Duurzaam sinds 2007Meer dan 650 artikelenDe duurzaamste oplossing
Clights

Duurzaam omgaan met kerstverlichting

Zodra het buiten donkerder wordt en er weer kerstliedjes in de top 40 opduiken, halen veel mensen de kerstverlichting van zolder. De lampjes verschijnen niet alleen in de kerstboom, maar ook voor het raam en in de tuin. Volgens een onderzoek van Wecycle hebben Nederlanders gezamenlijk 175.000 kilometer aan kerstverlichting in huis. Dat zijn ruim 4 rondjes om de aarde! Gelukkig verbruikt kerstverlichting niet veel stroom. Maar het kan altijd duurzamer! En wat moet je eigenlijk doen als je kerstverlichting de kerst niet overleeft? Mag een lichtsnoer gewoon in de Kliko?

Duurzame kerstverlichting

Voor kerstverlichting is er geen verplicht energielabel, dus wees alert bij het kopen van lampjes. Het vermogen in Watt staat aangegeven op de verpakking, wat aangeeft hoeveel stroom de verlichting gebruikt. De meest duurzame optie zijn ledlampjes. Deze zijn tot 8 keer zuiniger dan een snoer met gloeilampjes. En hoewel deze lampjes iets duurder zijn, verdien je dat redelijk snel terug. Nog een voordeel van ledlampjes: ze gaan een stuk langer mee dan gloeilampjes.

Kerstlampjes

LED kerstlampjes 11 meter

X

LED lichtsnoer met clipjes

X

Fairtrade handgemaakte lichtslinger

Kerstverlichting kapot

Tweede leven voor kerstverlichting

Voor je kapotte lampjes weggooit, is het altijd goed om te checken of deze niet te repareren zijn. Dit gaat bij ‘oudere’ snoeren vaak gemakkelijker dan bij nieuwere versies. Bij de oudere lampjes is het probleem vaak te verhelpen door een fitting te vervangen. Ben je in het bezit van de bekende groene snoeren? Gebruik een kapot snoer dan als donorsnoer voor de nieuwe lampjes. Een nadeel van moderne ledverlichting is dat het erg lastig te repareren is. Het probleem zit namelijk meestal in de trafo, en deze zit vastgesoldeerd aan het snoer. 

Het recyclen van kerstverlichting

Is de kerstverlichting niet meer te repareren? Gooi deze dan niet zomaar in de afvalbak. De lampjes behoren namelijk tot de categorie ‘elektrische apparaten’. Kerstverlichting is daarmee net als andere elektrische apparaten gratis in te leveren bij de milieustraat van je gemeente of in diverse inleverbakken in winkels. Maar liefst 80% kan dan worden gerecycled. Door recycling blijven grondstoffen behouden en komen schadelijke stoffen niet in het milieu terecht. 

Isabelle Snaauw

Isabelle is freelance redacteur bij Duurzaam Thuis. Ook in haar dagelijks leven werkt ze aan projecten die de wereld duurzamer maken. Ze weet veel van de energietransitie en subsidies, maar schrijft als vegetariër eigenlijk het liefst over duurzaam koken en eten. Isabelle heeft bij een B-corp communicatiebureau gewerkt aan diverse duurzame (overheids)projecten. Momenteel is ze communicatieadviseur bij AMS Institute, een wetenschappelijk onderzoeksinstituut dat werkt aan duurzame stedelijke ontwikkeling.

0 0 stemmen
Nieuw: Geef Artikel Score
Abonneer
Laat het weten als er

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Volg ons op Facebook