Duurzaam sinds 2007Meer dan 650 artikelenDe duurzaamste oplossing
Zonne-energie in nederland

Groene stroom of grijze stroom afsluiten?

Je hebt het waarschijnlijk al vaak gehoord; groene stroom en grijze stroom. Maar wat is dat nou precies en wat is de impact van groene en grijze stroom? Kost het evenveel? Waarom zou je voor groene stroom kiezen?

Groene stroom vs. grijze stroom: wat is het verschil?

Groene stroom is energie die wordt opgewekt uit hernieuwbare bronnen. Deze bronnen zijn onuitputtelijke. Voorbeelden van groene stroom zijn wind, water, biomassa en zon. In Nederland wordt vooral veel gebruik gemaakt van groene stroom uit wind en biomassa. Voor het milieu is het voordelig om groene stroom te gebruiken, omdat we hiermee de aarde niet uitputten.

 

Zonne-energie in nederland

Grijze stroom is energie die wordt opgewekt uit fossiele, eindige grondstoffen. Voorbeelden hiervan zijn kool, olie en gas. Deze bronnen zijn eindig en het winnen en gebruik ervan is schadelijk voor het milieu omdat hierbij veel CO2 wordt uitgestoten. Dus, wanneer je een duurzame keuze wil maken, kies dan zeker voor groene stroom. Groene stroom is beter voor het milieu en is niet eindig.

Hoeveel kost dat dan?

Groene stroom opwekken is duurder dan grijze stroom opwekken. Toch is dat voor ons als consument amper merkbaar. Dit vanwege twee redenen: bedrijven kunnen subsidies krijgen voor het opwekken van groene stroom en sommige bedrijven verlagen hun prijs zodat ze meer mensen kunnen overhalen om voor groene stroom te kiezen. Hierdoor is het prijsverschil tussen groene en grijze stroom erg klein voor ons als consument. Dit is nog een extra reden om voor groene stroom te kiezen. Het kost jou ongeveer evenveel als grijze stroom maar is minder belastend voor de aarde. Dit is ook een van de acties waarmee je vrij gemakkelijk en snel een enorme positieve impact kan hebben op het klimaat. 

Groene stroom afsluiten = meehelpen aan de verduurzaming van Nederland?

Is voor groene stroom kiezen dus altijd bijdragen aan de verduurzaming van Nederland? Nee, niet altijd. Niet alle energieleveranciers die groene stroom promoten, leveren ook groene stroom uit Nederland. Je hebt leveranciers die investeren in groene stroom in Nederland en leveranciers die investeren in groene stroom in het buitenland. Voor de verduurzaming van Nederland is het niet zo voordelig om een leverancier te kiezen die groene stroom ‘haalt’ uit bijvoorbeeld Noorwegen. Noorwegen heeft veel groene stroom, sommige Nederlandse energieleveranciers betalen die Noorse bedrijven voor groene stroom maar investeren daarmee dus niet in de verduurzaming van Nederland. Het geld dat geïnvesteerd wordt in Noorse bedrijven, wordt daar ook niet altijd geïnvesteerd in duurzame, groene stroom. Dit zorgt ervoor dat het voor de netto hoeveelheid CO2 die wordt uitgestoten dus niet veel uitmaakt of jouw geld geïnvesteerd wordt in grijze stroom in Nederland of naar Noorwegen gaat. Door bij dit soort bedrijven je stroom af te sluiten, draag je niet altijd bij aan het verduurzamen. Wanneer je groene stroom uit Nederland koopt moeten bedrijven extra zonnepanelen en windmolens aanleggen in Nederland.

Er zijn wel leveranciers bij wie groene stroom afsluiten gegarandeerd betekent dat er voor elke KWh die jij gebruikt, ook evenveel groene stroom in Nederland wordt opgewekt. Hiervoor kan je letten op de GVO (Garantie Van Oorsprong)  certificaten, deze kunnen aantonen dat de stroom in Nederland wordt opgewekt. Jouw leverancier zorgt er dan voor dat er extra groene stroom wordt opgewekt in Nederland. Op deze manier help jij wel mee aan de verduurzaming van de aarde en pakken we klimaatverandering aan.

Meer in deze categorie

Bart Ladrak

Bart Ladrak

Klimaatverandering en milieuvervuiling hebben ernstige gevolgen voor de wereld. Juist op het gebied van duurzaam wonen valt veel te winnen in relatief eenvoudige stappen. Ik wil mensen helpen en motiveren de beste duurzame keuzes te maken, door zaken helder uit te leggen en ook opties te geven om te handelen!
0 0 stemmen
Nieuw: Geef Artikel Score
Abonneer
Laat het weten als er

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Volg ons op Facebook

We gebruiken cookies en analytics zoals te lezen in ons privacybeleid. Door gebruik van de website ga je hiermee akkoord.