Duurzaam sinds 2007Meer dan 650 artikelenDe duurzaamste oplossing
Global footprint

Hoeveel CO2 stoot ik uit? Bereken je Carbon Footprint

In de jaren ‘90 is de Carbon Footprint Calculator opgezet om te kunnen berekenen hoeveel CO2 een individu, huishouden of bedrijf uitstoot. Deze test kan je helpen om te zien hoeveel impact je zelf hebt op de klimaatverandering en hoe je dit kunt verminderen. Bekijk de tips en vul de test in voor jezelf of voor je bedrijf. Zo zie je ook hoeveel geld je kunt besparen.

Carbon footprint graph

Wat meet de Carbon Footprint?

De Carbon Footprint berekend de CO2 uitstoot door het gebruik van met name: fossiele brandstoffen in het verkeer, luchtvaart, transport, productie van elektriciteit, productie van voedsel en verwarming. 

Zoveel ton CO2 stoot je nu uit

Als gezin van vier personen stoot je zo’n 9 ton CO2 per jaar uit. Hierbij is het gebruik van aardgas de grootste oorzaak, gevolgd door elektriciteit en motorbrandstoffen.

Hoeveel is een ton CO2?

1 ton CO2 uitstoten doe je wanneer je…

  • 319 liter diesel verbrandt;
  • 7x naar Parijs vliegt;
  • 300 kilo standaard kantoorpapier verbruikt;
  • 16.000 km met de trein reist;
  • 500 dagen ademhaalt.

hoeveel is 1 ton CO2
Één ton CO2 compenseer je met 50 bomen die een jaar lang groeien en met één windmolen die 2,5 uur achterelkaar draait.

Geld besparen en minder CO2 uitstoten

Heeft het zin om je huishouden en/of bedrijf duurzamer te maken als je klimaatverandering wilt verminderen? Zeker! Hier wat tips en het effect op je CO2 uitstoot: 

  • Hang de was uit in plaats van het in de droger te doen: Dit bespaart je 153kg CO2 per jaar. Daarnaast bespaar je ongeveer 55 euro per jaar als je 150 keer de droger gebruikt.
  • Zet de verwarming 1ºC lager: Als je de verwarming 1ºC lager zet dan verminder je energieverbruik met 8%. Hiermee verlaag je je CO2 uitstoot met 184kg per jaar. En daarmee bespaar je ongeveer 45 euro per jaar.
  • Kook alleen de hoeveelheid water die je echt nodig hebt: Als je alleen de hoeveelheid water kookt die je ook daadwerkelijk gebruikt dan verminder je je CO2 uitstoot met 72kg per jaar en dat is 22 euro.
  • Sta korter onder de douche: Als je 1 minuut minder lang onder de douche staat dan verminder je je CO2 met 72kg per jaar en dat is dan weer 22 euro besparen per jaar! (Als je 1x per dag doucht)
  • Zet elektrische apparaten uit als je ze niet gebruikt: Als je alleen al je LCD TV ‘s nachts uitzet dan stoot je 5kg CO2 minder uit per jaar en bespaar je 2 euro. Doe je dit met al je elektrische apparaten dan vermenigvuldig je je besparingen.

Zo kun je dus per jaar makkelijk 150 euro besparen en 500kg minder CO2 uitstoten! Doen dus!

Benieuwd naar wat je nu uitstoot? Doe de test: Klik hier!

Liv Zaborszky

Liv Zaborszky

Expertise: Subsidies,Financieel
Toen ik er achter kwam dat verduurzamen toch echt bij jezelf begint heb ik me in 2017 aangesloten bij Duurzaamthuis. Het is super om elke dag met duurzaamheid bezig te zijn!
0 0 stemmen
Nieuw: Geef Artikel Score
Abonneer
Laat het weten als er

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Volg ons op Facebook

We gebruiken cookies en analytics zoals te lezen in ons privacybeleid. Door gebruik van de website ga je hiermee akkoord.