen, kun je met een ijzeren kam de vacht kammen. Kleine zwarte beestjes of larven kun je op deze manier vinden. Door alleen te kammen en de beestjes te verwijderen kun je nooit vlooien uit je huis weren. Je kunt namelijk alleen de volwassen vlooien op deze manier verwijderen en de eitjes niet.
  • Stofzuig je huis heel intensief, iedere dag, om eitjes en larven te verwijderen. Doe een vlooienbandje in je stofzuiger om te voorkomen dat de eitjes en larven alsnog uitkomen. Blijf het stofzuigen echt een week dagelijks herhalen om de grootste bron van vlooien aan te pakken, de eitjes. Even een tip: denk je met dweilen je huis extra schoon te krijgen? Dit is niet het geval. Vlooien, maar ook andere insecten, houden enorm van vocht en daarmee vormt water dat achterblijft in plinten en andere kieren hun ideale woonomgeving. Dus het is beter niet te vaak te dweilen.
  • Was matten, kleden en kussenhoezen of ander stof regelmatig op 60 graden Celsius in de wasmachine. Voeg eventueel een scheut azijn toe. Hierdoor dood je de eitjes en larven. Vooral kleden waar huisdieren vaak liggen zouden minsten eenmaal per week gewassen moeten worden. Plaats de mand van je huisdier bij voorkeur op een plek zonder tapijt, bijvoorbeeld op een houten vloer of tegels.
  • Laat je huisdieren een vlooienband dragen, deze zijn tegenwoordig ook biologisch verkrijgbaar. Doe deze al om als er nog geen vlooien in de buurt zijn. Je kunt het maar beter voor zijn. Druppeltjes in het nekvel van je dier of tabletjes werken nog beter. Deze zijn niet schadelijk voor je dier en voorkomen een hoop leed. Je kunt ook dit beter preventief doen, en voorkomen dat je dier vlooien krijgt. Daarbij voorkom je dan direct dat jij in de toekomst met echt chemische middelen in je huis aan de slag moet om de plaag te bestrijden. Vraag je dierenarts naar de beste middelen.
  • Voeg kleine hoeveelheden biergist of knoflookpoeder toe aan de voeding van je huisdier. Het bloed van je huisdier gaat hierdoor vies smaken. Daarbij verdrijft biergist en knoflook ook parasieten en wormen in de darmen van je huisdier. Wees wel voorzichtig met hoeveelheden en vraag eventueel de dierenarts om raad.
  • Het is mogelijk om vlooien te vangen. De glans die ontstaat door water te mengen met olie trekt vlooien aan. Ze zullen in een bord met water verdrinken. Dit is alleen effectief voor volwassen vlooien en kan een plaag dus niet stoppen.
  • De geur van pure petroleum is voor insecten niet prettig. Voor de mens helaas ook niet, maar twee dagen is nog te overzien. Door petrolium te verstuiven in een ruimte, ramen en deuren een dag dicht te houden en s’nachts de ruimte goed te luchten kun je vlooien verdrijven.
  • Schoonmaken met water en een deel azijn werkt. Vlooien hebben net als andere insecten een hekel aan de geur en het middel reinigt erg intensief. Niet teveel water gebruiken. Met water alleen kun je vlooien niet doden. Zodra er echter azijn of afwasmiddel in het water zit, zullen ze het niet overleven. Dit geldt ook voor de eitjes en larven, zij zullen niet uitkomen. Hiermee is water met azijn een duurzame, natuurlijke en milieuvriendelijke aanpak.

Kruiden tegen vlooien

Vlooien kat

Een huisdier kun je met de sterke geur van kruiden beschermen tegen vlooien. Maak een mengsel van eucalyptus, salie (of rozemarijn), venkel en krulzuring en meng dit met water. Giet dit mengsel over het huisdier of gebruik het bij een shampoo. Het gaat om de geur dit het mengsel afgeeft. Deze zal vlooien op afstand houden.

Alle insecten hebben een hekel aan sterke geuren en etherische oliën. Door verstuivers te gebruiken met een mix van etherische olie en water kun je een middel maken om insecten tegen te gaan. Vooral lavendel heeft de eigenschap insecten te verdrijven. Besproei jezelf, je kleding, beddengoed, tapijten en zelfs je huisdieren ermee en je zal ongedierte sneller zien verdwijnen. Daarbij moeten we zeggen dat vlooien hardnekkiger zijn dan andere insecten en het effect niet gegarandeerd is. Door de vaste ligplaats of mand van je huisdier sterke kruidengeur te geven, bereik je hetzelfde effect. Meer geuren die niet prettig zijn voor insecten zijn de geur van koriander, rozemarijn, salie en kamille.

Bestrijdingsmiddelen vlooien

Als je de plaag echt niet de baas wordt, moet je eigenlijk wel overgaan op echte bestrijdingsmiddelen. Deze zijn chemisch en hebben als doel de vlo zo snel mogelijk doden, voordat deze zich kan voortplanten. Let op deze middelen zijn dodelijk voor vissen en schadelijk voor opgroeiende kinderen. Bekende middelen zijn: Exil Flea Free, Beaphar, Frontline, Advantage, Cyflee, Stronghold en Scaliborbanden. Er zijn ook chemische middelen die de voortplanting van de vlo stoppen. Door de voortplanting van de vlooien te stoppen, wordt hun levenscyclus doorbroken en sterft de vlooienpopulatie uit. Dit noemen we Insect Growth Regulators. In het Nederlands vaak gebruikt als Insect Groei Remmer ofwel IGR. Er zijn enkele werkzame middelen, pyriproxyfen, methopreen en lufenuron, die in vlooienproducten gebruikt worden. Deze middelen zijn chemisch maar meestal in kleine hoeveelheden niet schadelijk voor jezelf of je huisdier. Maar vraag altijd raad aan je dierenarts of in de gespecialiseerde dierenwinkel.

Word je de vlooienplaag toch niet de baas, schakel dan een professioneel bedrijf in voor bestrijding!

Meer natuurlijke ongedierte bestrijding van o.a muggen, mieren, huisstofmijt en zilvervisjes