Overstappen naar een duurzame bank

De kans is groot dat je een spaarrekening hebt bij de ABN AMRO, Rabobank of ING. Maar vraag jij je de laatste tijd met al dat klimaatnieuws ook niet af, hoe kun je nou ook gemakkelijk bijdragen aan de verduurzaming? Nou bijvoorbeeld om over te stappen van bank. Het klinkt veel ingewikkelder dan het is, het bleek heel makkelijk! Onlangs heeft de website eerlijkebankwijzer.nl de jaarscores weer bekend gemaakt. Welke banken doen het goed en welke niet?

Eerlijke geldwijzer banken vergelijker 2020
Bron: Eerlijke geldwijzer banken vergelijker 2020

Hierboven zie je een aantal van de beleidspunten staan. Zo kun je zien dat er banken tussenzitten met veel groene bolletjes en hoge cijfers, zoals Triodos en ASN. Maar zo zie je ook de de meeste banken het blijkbaar, op beleidsniveau, niet zoveel uitmaakt allemaal. Kijk bijvoorbeeld eens naar het eerste onderwerp, klimaatverandering. Als je bij een van die grote banken zit, bijvoorbeeld omdat nou eenmaal je ouders daar altijd al zaten en voor jou een rekening hebben geopend. Of omdat je tijdens je studententijd een gratis opblaasbank met bierhouder (wat niet echt werkt, het flesje schiet er uit als je gaat verzitten) van de ABN-AMRO kreeg en toen maar bent overgestapt. Je bent niet de enige!

Nu je dit artikel leest kan ik me voorstellen dat je net zoals ik dacht, dit kan niet langer zo, ik ga weg bij de ABN en ga het anders aanpakken. Kijk hier naar het volledige overzicht van de alle beleidsscores. Weer terug? Dan heb je gezien dat op een groot aantal onderwerpen de grote banken het er slecht vanaf brengen. Erg jammer want het kan blijkbaar anders! Wist je bijvoorbeeld dat de Triodos bank tot de duurzaamste bank ter wereld is uitgeroepen in 2009 en Triodos en de ASN Bank minder last hadden van de kredietcrisis?

Hoe kun je gemakkelijk overstappen?

Ik zal eerlijk zijn, ik dacht dat het gedoe zou worden. Het klinkt leuk zo’n overstapservice maar je zult altijd zien dat je daar zelf dan ook maanden mee bezig bent. Het tegendeel bleek waar! Het is heel eenvoudig en zo werkt het:

  1. Je hebt vandaag de dag besloten om weer actie te ondernemen, de ijskappen beginnen weer woest te smelten en je besluit een bank uit te kiezen die wel normaal doet ;)
  2. Op hun website maak je een nieuwe rekening aan en kiest voor de overstapservice.
  3. Je rekening is binnen een dag geopend (een pas krijg je iets later) en je krijgt een overstapformulier toegestuurd.
  4. Daar vul je je oude rekening in en laat het op een bepaalde datum ingaan. Bijvoorbeeld de eerste van de volgende maand, dat is op 1 maart.
  5. Nu heb je nog 2 weken om de partijen te laten weten van wie je maandelijks geld ontvangt dat je een ander rekeningnummer hebt.
  6. Je nieuwe rekeningnummer werkt al en je kunt daar vast je gratis spaarrekeningen aanmaken en je loon ontvangen.
  7. Het is 1 maart, de overstapservice gaat in. Alle bedrijven en organisaties die een automatische incasso proberen af te boeken van je oude rekening krijgen automatisch te horen van je nieuwe bank dat het rekeningnummer veranderd is. De maand daarna gaat het vanzelf goed.
  8. Iemand was je 20 euro voor het avondeten schuldig en (ook al heb je 3x gezegd dat je een nieuwe rekening hebt bij een duurzame bank en hoezo heb jij die nog niet..) stort dit op je oude rekening. Geen probleem dit komt automatisch op je nieuwe rekening terecht.
  9. De overstapservice laat je 2 volle maanden doorlopen, zo heb je precies door wie het na 1 maand nog niet helemaal doorheeft.
  10. That’s it! Het is 1 mei en je heft je oude rekening op.

Voor welke duurzame bank moet je dan kiezen?

Als je kijkt naar de eerlijkebankwijzer.nl kun je zien wat het meest bij jou past. Triodos en ASN staan bovenaan en hadden in 2016 vrijwel dezelfde scores. Met de recente cijfers blijkt dat Triodos heel erg voorop loopt. Vergeet niet om naar ‘Transparantie’ en ‘Financiële sector’ te kijken. Een bank kan wel een mooi beleid voeren maar nog steeds slechte voorwaarden stellen aan wat er met beleggingen gebeurd van zijn fondsen. Des te beter de transparantie en financiële sector scoren des te zekerder ben je dat waar je voor kiest ook daadwerkelijk zo is. Verder geven de rode uitroeptekentjes aan hoe de bank in de praktijk scoort.

Heb je een zakelijke rekening? Dan is het handig om over te stappen tijdens een nieuw kwartaal in verband met de boekhouding.

Je zou het kunnen zien als een maandelijks donatie bij een goed doel zoals bijvoorbeeld het WNF.  Je geeft zo aan een goed doel, het klimaat, in de vorm van bijvoorbeeld 0,2% minder rente te ontvangen (hoeveel scheelt dat nou echt op jaarbasis?) dan bijvoorbeeld bij de Rabobank of per transactie te betalen bij Triodos. Het is niet alleen financieel je geeft ook een duidelijk signaal af!

Liv

Liv

Toen ik er achter kwam dat verduurzamen toch echt bij jezelf begint heb ik me in 2017 aangesloten bij Duurzaamthuis. Het is super om elke dag met duurzaamheid bezig te zijn!
0 0 stemmen
Nieuw: Geef Artikel Score
Abonneer
Laat het weten als er
2 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Ik heb altijd Triodos rekening gehad. Toen ik een hypotheek wipde afsluiten met mijn geregistreerd partnet was de ABN de ENIGE bank die met ons in zee wilde, aangezien mij partner geen nederlands paspoort heeft! Zo zijn er dus meer overwegingen te maken. Helaas. Wel heb ik een Triodos rekening gehouden. De ASN is onderdeel van SNS en dat is voor mij toch minder echt een keuze dan de Triodos.

Help verduurzamen, stem website van het jaar!

3e jaar op rij genomineerd in de categorie Duurzaamheid. 

STEM HIER EN VERDUURZAAM NEDERLAND

We gebruiken cookies en analytics zoals te lezen in ons privacybeleid. Door gebruik van de website ga je hiermee akkoord.