Duurzaam sinds 2007Meer dan 650 artikelenDe duurzaamste oplossing
Vloer isoleren beste keus

Vloerisolatie voor droge kruipruimte en warme vloer

Vloer isoleren beste keus
Infrarood foto. De twee gele (warme) vlekken laten zien waar Thermoskussens zijn bevestigd.

Door je kruipruimte te isoleren kun je behoorlijk besparen op je jaarlijkse stookkosten. De kosten zijn relatief laag en het rendement hoog en daarmee eigenlijk een van de eerste zaken die je moet aanpakken in je huis. Het goed isoleren van je vloer is echter iets ingewikkelder dan mensen vaak denken. Om te beginnen moet er onderscheid gemaakt worden tussen vloerisolatie en bodemisolatie. Wat veel mensen niet weten is dat bodemisolatie in vele gevallen weinig zin heeft en zelfs vaak een averechts effect heeft. Denk bij bodemisolatie aan het volstorten van de kruipruimte met schelpen of polystyreen chips. Het advies is eigenlijk niet doen! Lees hier meer over op bodemisolatie

Vloerisolatie, kies voor de juiste materialen

Een goede vloerisolatie is wel aan te raden. Alleen moet je hier ook weer oppassen dat je de juiste materialen gebruikt voor het beste resultaat. Steeds vaker zie je grote energiemaatschappijen adverteren met het isoleren van de kruipruimte (Nuon, Essent) met gespoten polyurethaan oftewel pur. Klinkt mooi maar pur is echt rommel. Naast de giftige dampen die nog tijden uit het materiaal zullen wasemen is ook de isolerende werking vaak lager dan wordt verteld. Verder zijn de bepurde vloerdelen in de toekomst onmogelijk te recyclen omdat pur niet meer van het materiaal is te scheiden. Pur isolatie hoort eigenlijk niet thuis in een duurzaam en gezond huis. Consumenten worden vaak gelokt met een goedkope lening voor het isoleren van hun vloer. Deze lening wordt vervolgens maandelijks verrekend met de energierekening. Een slimme klantenbinder dus.

Kruipruimte vaak vochtig en bron van problemen

Nederlandse kruipruimten zijn vaak een bron van problemen. Leidingen en ophangbeugels worden aangetast door de hoge vochtigheid en bij bepaalde huizen moeten periodiek verrotte balken worden vernieuwd. Soms worden zelfs betonvloeren aangetast door betonrot. Door onderdruk wordt vochtige kruipruimtelucht de woning ingezogen. Dit vergroot de kans op vochtproblemen met name onderin de woning waar een lagere temperatuur heerst. Veel isolatietechnieken houden hier onvoldoende rekening mee waardoor er allerlei vochtproblemen in huis kunnen ontstaan. Dit zorgt voor een ongezond binnenklimaat waar schimmels en ongedierte uitstekend bij betijen. Slechte isolatie verergert vaak deze problemen.

TONZON thermoskussens pakt isolatie en vocht aan

Duurzaam thuis heeft afgelopen jaren veel contact gehad met Ton Willemsen van Tonzon. In die tijd zijn we overtuigd geraakt van hun isolatiesysteem. Het is simpel toepasbaar en het werkt. Met name in de bestaande bouw is het vaak de ideale oplossing om je vloer te isoleren en vocht aan te pakken.Thermoskussens tegen de onderzijde van de begane grondvloer blokkeren het warmteverlies naar onderen vrijwel volledig. De vloer kan eindelijk de warmte uit de kamer accumuleren en wordt nog warmer dan de vloer in nieuwbouwwoningen. Het opmerkelijke effect is ook merkbaar bij vloeren die al zijn geïsoleerd met EPS of pur-schuim.  De Tonzon vloerisolatie telt bij de bepaling van de EPC en het energielabel mee voor Rc=3,8 m²K/W. Deze zeer hoge waarde wordt beschouwd als een zeer veilige waarde. De werkelijke isolatiewaarde ligt een stuk hoger. Ter vergelijking; aan 6 cm pur-schuim mag bij de bepaling van het label niet meer dan Rc=1,86 worden toegekend. Terwijl de isolatiewaarde meer dan tweemaal zo hoog is, is de milieubelasting van de Thermoskussens vele malen lager. Het is de enige vloerisolatie die hierdoor het DUBO-Keur heeft verworven. Dit is mede te danken aan de milieubelasting van het materiaal. Door het geringe volume van de folies zijn de productiekosten en transportkosten minimaal.

Folie gaat vocht in kruipruimte tegen

Omdat het systeem het beste werkt met droge lucht, wordt de verdamping van vocht uit de bodem aangepakt met een stevige Bodemfolie. Deze wordt geleverd in een groot aantal standaard breedtes zodat de kruipruimtebodem kamerbreed kan worden afgedekt. Van alle bekende systemen houdt de TONZON Bodemfolie met een µd-waarde van 130 m het meeste vocht tegen. De folie remt bovendien het radioactieve radongas dat in de bodem wordt gevormd. Het biedt daarnaast een stevige werkvloer terwijl de kruipruimte goed bereikbaar blijft. Bij sloop is het makkelijk te scheiden en volledig recyclebaar, waardoor het straks meer geld oplevert naarmate de schaarste aan fossiele brandstof  verder toeneemt. Ook de Bodemfolie heeft het DUBO-Keur hetgeen betekent dat het ook de meest milieuvriendelijke aanpak van de vochtproblemen is. Kijk ook naar de subsidiemogelijkheden

TONZON-Vloerisolatie met Thermoskussens en Bodemfolie www.tonzon.nl
TONZON-Vloerisolatie met Thermoskussens en Bodemfolie www.tonzon.nl
Dirk van Genugten

Dirk van Genugten

Sinds 2007 ben ik met duurzaamheid bezig en schrijf ik artikelen om soms ingewikkelde onderwerpen eenvoudig te maken. Heel veel succes met het verduurzamen van, en rondom je huis!
0 0 stemmen
Nieuw: Geef Artikel Score
Abonneer
Laat het weten als er

8 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Tonzon is natuurlijk een prima isolatie-product, maar zijn er tegenwoordig geen betere alternatieven. Zie ook https://vloerisolatie.nl/isolatiefolie/ Pif-folie en Isobooster hebben allebei typen in hun assortiment met een hogere Rc-waarde dan Tonzon.

En wat nu als er onvoldoende ruimte onder de grond is omdat er voor de helft een betonplaat licht?

jammer dat hier geen reactie op is gekomen. Deze situatie hebben wij ook…

Hallo Linda,

Wat vervelend! Je kunt een bedrijf inschakelen om te kijken of de betonplaat verwijderd kan worden of de kruipruimte zoals het nu is laten isoleren. Het beste is om advies aan een expert te vragen en altijd een isolatiemat tussen het beton en het isolatiemateriaal te plaatsen. Zo hou je de warmte namelijk het beste vast. Veel succes!

Paula | Redacteur Duurzaamthuis.nl

Ik ben en blijf een voorstander van dit soort zaken. Een goed geïsoleerd huis kan niet alleen voordelig zijn voor de portemonnee maar ook onze aarde. Van Tonzon hoor ik vaak goede verhalen.

En nu ben ook ik erg benieuwd naar alternatieven…

De folies van Tonzon zijn een prima isolatieproduct. Al moet je geen last hebben van muizen en ander ongedierte die hier en daar aan het folie kunnen knabbelen waardoor wordt ingeboet op het rendement van dit product omdat de noodzakelijke luchtdichtheid is aangetast.

Maar los van dit ben ik wel zeer verbaast hoe u met dit artikel zeer eenzijdig 1 product zeer positief belicht. Er zijn meer goede oplossingen. Het zou dus goed zijn als u daar ook in zo’n artikel over schrijft. Een artikel met slechts deze inhoud neigt sterk naar een betaalde advertentie en tast de onafhankelijkheid / geloofwaardigheid toch wel aan

Volg ons op Facebook

We gebruiken cookies en analytics zoals te lezen in ons privacybeleid. Door gebruik van de website ga je hiermee akkoord.