Duurzaam sinds 2007Meer dan 650 artikelenDe duurzaamste oplossing
Terrasverwarmer

Top drie energieslurpende trends

TerrasverwarmerHet is heerlijk als je graag in je eigen huis vertoeft. Want heb je het thuis lekker naar je zin, dan hoef je er in principe ook veel minder op uit en dat is meestal goed voor je footprint. Om dat gevoel te creëren moet je je huis ‘eigen’ maken. Daarbij helpen allerlei spulletjes in je interieur of in je tuin. Verder moet een huis natuurlijk voorzien in jouw dagelijkse gemakken. Hiervoor halen we tegenwoordig steeds meer luxe in huis. Denk maar eens aan de lounge meubelen in de tuin en BBQ’s die zijn uitgegroeid tot een buitenkeuken. Gelukkig zijn er tegenwoordig ook steeds meer green gadgets op de markt die luxe vergroten en het milieu ontzien zoals zonnepanelen en design regentonnen. Op zich allemaal niets mis mee, alleen moet je je wel altijd bewust zijn van het feit dat alles geproduceerd moet worden en daarmee altijd een belasting heeft voor het milieu. Er zijn echter ook trends en producten waarin we wat ons betreft zijn doorgeschoten als we kijken naar het gemak wat het oplevert versus de energie die wordt verbruikt. We hebben een top drie gemaakt van echte energieslurpers: het zijn de terrasverwarmers, de Jacuzzi en de airconditioning. Hoe lekker misschien ook… het zijn producten die niet echt passen in een duurzamere levensstijl.

Terrasverwarming

Terrasverwarmers zijn enorm in opkomst. Het is een beetje overgewaaid uit de horeca waar sinds het rookverbod steeds meer terrasverwarmers worden opgehangen. Deze trend lijkt zich door te zetten naar thuisgebruik. Niet onbegrijpelijk, want wat is er lekkerder dan een heerlijke zomeravond wat extra te verlengen met wat warmte. Een vuurkorf is vaak te lastig en dan is de instant warmte van een terrasverwarming wel zo gemakkelijk. Met één druk op de knop zit je er weer warmpjes bij. Klinkt leuk, maar je levert eigenlijk de meest letterlijke bijdrage aan de verwarming van de aarde die er is. Het grote nadeel van terrasverwarmers is dat deze onevenredig veel energie verbruiken in verhouding tot het doel dat ze dienen. Door het hoge wattage wat een terrasverwarmer gebruikt is het energieverbruik enorm. Om een beeld te geven… wanneer een elektrische terrasverwarming in een jaar 100 uur wordt gebruikt, dan kun je dat vergelijken met 220 wasbeurten! Een terrasverwarmer op gas is een iets betere keuze omdat het een primaire energiebron is, maar het blijft een energieslurper. Je kunt best een keer uitwijken naar het huren van een terrasverwarmer om een feestje in je tuin niet in duigen te laten vallen, alleen voor het dagelijks gebruik is het niet aan te raden. Een lekkere warme trui en een deken werken prima en je hebt niet zo’n lelijk glimmend ding in je tuin.

Onderstaande grafiek laat een vergelijk zien van de CO2 uitstoot van een gasgestookte terrasverwarmer (patio heaters) ten opzichte van een aantal andere activiteiten. Het privé verbruik is gebaseerd op 10-15 keer per jaar, waarbij de patioheater iedere keer ongeveer 2 uur brandt. Verbruik in de horeca is berekend op basis van het gemiddeld verbruik (bron BP)

Terrasverwarming energieverbuik

Jacuzzi of buitenspa

Jacuzzi tuinEen andere zeer aantrekkelijke gadget is de uit de wellness wereld overgewaaide Jacuzzi of hot tub voor in je tuin. Steeds meer mensen kiezen ervoor om deze bubbelende watermassa in huis/ tuin te halen. Waar vaak niet over nagedacht wordt en wat meestal niet door de leveranciers wordt verteld, zijn de gebruikskosten. Deze apparaten worden namelijk veelal het hele jaar door verwarmt om zo permanent 38 graden te zijn. Vooral in de winter is daar extreem veel energie voor nodig. Daarnaast heb je voor zo’n buitenspa bakken vol met water nodig. Een gemiddelde buitenspa heeft een inhoud van 1500 liter en deze moet je 4 maal per jaar verversen. Naast het energiegebruik kunnen daarmee de kosten van je eigen wellness center behoorlijk uit de hand lopen. Bedragen die je hoort zijn veelal rond de 100 euro per maand extra op je energierekening maar ook bedragen van 300 euro kom je regelmatig tegen op internet. Als je vervolgens kijkt hoe vaak je gebruik maakt van je hot tub is het misschien toch verstandiger om af en toe een keer naar een echte spa buiten de deur te gaan. Vanuit milieu en duurzaamheid oogpunt is een eigen buitenspa eigenlijk niet te verkopen.

Airconditioner

Airconditioning in huisOndanks onze milde zomers worden in ons land airconditioners steeds populairder. Door het hoge vermogen (gemiddeld 800-1400 watt) en de relatief lange tijd dat ze ingeschakeld zijn, kun je begrijpen dat dit echte stroomslurpers zijn. Bij airconditioners kan er onderscheid gemaakt worden tussen monomodellen en splitmodellen. Het monomodel wordt in ons land het meest verkocht. Het zijn de verrijdbare units met een slang naar buiten die de warme lucht afvoert. Dit maakt de werking ook meteen inefficiënt omdat vaak ook door de opening, waar de slang uithangt, weer warme lucht naar binnen stroomt. Monomodellen zijn bij aanschaf goedkoper, maar in gebruik duurder omdat ze bijna permanent op vol vermogen draaien. Een splitmodel airconditioning beschikt over een binnen en buitenunit. Deze apparaten hebben vaak klimaatbeheersing en schakelen terug naar een lager vermogen als de gewenste temperatuur is bereikt, waardoor ze minder energie verbruiken. Let wel: minder is bij een airconditioning nog steeds veel! Om een beeld te geven… als een airco gemiddeld vijftig dagen per jaar tien uur lang draait, dan verbruik je gemiddeld 1.800 kWh wat neerkomt op bijna 400 euro! Door slim warmtemanagement in je huis, zoals ramen en gordijnen gesloten houden gedurende de warme dag en ramen tegen elkaar open te zetten gedurende de koelere nacht, kun je de temperatuur in je huis tijdens warme zomerdagen geheel kosteloos met een aantal graden verlagen.

Kortom bovenstaande energieslurpers kun je maar beter buiten de deur houden. De genoemde alternatieven leveren een grote besparing op voor zowel het milieu als je portemonnee!

Dirk van Genugten

Sinds 2007 ben ik met duurzaamheid bezig en schrijf ik artikelen om soms ingewikkelde onderwerpen eenvoudig te maken. Heel veel succes met het verduurzamen van, en rondom je huis!

0 0 stemmen
Nieuw: Geef Artikel Score
Abonneer
Laat het weten als er

3 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Ik heb alle 3 de bovengenoemde toestellen in huis. De airco’s zijn energieklasse A+++ toestellen en de jacuzzi verbruikt nog geen 0,80 cent per dag. Als je goedkope Chinese prullen koopt zal je energierekening waarschijnlijk stukken duurder uitvallen. De meerprijs van een zuinig toestel verdien je al gauw terug.

Beste
Ik heb sinds maand nieuwe huis gekocht en in het nieuwe huis staat ook een jacuzzi merk hydrodpa amerikaans voor 5 p
Hoe zou ik het beste mee om gaan om de kosten zo laag mogelijk te houden
Gr

Volg ons op Facebook