Sinds kort zijn wij in het bezit van een warmtepompdroger. Ik weet dat een droger eigenlijk een beetje not done is in een duurzaam huishouden, maar met een jong gezin kan een wasdroger in huis het leven toch stukken makkelijker maken. Natuurlijk heb ik me voor de aanschaf goed verdiept om tot de meest duurzame afweging te komen. Het was al snel duidelijk dat een warmtepompdroger in onze situatie de beste keuze was. In het artikel welke wasdroger is het energiezuinigst hebben we alle wasdrogers nog eens op een rijtje gezet. Het grote voordeel van een warmtepomdroger is dat deze gemiddeld 50% minder energie verbruikt dan een traditionele condensdroger.

Miele warmtepompdroger t wp

Test Miele warmtepompdroger T8827 WP

Onlangs heeft de consumentenbond nog een uitgebreid onderzoek gedaan naar wasdrogers en ook hier kwamen de warmtepompdrogers als zuinigste uit de test. De beste keus uit dit onderzoek was de Bosch WTW84360NL en het beste uit de test kwam de Miele T8827 WP. Nadeel van de Miele is voornamelijk de prijs. Met bijna € 1200 is dit apparaat tweemaal zo duur als de Bosch.

Toch de Miele wasdroger

Uiteindelijk hebben we toch gekozen voor de Miele warmtepomdroger. Ja hij is dubbel zo duur, maar dat zie je ook terug in de kwaliteit. Duurzaamheid zit ook in de levensduur van een goed. Gaat een Bosch gemiddeld 10 jaar mee, een Miele moet makkelijk 20 jaar mee kunnen. Dat betekent 20 jaar niet meer hoeven na te denken over een wasdroger en in de tussentijd genieten van een goed werkend apparaat.

Ervaring Miele warmtepompdroger T8827 WP

De Miele wasdroger is nu ongeveer twee weken in ons bezit en we zijn tot nu toe erg enthousiast over het apparaat. Ik heb de energiemeter aangesloten en hij gebruikt inderdaad tijdens het droogproces de helft aan energie. Wilde vroeger bij ons de stop er nog wel eens uitvliegen als we tegelijk aan het wassen en drogen waren… dit komt nu niet meer voor (gebruik vermogen 1,4 kW i.p.v. 2,8 kW van het oude apparaat).  Daarnaast doet de wasdroger zijn werk op een rustige manier en maakt hij weinig geluid. De Miele T8827 WP is ook de stilste onder de huidige warmtepompdrogers, die over het algemeen meer herrie maken dan de standaard condensdrogers. Dit was voor ons ook een belangrijke reden om voor de Miele te kiezen. Het grootste voordeel van deze wasdroger is dat deze zijn werkt doet met een veel lagere temperatuur dan een traditionele droger. Door de lage temperatuur kan er eigenlijk niets krimpen en hoef je niet zo bang zijn dat je weer een kledingstuk verpest. Deze lagere temperatuur merk je ook goed aan de ruimte waar het apparaat in staat. Deze wordt veel minder warm dan bij de oude droger. De machine geeft duidelijk minder warmte af. Ook produceert deze warmtepompdroger hierdoor veel minder vocht in de ruimte. In onze situatie ideaal omdat wij onze apparaten in een relatief slecht geventileerde ruimte hebben staan. Op de laatste twee punten scoorde de Miele overigens ook beter dan de concurrentie, wat voor ons de doorslag gaf om dit apparaat aan te schaffen

Conclusie test warmtepompdroger

Het blijft een extreem hoog aanschafbedrag, maar na een beetje rekenen komt het erop neer dat we met de huidige droogfrequentie binnen 5 jaar voordeel behalen ten opzichte van een condensdroger. Daarna ga je jaarlijks de helft besparen op droogkosten. Maar in de tussentijd is het al genieten van een super degelijk apparaat die geweldig zijn werk doet. Over 20 jaar zien we wel weer! En dat is voor ons ook de mooie kant van duurzaamheid. Lees ook laat de was buiten vrolijk wapperen