Duurzaam sinds 2007Meer dan 650 artikelenDe duurzaamste oplossing
Eerlijke geldwijzer banken vergelijker 2020

Overstappen naar een duurzame bank

Impact
Milieuwinst
300 kilo СО2 p/j
Kosten
0 euro
Terugverdientijd
Direct
Gemak
2 uur
Subsidie
Nee
Sluiten
Toelichting

Met een groene bankrekening kan veel CO2 per jaar besparen. Dat zit zo. Met het geld dat je op de bank hebt staan, investeert de bank in allerlei projecten. Zo wordt er vaak geïnvesteerd in dingen die slecht zijn voor het milieu: de olie-industrie, in wapenhandel, auto’s of vliegtuigen.

Een duurzame bank investeert in duurzame projecten: bijvoorbeeld in zonneparken, of in sociale projecten. 

Zo hebben we kunnen berekenen dat € 10.000 op een rekening van ASN Bank per jaar ruim 300 kg CO2 bespaart (bron: Rapport Klimaatbenchmark ASN Bank - pdf).

De kans is groot dat je een betaal- en spaarrekening hebt bij de ABN AMRO, Rabobank of ING. Maar vraag jij je de laatste tijd met al dat klimaatnieuws ook niet af, hoe kun je nou ook gemakkelijk bijdragen aan de verduurzaming? Nou bijvoorbeeld om over te stappen van bank. Elk jaar maakt de website eerlijkebankwijzer.nl de jaarscores bekend. Welke banken doen het goed en welke niet? Overstappen dus, het klinkt ingewikkelder dan het is, het blijkt heel makkelijk! 

Duurzaam bankenbeleid

Hieronder zie je het beleidsoverzicht van de Eerlijke Bankwijzer van januari 2022. Deze website doet een jaarlijkse check op het beleid van banken en vervolgens ook van de resultaten in de praktijk. Dus of het beleid ook echt wordt uitgevoerd.

Bankwijzer beleid

Het duidelijke resultaat is dat de Volksbank (ASN, Regiobank en SNS) samen met Triodos de koploper is op beleid. Wil je dus overstappen dan zit je met deze banken sowieso goed.

Als je verder inzoomt op wat het beleid is dan kun je dat hieronder goed zien. Het is een overzicht van 2020 toen de vormgeving van de website nog anders was en het naar mijn idee makkelijker was om te zien per beleidsonderwerp hoe een bank presteert.

Er zijn veel verschillende onderwerpen en je kunt zo heel duidelijk zien hoe jouw bank op dit moment scoort en waar ze wel en niet mee bezig zijn. 

Eerlijke geldwijzer banken vergelijker 2020
Bron: Eerlijke geldwijzer banken vergelijker 2020

Voor welke duurzame bank moet je kiezen?

Als je kijkt naar bovenstaand overzicht dan zijn er een paar uitschieters en tips:

  • ING belegt in het meest in wapens en het minst in duurzaamheid.
  • ABN AMRO heeft geen goed beleid rondom transparantie, belastingen en bonussen. Een bank kan wel een mooi beleid voeren maar nog steeds slechte voorwaarden stellen aan wat er met jouw spaargeld en beleggingen gebeurd van zijn fondsen. 
  • Des te beter de transparantie en financiële sector scoren des te zekerder ben je dat het beleid waar je voor kiest ook daadwerkelijk zo wordt uitgevoerd.
  • Je hypotheek heeft de grootste financiële ‘footprint’ en dus impact. Dat is normaal gesproken aanzienlijk meer dan je spaargeld.
  • Als je kijkt naar rente van je spaargeld dan zullen banken met het minst duurzame beleid zoals ING en ABN AMRO waarschijnlijk de hoogste rente hebben. Ze beleggen het meest in fossiele brandstoffen, wapens en andere zaken waar helaas veel geld mee te verdienen is maar je misschien niet achterstaat. 
  • ASN en Triodos hadden minder last van de financiële crisis van 2008 omdat ze minder ‘slechte’ leningen hadden uitstaan.
  • De Triodos bank is in 2009 tot de duurzaamste bank ter wereld is uitgeroepen.
 
Ok nu is denk ik duidelijk, het heeft zin om over te stappen omdat je dan achter een beter beleid kunt gaan staan. Ik zal eerlijk zijn, ik dacht dat overstappen gedoe zou worden. Het klinkt leuk zo’n overstapservice maar je zult zien dat je daar zelf dan ook maanden mee bezig bent. Het tegendeel bleek waar! Het is heel eenvoudig en hieronder leg ik uit hoe het werkt.

Overstappen naar een duurzame bank in 8 stappen

1
Gewoon beginnen

Je hebt vandaag de dag besloten om weer actie te ondernemen, de ijskappen beginnen weer woest te smelten en je besluit een bank uit te kiezen die wel normaal doet ;)

2
Rekening aanmaken met overstapservice

Op de website van de bank maak je een nieuwe rekening aan en kiest voor de overstapservice. Bijvoorbeeld de overstapservice van ASN. Je rekening is binnen een dag geopend (een pas krijg je iets later) en je krijgt een overstapformulier toegestuurd / digitaal.

3
Overstapservice instellen

Vul je oude rekening in en laat het op een datum ingaan over minimaal 2 weken. Bijvoorbeeld de eerste van de volgende maand.

4
Geef wijziging door aan je werkgever

Laat je werkgever en andere partijen waarvan je geld ontvangt vandaag weten wat je nieuwe rekeningnummer is. 

5
Spaarrekeningen aanmaken

Je nieuwe rekeningnummer werkt en je kunt daar vast je spaarrekeningen aanmaken en je loon ontvangen.

6
Overstapservice start

Dag van de overstapservice: De overstapservice gaat in. Alle bedrijven en organisaties die een automatische incasso proberen af te boeken van je oude rekening krijgen automatisch te horen van je nieuwe bank dat het rekeningnummer veranderd is. De maand daarna gaat het vanzelf goed.

7
Overstapservice werkt!

Iemand was je 20 euro voor het avondeten schuldig en (ook al heb je 3x gezegd dat je een nieuwe rekening hebt bij een duurzame bank en hoezo heb jij die nog niet..) stort dit op je oude rekening. Geen probleem dit komt automatisch op je nieuwe rekening terecht.

Tip: Je ziet op de afschrift dat een bijboeking via de overstapservice komt, dat staat dan in de omschrijving van de overboeking. Je kunt dus na een maand of 3 even kijken of er nog steeds iemand is die naar het oude rekeningnummer overboekt.

8
Zeg je oude rekening op

De overstapservice laat je 2 volle maanden doorlopen, zo heb je precies door wie het na 1 maand nog niet helemaal doorheeft.
That’s it! Je heft je oude rekening op en bent over.

Hopelijk heeft dit overzicht je geholpen en ga je ook kijken naar andere financiële impact die je kunt hebben. Je hypotheek, je beleggingen, je pensioen en je verzekeringen. 

Liv Zaborszky

Liv Zaborszky

Expertise: Subsidies,Financieel
Toen ik er achter kwam dat verduurzamen toch echt bij jezelf begint heb ik me in 2017 aangesloten bij Duurzaamthuis. Het is super om elke dag met duurzaamheid bezig te zijn!
0 0 stemmen
Nieuw: Geef Artikel Score
Abonneer
Laat het weten als er

2 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Ik heb altijd Triodos rekening gehad. Toen ik een hypotheek wipde afsluiten met mijn geregistreerd partnet was de ABN de ENIGE bank die met ons in zee wilde, aangezien mij partner geen nederlands paspoort heeft! Zo zijn er dus meer overwegingen te maken. Helaas. Wel heb ik een Triodos rekening gehouden. De ASN is onderdeel van SNS en dat is voor mij toch minder echt een keuze dan de Triodos.

Volg ons op Facebook

We gebruiken cookies en analytics zoals te lezen in ons privacybeleid. Door gebruik van de website ga je hiermee akkoord.