Kan jouw kerstversiering wel een upgrade gebruiken? Of is er bij het optuigen van de boom per ongeluk een groot deel kapot gegaan? Geen paniek! Je hoeft namelijk niet direct spiksplinternieuwe versiering aan te schaffen. Je kunt bijvoorbeeld tweedehands kerstspullen kopen of ruilen. Dit is duurzamer dan nieuwe producten kopen. Maar je kunt ook zelf kerstversiering maken. Goed voor de wereld, en ook nog eens ontzettend leuk. Wij geven je graag wat inspiratie en voorbeelden.
Voor het maken van de decoraties is het beter om materialen te gebruiken die je niet speciaal hoeft te kopen. Kerstkaarten van vorig jaar zijn bijvoorbeeld heel goed te gebruiken. Ook (glazen) verpakkingen, papier, en karton leveren mooie en unieke versieringen op. Dus zet de kerstmuziek maar aan, schenk een glas glühwein in, en knutsel er op los.
Glas
Met glas maak je de mooiste kerstversieringen. Van oude flessen kun je bijvoorbeeld een kandelaar maken, en van een oude pot een kerststolp. En vergeet de kaarsenhouders niet! Hiervoor kun je oude (weck)potten gebruiken. Heb je toevallig nog ergens een oude stolp staan? Deze kun je perfect gebruiken voor het etaleren van een kerstdecoratie. Oude kerstballen kun je natuurlijk ook altijd een likje nieuwe verf geven. Wist je trouwens dat kerstballen een ander smeltpunt hebben dan verpakkingsglas? Je kunt eventuele scherven daarom beter weggooien bij het restafval dan in de glasbak. Zo zijn ze beter te recyclen.
Papier
In deze blogpost vind je 10 ideeën voor het maken van decoraties met oude kerstkaarten. En ook deze website voorziet je van ideeën voor het hergebruiken van oude kerstkaarten. Van cadeaulabels tot onderzetters, alles komt voorbij. Heb je de kerstkaarten van vorig jaar niet bewaard? Ook met een simpel A4 papiertje kun je mooie dingen maken. Versierde kaarsenhouders, bijvoorbeeld, of kerststerren. En vergeet het papier uit tijdschriften en magazines niet. Hiervan kun je prachtige kersthangers maken. Zelfs met lege wc-rolletjes kun je mooie kerststerren maken.
Producten uit de natuur
Met dennenappels en een potje verf maak je een mooie kerstkrans. Ook hulst, mos, en takjes zijn hiervoor erg geschikt. En vergeet niet dat je je eigen kerstversiering kunt bakken! Niets zo lekker als zelfgemaakte (schuim)kransjes in de boom.
Niet bakken, wel uit de oven: deze slinger van gedroogde sinaasappel. Een gemakkelijk knutselwerkje waardoor je hele huis lekker gaat ruiken. Maar let op, het drogen van de sinaasappels is wel enigszins tijdrovend. Ze moeten namelijk 4 uur in de oven, en daarna nog 48 uur indrogen op een rooster. Daarom kun je er ook voor kiezen om kant en klare gedroogde sinaasappelschijfjes kopen.
Overige materialen
Van stof maak je schitterende kerstslingers of kerstengeltjes. En ook met ijzerdraad kun je kerstengeltjes maken. Hier kun je vervolgens je kerstkaarten inzetten. En wist je dat je met pasta en verf binnen een paar minuten een mooie slinger kunt maken? Ook duurzaam: koop een krijtstift en maak een tekening op het raam of op de spiegel. In januari (of augustus) kun je deze gewoon weer weg wassen.
Versiering met een goed verhaal
Wil je toch echt iets nieuws? Kies dan voor kerstversiering met een goed verhaal. Ga eens langs bij de wereldwinkel, of kies voor kerstversiering die fairtrade is gemaakt. Wij hebben alvast wat mooie decoraties voor je op een rijtje gezet.
Set van 8 fairtrade kerstboomdecoraties
Fairtrade handgemaakte lichtslinger
Kersthangers van geupcycled katoen
Meer tips voor een duurzame december? We vertellen je graag meer over het verschil in duurzaamheid tussen een echte kerstboom en een kunstkerstboom. Ook kun je meer lezen over het omgaan met (kapotte) kerstverlichting.