Duurzaam sinds 2007Meer dan 650 artikelenDe duurzaamste oplossing
vlooien bestrijden

Vlooien bestrijden op een natuurlijke manier bij mens en dier

Je komt terug van een heerlijke zomervakantie. Je huisdieren staan te springen om je weer te zien al zijn ze goed verzorgd door je buren. Maar echt schoongemaakt in je huis is er niet. Grote kans dat niet alleen je huisdieren je enthousiast bespringen, maar ook hun vlooien! Krijg je al jeuk? Toch kan het iedereen met huisdieren gebeuren. Een warme zomer, iets minder vaak stofzuigen en een wolk vlooien kan zich op je storten. Wij moeten er niet aan denken en zetten een plan voor je op en helpen je met vlooien bestrijden. Wel op een zo duurzaam mogelijke manier natuurlijk. Dit zijn onze tips.

Wat is een vlo?

Een vlo is een parasiet, wat betekent dat het diertje zich voedt met het bloed van een gastheer of gastvrouw. Er zijn duizenden soorten vlooien. Alle vlooien zijn kleiner dan 1 cm en de meeste zijn bijna niet met het blote oog te zien. Vlooien herkennen is dan ook lastig. In Nederland is de meest voorkomende vlo de kattenvlo, gevolgd door de hondenvlo en nog heel zelden komt de mensenvlo voor. Vreemd is het dat de kattenvlo net zo vaak voorkomt bij honden als bij katten. Vergeet je andere huisdieren trouwens niet; je konijn, fret en zelfs vogeltjes kunnen het slachtoffer worden van de vlo. In Zuid-Afrika is de mensenvlo nog heel gewoon, in Nederland is deze gelukkig heel zeldzaam. 

Vlooien leggen in korte tijd een enorme hoeveelheid eitjes, wel 200 per dag, waaruit binnen 2 tot 4 dagen larven ontstaan. Vlooienlarven voeden zich met organisch materiaal in tapijten of beddengoed. De larven veranderen na ongeveer 3 weken in een pop om van gedaante te wisselen. Het totale proces van verandering van eitje naar vlo duurt ongeveer 6 weken. Op die manier kun je dus wel vlooien herkennen, ook al zie je de beestjes niet met het blote oog. Als je veel jeuk hebt en kleine puntjes van larven in bed ziet, zit je op de goede weg qua vlooien herkennen.

Vlooien bestrijden
Zo ziet een vlo er van dichtbij uit

Leuk weetje: Een van de eerste vlooientheaters was van Signor Bertolotto. Deze werd in 1833 bekend. Tot ongeveer 1935 bleef het vlooientheater een vaste attractie op kermissen. Om het fabeltje uit de wereld te krijgen: het is niet mogelijk om vlooien te dresseren. De vlooien werden met dun zilverdraad aan koetsjes of fietsjes gebonden.

Vlooienbeten en allergie

Vlooienbeten geven net als muggenbeten jeuk! Enorme, gekmakende jeuk. Dit komt doordat het speeksel dat de vlo inspuit in de bijtwond om het bloed niet te laten stollen, een tegenreactie van het lichaam oproept.  Een beet kan soms blaren geven met een rood puntje in het midden. De voorkeur van de vlo gaat uit naar huisdieren met een warme vacht en goede schuilplaatsen. Bij gebrek aan beter zullen ze overspringen naar mensen. Meestal bijten vlooien mensen op de onderbenen, in het sokgebied, in de liezen of onder de broekriem. Niet alleen de beten geven jeuk, maar ook het verplaatsen van de beestjes over het lichaam geeft jeuk. Je kunt in extreme gevallen en bij grote hoeveelheid beten een allergische reactie krijgen. Daarbij zal de huid opzetten, kunnen blaren ontstaan en kan iemand zelfs in shock raken. Dit is echter heel erg zeldzaam.

Vlooien bij mensen bestrijden

Vlooien kunnen eitjes van de lintworm bij zich dragen. Als een huisdier een besmette vlo opeet kan daaruit een lintworm ontstaan. Ook kinderen kunnen op deze manier met een lintworm besmet worden. De rattenvlo, die gelukkig niet langer voorkomt in Nederland, bracht tijdens de middeleeuwen de pestbacil over. Vlooien stonden daarmee aan de basis van grote pestepidemieën. Gelukkig is dit geschiedenis, maar het geeft wel aan dat vlooien verspreiders zijn van bacillen.

Het is nog niet wetenschappelijk aangetoond waarom de ene mens wel gebeten wordt door vlooien en de andere niet. Om ervoor te zorgen dan vlooien niet of minder zullen bijten wordt vaak Vitamine B complex aangeraden. Het is nog niet aangetoond of dit echt effect heeft, maar het zou kunnen helpen bij het vlooien bij mensen bestrijden.

Vlooienbeten

Ontstaan vlooienplaag

Vlooien zoeken naar vocht, warmte en voedingsbronnen. De larven nestelen zich in donkere, rustige plekken zoals spleten in het parket, langs plinten van het zeil en onder kasten. Volwassen vlooien zullen dichter bij een directe voedingsbron blijven en zijn meestal te vinden in de dierenmand, het tapijt of direct op de gastheer of gastvrouw. De voorkeur van de vlo gaat zoals eerder aangegeven uit naar huisdieren, maar bij gebrek aan beter zullen ze overspringen naar mensen.

Tips: Vlooien bestrijden en je huisdieren beschermen

Het blijft erg lastig om vlooien weg te krijgen, blijft er eentje achter dan kun je opnieuw beginnen met vlooien bestrijden. Daarbij duurt het 4 weken tot larven vlooien worden. Het is dus verstandig om de bestrijding minstens 3 keer iedere 3 weken te herhalen. Wij hebben hier op een rij gezet wat te doen tegen vlooien:

1
Gebruik de vlooienkam

Om erachter te komen of je huisdieren vlooien bij zich dragen, kun je met een vlooienkam de vacht kammen. Kleine zwarte beestjes of larven kun je op deze manier vinden. Door alleen te kammen en de beestjes te verwijderen kun je nooit vlooien uit je huis weren. Je kunt namelijk alleen de volwassen vlooien op deze manier verwijderen en de eitjes niet.

2
Vlooien bestrijden met azijn en je huis wassen 

Was matten, kleden en kussenhoezen of ander stof regelmatig op 60 graden in de wasmachine. Voeg eventueel een scheut azijn toe, schoonmaken met azijn is niet alleen goed voor de machine maar werkt ook tegen de insecten. Hierdoor dood je de eitjes en larven. Vooral kleden waar huisdieren vaak liggen zouden minsten eenmaal per week gewassen moeten worden. Plaats de mand van je huisdier bij voorkeur op een plek zonder tapijt, bijvoorbeeld op een houten vloer of tegels. Wij hebben positieve feedback gehad van mensen die vlooien bestrijden met azijn, door de grond goed te dweilen met schoonmaakazijn. 

Gebruik zuiveringszout of baking soda op alle plekken in het huis waar vlooieneitjes kunnen zitten, zoals in het tapijt en in je meubels. Neem een borstel en wrijf het erin. Stofzuig daarna  en leeg je stofzuigerzak in een vuilnisbak buiten het huis.

3
Stofzuig en gebruik een vlooienband

Stofzuig je huis heel intensief, iedere dag, om eitjes en larven te verwijderen. Doe een vlooienbandje in je stofzuiger om te voorkomen dat de eitjes en larven alsnog uitkomen. Blijf het stofzuigen echt een week dagelijks herhalen om de grootste bron van vlooien aan te pakken, de eitjes. Even een tip: denk je met dweilen je huis extra schoon te krijgen? Dit is niet het geval. Vlooien, maar ook andere insecten, houden enorm van vocht en daarmee vormt water dat achterblijft in plinten en andere kieren hun ideale woonomgeving. Dus het is beter niet te vaak te dweilen.

Laat je huisdieren een vlooienband dragen, deze zijn tegenwoordig ook biologisch verkrijgbaar. Doe deze al om als er nog geen vlooien in de buurt zijn. Je kunt het maar beter voor zijn. Druppeltjes in het nekvel van je dier of tabletjes werken nog beter. Deze zijn niet schadelijk voor je dier en voorkomen een hoop leed. Je kunt ook dit beter preventief doen, en voorkomen dat je dier vlooien krijgt. Daarbij voorkom je dan direct dat jij in de toekomst met echt chemische middelen in je huis aan de slag moet om de plaag te bestrijden. Vraag je dierenarts naar de beste middelen.

12 januari

Vlooienkam Katten & Honden - Luizenkam

Seresto vlooien en tekenband grote hond kg

Seresto Vlooien En Tekenband - Grote Hond - >8 kg

Teken en vlooienband

Teken en Vlooienband Kat

4
Vang of verdrijf vlooien

Het is mogelijk om vlooien te vangen. De glans die ontstaat door water te mengen met olie trekt vlooien aan. Ze zullen in een bord met water verdrinken. Dit is alleen effectief voor volwassen vlooien en kan een plaag dus niet stoppen.

De geur van pure petroleum is voor insecten niet prettig. Voor de mens helaas ook niet, maar twee dagen is nog te overzien. Door petrolium te verstuiven in een ruimte, ramen en deuren een dag dicht te houden en s’nachts de ruimte goed te luchten kun je vlooien verdrijven.

 

Vlooien bestrijden met kruiden

Een huisdier kun je met de sterke geur van kruiden beschermen tegen vlooien. Maak een mengsel van eucalyptus, salie (of rozemarijn), venkel en krulzuring en meng dit met water. Giet dit mengsel over het huisdier of gebruik het bij een shampoo. Het gaat om de geur dit het mengsel afgeeft. Deze zal vlooien op afstand houden.

Alle insecten hebben een hekel aan sterke geuren en etherische oliën. Door verstuivers te gebruiken met een mix van etherische olie en water kun je een middel maken om insecten tegen te gaan. Vooral lavendel heeft de eigenschap insecten te verdrijven. Besproei jezelf, je kleding, beddengoed, matras, tapijten en zelfs je huisdieren ermee en je zal ongedierte sneller zien verdwijnen. Daarbij moeten we zeggen dat vlooien hardnekkiger zijn dan andere insecten en het effect niet gegarandeerd is. Door de vaste ligplaats of mand van je huisdier sterke kruidengeur te geven, bereik je hetzelfde effect. Meer geuren die niet prettig zijn voor insecten zijn de geur van koriander, rozemarijn, salie en kamille.

Vlooien kat

Vlooien bestrijdingsmiddelen 

Als je de plaag echt niet de baas wordt, moet je eigenlijk wel overgaan op echte bestrijdingsmiddelen. Deze zijn chemisch en hebben als doel de vlo zo snel mogelijk doden, voordat deze zich kan voortplanten. Vlooien bestrijden met deze middelen adviseren we pas als de bovenstaande middelen geen effect hebben gehad. Let op deze middelen zijn dodelijk voor vissen en kunnen schadelijk zijn voor opgroeiende kinderen.

Bekende middelen zijn: Exil Flea Free, Beaphar, Frontline, Advantage, Cyflee, Stronghold en Scaliborbanden. 

Er zijn ook chemische middelen die de voortplanting van de vlo stoppen. Door de voortplanting van de vlooien te stoppen, wordt hun levenscyclus doorbroken en sterft de vlooienpopulatie uit. Dit noemen we Insect Growth Regulators of de vlooien anticonceptiepil. Er zijn enkele werkzame middelen, pyriproxyfen, methopreen en lufenuron, die in vlooienproducten gebruikt worden. Deze middelen zijn chemisch maar meestal in kleine hoeveelheden niet schadelijk voor jezelf of je huisdier. Je kan ze in de vorm van spray, shampoo of pillen gebruiken bij jouw viervoeter. Maar vraag raad aan je dierenarts of in de gespecialiseerde dierenwinkel.

 

Vitalstyle vlovrij omgevingsspray

VITALstyle VloVrij Omgevingsspray

Beaphar vlooienspray vlooienbestrijding ml

Beaphar Vlooienspray - Vlooienbestrijding - 400 ml

Vlooienshampoo

Biogance bio vlooienshampoo ph-neutraal

Vlooien bestrijden met geluidsgolven 

De technische ontwikkelingen met de strijd tegen vlooien staan ook niet stil. Door middel van ultrasonische geluidsgolven blijven vlooien op minstens 1,2 meter afstand. De fabrikant van de geluidsgolven geeft aan dat de zeer hoge geluidsgolven niet waarneembaar en onschadelijk voor twee- en viervoeters zijn. Een voorbeeld hiervan zie je hiernaast. Dit is een meer duurzame oplossing dan gif gebruiken, maar omdat dit nog relatief nieuw is kunnen we er nog niet alles over zeggen totdat we het product zelf reviewen. 

Ongediertebestrijder geluidsgolven

Ongediertebestrijder geluidsgolven

Word je de vlooienplaag toch niet de baas, schakel dan een professioneel bedrijf in voor bestrijding! 

Meer tips om insecten op een natuurlijke manier te bestrijden? Hier lees je meer over spinnen bestrijden, muizen bestrijden en muggen bestrijden.

Meer in deze categorie

Dirk van Genugten

Dirk van Genugten

Sinds 2007 ben ik met duurzaamheid bezig en schrijf ik artikelen om soms ingewikkelde onderwerpen eenvoudig te maken. Heel veel succes met het verduurzamen van, en rondom je huis!
2.5 2 stemmen
Nieuw: Geef Artikel Score
Abonneer
Laat het weten als er

64 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Hallo vlooien bestrijders, ik zie 1 ding er nog niet bij staan en dat helpt bij ons heel goed. Probeer alles te dweilen met water azijn, natriumcarbonaat ( Bakingsoda toko) en het allerbelangrijkste :’neemolie. Ik spray hier ook de honden mee in helpt super. Dure Spears werken niet. Google op neemolie en hopelijk helpt het jullie zoals het mij helpt. Ik sprak ook de tapijten er mee in ! Succes liefs Mandy

Dankjewel voor je aanvulling, Mandy. Neemolie werkt inderdaad goed in combinatie met baking soda.

Wij vangen regelmatig wilde kittens op voor het asiel. Nu hadden we een nestje van 4 en ze hadden vlooien ondanks at ze in het asiel al behandeld waren.
Ook onze eigen 3 katten hadden vlooien, maar dat was direct opgelost met Strectis (bij dierenarts op voorschrift). De dingen die we konden wassen hebben we op 60° in de wasmachine gewassen en de opvangkamer hebben we beneveld met Effipro. Lijkt te helpen.

Hallo!

Ik heb ook wat ongewenste huisdieren en ben net als jullie op zoek naar goede en vooral betaalbare tips om de vlooien te bestrijden.
Ik wil iedereen oproepen om erg voorzichtig te zijn met sommige tips.Zo moet je honden en vooral katten ABSOLUUT GEEN knoflook of andere ui-achtigen geven.Diatomeeenaarde is niet geschikt voor drachtige en jonge dieren.Zo moet je bij alles altijd eerst goed onderzoek doen.Geen melk,chocolade of paracetamol aan dieren geven bijvoorbeeld.

Heel bekende verhalen,ook bij mij na twee mnd vlo bestrijding,er nog niet vanaf! Wanhopig maar vastberaden.
Wat een goede tip kan zijn voor anderen: ik ben begonnen met zout strooien bij plinten en kieren…dat zou in ieder geval
de eitjes doen verschrompelen…gaandeweg kwam ik er achter datvegend,ipv stofzuigen ,bekijkend er niets aan vlo viel te zien…tot ik er wat zout op strooide,n gekrioel v larfen klein en groter die ik met blote oog niet herkende!!

Dus zout is behulpzaam bij t chequen! Zo heel wat dozen en mandjes ..weggegooid.
Ik kan nergens info vinden voor t extra reinigen v mijn kleding..90wassen ook hoog temp drogen,is niet afdoend
Gebleken wb eitjes Iemand?
Ok bedankt voor jullie tips en alllemaal SUCCES IN DE STRIJD

Hoi ik heb nog een tip deze van mijn moeder en mijn moeder weer van oma Als je de ruimte goed gezogen hebt Alle ramen open zetten beestjes kunnen niet tegen tocht

Bureaulampje erboven.

Ben teruggekomen uit vakantiehuisje waar ik gebeten werd door vlooien.
Had eerst niet door wat het was maar vlooien zitten nu bij mij thuis in de bank.
Heb veel gestofzuigd, gewassen en stofzuigerzakken weggedaan.
Maar krijg ze maar niet uit die bank.
O ja ik heb tot voor 13 maanden katten gehad en de laatste kroop vooral onder en in de bank.
Na spuiten op de bank dode vlo gevonden en ook 1 op mijn lijf toen ik mij met knoflook insmeerde.
Iemand ervaring met brandgevaar bij theelichtje in bord s’nachts?
Ze steken door mijn spijkerbroek heen en kruipen soms ook in mijn broek.
Ik ben een beetje huiverig om theelichtje in bord met water en olie en afwasmiddel te laten branden ivm brandgevaar maar op water alleen met dreft komen ze niet af.

Leuk hoor al deze middeltjes maar ik ben ten einde raad. Niemand komt met een oplossing dat je er in 1keer vanaf bent. Ook ik probeer deze middelen azijn zuigen en omgevings spray, noem maar op. Het is nog steeds niet weg na 6 maanden. En ik blijf maar doorgaan want ik moet er niet aan denken dat het erger wordt. Ongeveer 7 jaar geleden heb ik het ook gehad. Toen een spuitbus gekocht tegen vlooien en het hele huis gesprayd voor we op vakantie gingen. Daarna geen flo meer gezien. Maar blijkbaar verkopen ze die spray niet meer.

Kokos olie binnen 5 minuten vlooien dood

Weken lang getobd met vlooienbeten.
Tussen lakens en ook hoofdkussen verse knofloopsnippers
gestrooid.
Na een dag of tien alles heet gewassen.
Nu zelfs 14 dagen later geen vlooi meer te bekennen.

Wat een drama die Extra ongevraagde huisdiertjes. Terug van vakantie, en jahoor mijn dochter binnen een paar dagen echt 100 beten op haar benen. Direct een bedrijf gebeld. Zijn al binnen een uur gekomen. Drie weken later nog een keer geweest. Toen 6 weken vlo vrij. En daarna begon het weer. Nu zelf maar begonnen met structureel hoeken naden enz spuiten. Altijd oliën etc aan. Weinig dweilen, veel stofzuigen. Alle kasten op 60 graden leeg gewassen, ook dekbedden enz. En toch blijven ze komen. Hellllp! Heb geen geld meer voor nogmaals bestrijding (230- voor twee keer) Zijn er nog meer tips? Ik hoor ze graag! Oh ja, las bij iemand dat luchtdicht afsluiten werkte. Dat werkt niet. Vlooien kunnen met minimale lucht gewoon overleven, zelfs vacuüm verpakken is vaak nog niet voldoende. Ook invriezen is bewezen dat na ontdooien de vlo vrolijk verder leeft. Ik zie ook veel voorbij komen… Lees verder »

Oh ja, heb nu al in iedere kamer een bord met olie/afwasmiddel en een kaarsje staan. Hopend dat ik daar iig een gedeelte mee weg krijg

De tip van Nico van een diep bord met water en olie en middenin een kaarsje aansteken werk goed TOP

Top Nico ik heb t jou tip diep bord met water en olie erin en de vlooien vliegen als t ware de pan (bord)in

Wat vindt U van vlooien bestrijden voor honden van water met afwasmiddel ❓❓

Dat is ook een duurzame manier. Zorg wel voor een natuurlijke soort afwasmiddel, het liefst parfumvrij.

Vlooien is een lastig te bestrijden beestje.
Mijn ervaring met deze is om deze te bestrijden is om op een
diep bord een brandende kaars vast te druppelen en dan te vullen
met water en hier bovenop een laagje olie.
Dit te plaatsen in een donkere kamer en hierdoor springen de vlooien
op het licht af van de brandende kaars en blijven kleven in de olie
en gaan dood.
Pas op voor brandgevaar in de omgeving van de kaars.
Dit een paar avonden herhalen en U bent van de vlooien af.

Mijn lieve hond heeft waarschijnlijk
Vlooien maar hoe moet ik dat zeker weten want ik heb hem al geholpen met speciale spullen voor bestrijding tegen vlooien maar het helpt maar even en ze komen dan weer terug en mijn hond heeft dan ook weer heel veel jeuk

En ik dacht er zijn vlooien maar ik heb alles gereinigd en ik heb ook jeuk
Ik voel ze ook lopen wat moet ik nu doen ?

Als ik het zo lees, is het een karwei, maar ik ga morgen lavendelolie kopen. Ik las ook ergens anders dat mottenballen ook kunnen helpen. Ik heb al alle vloeren met azijn nog gedweild.
Ik zag er vanavond een op de muur zitten,tenminste dat denk ik.
Zou dat kunnen? Ik dacht dat ik er alles aan gedaan had.
Ik hoop dat ik er snel vanaf ben.
Ik heb niet gekozen voor vlooien,ik had gekozen voor een hond.
Toch hoop ik dat ik er snel vanaf ben.
Bedankt voor alle tips.

Hallo, wij zitten sinds eind juli ook met een vlooienplaag … toen we terugkwamen van onze vakantie. Meteen naar de dierenarts gegaan. Nieuwe pipetjes gekregen voor onze katten, frontline combo. Dit werkt goed, alleen jammer dat onze katten enkel naar binnen komen voor te eten … Verder hebben wij ook een spuitbus gekregen. En ik gebruik ook lavendelolie in de slaapkamer. Voor het slapengaan, iedereen inwrijven met muggenmelk. Sindsdien worden wij niet meer gebeten door de vlooien. We zijn nu 5 weken verder. Soms vind ik er nog 1tje, soms geen. Ik ga alle dagen met mijn witte sokken aan door het huis. En 1x per maand gebruik ik de spuitbus van de dierenarts in de ruimte waar we het meeste hadden, onze living (houten vloer = veel spleten) en onze berging. Dat zijn de plekken waar wij er nog af en toe ééntje vinden. In het begin waren ze… Lees verder »

Nu hier ook een plaag. Mijn dochter heeft haar benen helemaal opengekrabt.

Ik heb gespoten met spul . Ook zag ik dat mn stofzuigerzak vol zit gatver!

Alle kussens, kleedjes enz weggehaald. Morgen grote schoonmaak doen. Heb ook wat tips gebruikt , ik ben benieuwd

Sinds aantal dagen een vlooienplaag.
Net een huis gekocht en een buurt kat is naar binnen geglipt met vlooien, nu het hele huis eronder en worden steeds gebeten…
Zijn er tips voor als je geen dieren in huis hebt? Heb al 2 bussen gif gespoten, maar ze zijn er nog steeds

Ik heb een zeer erge vlooien plaag geweldig artikel ! Kan er veel tips uithalen ! Kan desalniettemin toch nog wat tips toevoegen ! 1 om jezelf te beschermen werkt tijger balsem ook prima kan je ook bijvoorbeeld leer mee bewerken en dus vlo vrij houden ! 2 je kan ook etherische olie in z’n potje met stokjes zetten op vlooien haarden plekjes ze houden hier absoluut niet van je kat kan hier niet van drinken en is dus veiliger 3 zorg dat je beplinting goed aansluit en geen last heb van nare kieren waar ze zich lekker kunnen nestelen 4 met een stoomreiniger krijgt u alles dood wat eventueel in niet uit te wassen kleding matrassen banken en kleden geraakt kan ook een nare guur voor de beestjes dan hè (oa lavendel ,azijn , tijm , rozemarijn , Citroën , munt , of welke hier verder boven staan )… Lees verder »

Hallo,bedankt voor deze goeie artikel! Wij hebben nu ongeveer een maand last van vlooien en eerst werdt ik gebeten maar het ergste vindt ik dat mijn drie kinderen en man ook gebeten worden. We gebruiken nu lavendel voor de geur, we stofzuigen elke dag 2 keer en de vloerkleden gaan er boven uit en er komt laminaat maar de vlooien blijven hun geluk proeven op onze benen, voeten en armen. Wat een jeuk zeg! Nu zag ik in de reacties een middel voorbij komen, septiquad, kan dat ook als je twee katten heb en drie kinderen? Het lijkt me een mooie middel omdat je na twee uur weer in huis kan maar kan dat ook met kinderen? Heel veel sterkte en succes iedereen, wat een hardnekkige beesten zijn het, ze zijn niet zomaar uitgeroeid. Oja… Wij hebben twee vliegebmeppers gekocht, als je dat over het vloerkleed, bed, kleding, trap of… Lees verder »

Hoi alle,

Wij hebben sinds 3 weken een vlooienplaag in huis. Inmiddels twee keer laten spuiten door een ongediertebestrijder maar we zijn er nog niet geheel vanaf! vanavknd zaten we lekker in de tuin en toen we ba binnen gingen schroken we ons dood. Er zaten allemaal vlooien op ons!!! Heeft iemand ervaring met vlooien in de tuin?

Dank voor het artikel! En de silicium had ik ook nog nooit van gehoord, ga het wel uitproberen. Maar ik wou even waarschuwen wees aub voorzichtig met alle chemische bestrijdingsmiddelen! De farmaceutische industrie is er helaas niet geheel voor ons allen bestwil! Natuurlijke alternatieven zijn in alle opzichten een beter voor ons aller geweten. Ook ik heb meerdere plagen overwonnen op allerlei manieren want vlooien ed zijn iid niet te accepteren in je huishouden ;) Bedankt xXx

ik heb ook al een tijdje een vlooien plaag ik heb zelf 2 Lieve Poesjes eigenlijk nooit last gehad nu had ik een kat van straat op gevangen en nu zitten die 2 van mij onder de vlooien ook hebben bulten en uitslag wat kan ik hier aan doen ? bij de Dierenarts koste me dat al per kat 180.00 euro per kat

@Lieve: dank je wel voor dit gifvrije en betaalbare alternatief en je toepassingsadvies. Ik had nog nooit van kiezelwier(poeder)/diatomeeënaarde gehoord. Heb het even gegoogled. Blijkt silicium te zijn, weer iets geleerd :-) uiteindelijk heb ik het bij Bio-Ron besteld vanwege de kwantiteit en voordeligere prijs. Ben heel benieuwd naar het resultaat!

Volg ons op Facebook

We gebruiken cookies en analytics zoals te lezen in ons privacybeleid. Door gebruik van de website ga je hiermee akkoord.