Eerste ervaring Miele Warmtepompdroger

Geplaatst op 03 juni 2012 in Energie

Sinds kort zijn wij in het bezit van een warmtepompdroger. Ik weet dat een droger eigenlijk een beetje not done is in een duurzaam huishouden, maar met een jong gezin kan een wasdroger in huis het leven toch stukken makkelijker maken. Natuurlijk heb ik me voor de aanschaf goed verdiept om tot de meest duurzame afweging te komen. Het was al snel duidelijk dat een warmtepompdroger in onze situatie de beste keuze was. In het artikel welke wasdroger is het energiezuinigst hebben we alle wasdrogers nog eens op een rijtje gezet. Het grote voordeel van een warmtepomdroger is dat deze gemiddeld 50% minder energie verbruikt dan een traditionele condensdroger.

Test Miele warmtepompdroger T8827 WP

Onlangs heeft de consumentenbond nog een uitgebreid onderzoek gedaan naar wasdrogers en ook hier kwamen de warmtepompdrogers als zuinigste uit de test. De beste keus uit dit onderzoek was de Bosch WTW84360NL en het beste uit de test kwam de Miele T8827 WP. Nadeel van de Miele is voornamelijk de prijs. Met bijna € 1200 is dit apparaat tweemaal zo duur als de Bosch.

Toch de Miele wasdroger

Uiteindelijk hebben we toch gekozen voor de Miele warmtepomdroger. Ja hij is dubbel zo duur, maar dat zie je ook terug in de kwaliteit. Duurzaamheid zit ook in de levensduur van een goed. Gaat een Bosch gemiddeld 10 jaar mee, een Miele moet makkelijk 20 jaar mee kunnen. Dat betekent 20 jaar niet meer hoeven na te denken over een wasdroger en in de tussentijd genieten van een goed werkend apparaat.

Ervaring Miele warmtepompdroger T8827 WP

De Miele wasdroger is nu ongeveer twee weken in ons bezit en we zijn tot nu toe erg enthousiast over het apparaat. Ik heb de energiemeter aangesloten en hij gebruikt inderdaad tijdens het droogproces de helft aan energie. Wilde vroeger bij ons de stop er nog wel eens uitvliegen als we tegelijk aan het wassen en drogen waren… dit komt nu niet meer voor (gebruik vermogen 1,4 kW i.p.v. 2,8 kW van het oude apparaat).  Daarnaast doet de wasdroger zijn werk op een rustige manier en maakt hij weinig geluid. De Miele T8827 WP is ook de stilste onder de huidige warmtepompdrogers, die over het algemeen meer herrie maken dan de standaard condensdrogers. Dit was voor ons ook een belangrijke reden om voor de Miele te kiezen. Het grootste voordeel van deze wasdroger is dat deze zijn werkt doet met een veel lagere temperatuur dan een traditionele droger. Door de lage temperatuur kan er eigenlijk niets krimpen en hoef je niet zo bang zijn dat je weer een kledingstuk verpest. Deze lagere temperatuur merk je ook goed aan de ruimte waar het apparaat in staat. Deze wordt veel minder warm dan bij de oude droger. De machine geeft duidelijk minder warmte af. Ook produceert deze warmtepompdroger hierdoor veel minder vocht in de ruimte. In onze situatie ideaal omdat wij onze apparaten in een relatief slecht geventileerde ruimte hebben staan. Op de laatste twee punten scoorde de Miele overigens ook beter dan de concurrentie, wat voor ons de doorslag gaf om dit apparaat aan te schaffen

Conclusie test warmtepompdroger

Het blijft een extreem hoog aanschafbedrag, maar na een beetje rekenen komt het erop neer dat we met de huidige droogfrequentie binnen 5 jaar voordeel behalen ten opzichte van een condensdroger. Daarna ga je jaarlijks de helft besparen op droogkosten. Maar in de tussentijd is het al genieten van een super degelijk apparaat die geweldig zijn werk doet. Over 20 jaar zien we wel weer! En dat is voor ons ook de mooie kant van duurzaamheid. Lees ook laat de was buiten vrolijk wapperen

Reacties (36)
03/06/12 • 20:28

Hoe zit het met de verwachte levensduur?
Gaat zo’n warmtepomp wel lang mee?

Theo
03/06/12 • 20:44

Super aankoop, je bespaart ongeveer de helft vd energie, dus per keer drogen ben je nu maar 0,50 euro kwijt tegenover conventioneel drogen 1,00 euro. (jaja de waslijn is nog zuiniger, maar we lopen ook niet naar Amsterdam!) Deze drogers gaan volgens fabrikant evenlang mee als een normale droger, dus als je de droger 4x p/wk gebruikt is je terugverdientijd vd meerprijs ongeveer 4 jaar. Let er wel goed op dat je de condensor heel goed schoonhoud, doe je dit niet dan loopt het rendement schrikbarend terug en is je voordeel weg!!!!!!! Ben je dus iemand die slordig/laks is met het schoonhouden van de roosters, kun je beter een bosch/siemens kopen; deze gebruiken het condenswater om de condensor schoon te spoelen. Ook is het rendement beter en zijn ze dus zuiniger (ongeveer 0,40 euro per droogbeurt) dan een Miele.

05/07/12 • 14:06

De Miele T8827 komt bij ons zeer goed uit de vergelijking, met duurzaamheidsrating van 82%!
Het commentaar van Theo is zeer relevant. Warmtepompdrogers zijn zo zuinig omdat ze de warmte zo veel mogelijk recyclen. Dit betekent ook dat er meer stof dan anders in de machine rondtolt. De lange levensduur is dan ook alleen mogelijk wanneer je alle benodigde filters na elk gebruik schoonmaakt.

Check op: http://www.greenem.nl/Wasdrogers/186/Miele-T-8827-WP-ECO-Comfort

Miele condensdroger klant
02/11/12 • 14:40

Als een Bosch 10 jaar meegaat wordt dat mijn nieuwe droger. In 20 jaar tijd heb ik nu 3 Miele condensdrogers versleten (De Miele wasmachine van 20 jaar oud doet het nog wel). De huidige condensdroger ging vandaag kapot, en als Miele fanaat dus helaas maar weer op zoek naar een Miele.
En aan het onderhoud ligt het zeker niet. Gaat nu toch een Bosch worden. Bedankt voor de tip!

Wijbenga
02/01/13 • 08:13

Gebruik als het dan ook echt niet anders kan pas een condensdroger, ten eerste zijn ze een stuk duurder dan een luchtafvoer droger en ook hebben ze nog eens meer onderhoud en storingsgevoelige onderdelen die stuk kunnen gaan! Graag zou ik ook eens verhalen willen horen van mensen die al een jaar of 10 een warmtepompdroger gebruiken, eens kijken of ze dan nog zo tevreden zijn over dit wondermachientje! Haha, even een paar jaartjes w8ten nog!

Vince
05/06/13 • 19:05

Bedankt voor het artikel. Wij twijfelen tussen de Miele en de Bosch aangezien de consumentenbond in de test aangeeft dat de was er bij de Miele meer gekreukt uitkomt. Is dit herkenbaar voor jullie?

Dirk
08/06/13 • 10:19

Ik kan de Miele echt aanraden, wat een top apparaat! Het enige nadeel bij onze uitvoering vind ik het reinigen van de filters. Dat moet je echt vrij regelmatig doen. Maar bij de nieuwe versie is dat opgelost hoorde ik en heb je nog maar 1 simpel filter. Ik ben toen voor een Miele gegaan omdat hij stiller was en dat de kwaliteit echt een stuk beter is dan de Bosch. Ik zou het dus wel weten, een Miele!

i.martens
09/07/13 • 18:23

Alles mooi en aardig.
Onze vorige Bosch warmtepompdroger had na 6 mnd het euvel dat hij alsmaar aangaf dat het waterfilter vol zat, ook als dat niet zo was. 7x is er een monteur bijgeweest.
De meest waarschijnlijke conclusie lijkt te zijn dat de droger van maar liefst 850 euro niet tegen poezenharen kan ( moet nu de poes weg?? en zijn wij het enige gezin in NL met de Bosch en een poes??) en/of dat de machine er niet tegen kan wanneer je in de WASmachine wasverzachter gebruikt..!!!.
Na 7 x kregen we een nieuw omruil app.. Nu een jaar later…. zelfde euvel.
AS donderdag komt de monteur….
Mensen met kat als huisdier…wees gewaarschuwd.

casey
26/10/13 • 20:39

leuk een bosch warmtepompdroger. Vanaf begin al klachten en na 2,5 jaar kapot, kost 375 euro reparatie terwijl aanschaf ook al 850 was. had volgens monteur 3000 keer gedraaid (dus 4 keer per dag) wat absoluut niet waar kan zijn.
wil je energiezuinig doen maar kost het je wel veel geld.
Geen bosch meer dus.

Janny
12/11/13 • 09:59

Ook ik heb dezelfde klacht als i martens,ook al vele malen monteur geweest.
klacht blijft,wij hebben overigens geen kat,dus daar ligt het zeker niet aan,ze proberen het probleem bij jou te leggen,ik heb ook al een nieuw filter gekregen,niks helpt.
als ik opnieuw kon kopen koos ik voor miele,heb ook een miele wasmachine nooit problemen.

M.Mudde
15/02/14 • 20:14

Mijn nieuwe warmtepompdroger van 4 weken oud van Miele makt ontzettend veel herrie, monteur geweest en die zegt dat dat normaal is…. Lijkt mij toch van niet?

Wim
05/06/14 • 16:11

Ik heden een warmte pomp droger miele. Nu 4 en half jaar oud. Is nu al de printplaat van stuk en terwijl wij deze maar 2 x per week aan zetten dus het wil altijd Iers zeggen miele er is geen betere print plaat gaat meer als 300 euro nu kosten

Johnf676
11/09/14 • 00:55

hi!,I love your writing so much! share we communicate more approximately your post on AOL? I need an expert in this space to resolve my problem. Maybe that’s you! Looking forward to peer you. fddbgcedeebb

16/09/14 • 15:06

Een Miele gaat dan wel (vaak) 20 jaar mee maar de techniek staat niet stil. Over 10 jaar heb je drogers die weer de helft zuiniger zijn. Wil je dan nog 10 jaar met je Miele door of toch maar beter een nieuwe aanschaffen met de dan beste technieken..

W.A.S.
01/10/14 • 08:53

ik ben sinds 1968 monteur van huishoudelijke machine,s,de warmtepompdroger van o.a.MIELE is zeer goed,is er toch een storing van wat voor aard ook dan is het 8 van de 10 keer storing welke heel simpel is en vlot te verhelpen is,groetjes cor.77 jaar en nog vitaal !!!

Rvvan der meer
03/11/14 • 01:01

Dekbedhoezen komen als een grote natte knoop uit onze Miele warmtepompdroger waarna alles
een voor een opnieuw de droger in moet.
Dit doet alle voordelen te niet.

Wie heeft hier een oplossing voor????

R van der Meer. Tel0104506090.

sleeckx
04/11/14 • 07:18

Sinds juni in bezit van Miele warmtepompdroger T8861wp. Probleem : geurhinder in het vertrek wanneer het toestel een tijdje draait (wasproduct – onfrisse geur ??) + condensvorming tussen de 2 toestellen (was – droogkast). Ook maak het toestel een rammelend geluid (filterdeksel vooraan + binnenin de trommel = trommel niet voldoende geluiddicht ?) Bij het programma katoen extra droog is het wasgoed niet echt kurkdroog, er is een percentage vocht in het wasgoed dat achterblijft. Toch een heleboel narigheden ! Zijn er nog mensen die zulke problemen ondervinden ? Vandaag komt technieker, ben benieuwd …

12/12/14 • 10:20

ryvan der meer,

heb hetzelfde ervaren als jou, de monteur is nu 3 keer langs geweest en we hopen dat het probleem nu eindelijk is opgelost. maar als je dan vraagt of ze je met facturen tegemoet kunnen komen, nee hoor. vandaar nu dit bericht. (monteurs zelf zijn overig wel aardige mensen)

Andre Pen
24/01/15 • 10:05

Ook wij in bezit van Miele Warmtepomp droger sinds maand of 2. Dekbed hoezen komen er inderdaad als 1 grote knoop uit. En wij vinden alles lang niet zo droog als vroeger de luchtdroger. Handdoeken zijn klam. Ook erg vaak de filters schoonmaken. Of doen we wat fout misschien ? Iemand een tip.

Daarnaast ook meteen nieuwe wasmachine. Erg zuinig ok… maar het duurt ook erg lang. De programma’s zijn veel langer als ‘ vroeger’ ..

Peter Boots
13/07/15 • 19:07

Wij hebben nu 3 maanden een miele warmtepomp droger, mijn vrouw is erg ontevreden over. Het duurt mnimaal 2,5 uur voordat de was droog is. Het pluizenfiter is wel erg snel vol, zodat je het programme nogmaals moet draaien. 4 uur voor 6 kilo was. De was is ook niet echt droog. Kortom de oude droger met een afvoer naar buiten gebruikt wel even meer energie maar is wel in 1.5 uur klaar en kan je de was uit de wasmachine zo overhevelen. Ps wij hebben ook de bijbehorende Miele wasmachine, dus daar ligt het ook niet aan.

Doen wij iets niet juist!

A Tomassen
27/11/15 • 13:15

Wij hebben 3 jaar de t8937wp.Drogen duurt heel lang.de droger geeft aan dat de was droog is ,maar moet nog wel 3a4keer aan Ben vanaf7.30 aan het drogen nu twee wassen klaar,om 14.00.Teveel filters.was ruikt vaak muf.mijn eerste droger was een goedkope zannusi met slang naar buiten.Draaide 30wassen in de week,naar 11jaar weggegeven ,moest een condensdroger ivm verbouwing.Slechte ervaring met lg,kon ruilen voor miele,nog slechter maar hij zal nog jaren mee moeten .

Marieke
30/11/15 • 20:11

Miele warmtepompdroger; Ik lees ervaringen dat de was niet droog is. Dit probleem had ik ook. De droger heeft een fabrieksinstelling, je kunt het vochtgehalte verhogen of verlagen. Dit kan voor verschillende programma’s gedaan worden.
Zie gebruiksaanwijzing.

Jager
21/12/15 • 20:26

We hebben nu een jaar een Miele warmtepomp droger .Helaas zijn we er niet blij mee. Al 2 x een monteur gehad .De was word niet droog vooral de grote stukken niet. Ook draait de was in een knoop. vooral dekbedhoezen drogen lukt slecht. Moet 2-3 droger opnieuw laten draaien. Volgens de monteur is alles gereset en is er niets meer aan te doen

06/01/16 • 23:57

dat het was goed er zoals handoeken en dekbedden er klam uit komen uit een warmte pomp droger is normaal dat heeft te maken met het warmte pomp systeem dat droogt opeen lager tempratuur dat is mij verteld door verschilende fabrikanetn die ik gebeld heb omdat wij ook naareen warmte pomp droger aan het kijken zijn dat dat je was goed kleding er klam uit kan komen dus al we vooreen warmte pomp droger kiezen dan gebeurt dat is mij verteld

Karin
12/01/16 • 20:27

Ben erg ontevreden over mijn Miele warmtepompdroger. Dekbedhoezen volledig in de knoop met andere was erin en alles nog nat. Mijn vorige droger was misschien duurder in gebruik maar was ipv 3 uur maar een uurtje bezig en alles was droog. Ik zou zo’n droger niet meer aanschaffen. Was behoorlijk duur en voldoet niet.

José
22/01/16 • 10:00

Al met al toch de nodige twijfels na het lezen van dit soort reacties.
We overwegen de aanschaf van een warmtepompdroger maar dat wordt je zo wel moeilijk gemaakt.
En dat de schuld vaak bij de gebruiker wordt gelegd, hebben wij met Miele ervaren.
Het deurrubber was stuk, dus Miele gebeld.
“Ja mevrouw, U heeft was tussen de deur gehad, dat is eigen schuld”…… En we hadden ondanks een extra afgesloten verzekering géén recht op vergoeding. Alleen daarom al gaat Miele het dus waarschijnlijk NIET worden. Een dure machine kopen, extra verzekering afsluiten en vervolgens de schuld in de schoenen schuiven van de consument!!!
Voorkeur gaat op dit moment uit naar de Siemens WT4700Y700… en waarom Siemens lees je hieronder..

Onze huidige Siemens wasdroger is nu bijna 30 JAAR en werkt nog steeds prima. Hij zal wat meer stroom verbruiken, begrijpelijk.
Wordt er nu echter een beetje moedeloos van. Miele klachten, Bosch klachten enz. Overigens, Bosch en Siemens zijn hetzelfde……
Misschien de huidige oude Siemens toch nog maar even houden???

31/01/16 • 14:03

Ik ben ook erg iontevreden over mijn miele Eco T 1 warmtepomp droger! De tijd om een was droog te krijgen na een centrifuge beurt van 1600 toeren is niet normaal hij draait dan minimaal een kleine 4 uur met de gevraagde hoeveelheid! Vraag me dan ook nog af of dit wel zo energie zuinig is!! Niet kopen dus hij voldoet niet aan de verwachtingen!

31/01/16 • 18:29

Ik ben ook erg ontevreden over mijn miele Eco T 1 warmtepomp droger! De tijd om een was droog te krijgen na een centrifuge beurt van 1600 toeren is niet normaal hij draait dan minimaal een kleine 4 uur met de gevraagde hoeveelheid! Vraag me dan ook nog af of dit wel zo energie zuinig is!! Niet kopen dus hij voldoet niet aan de verwachtingen!

Marco
11/02/16 • 08:49

Wij hebben alle apparaten van Miele in huis. Echter nu onze Azora C condensdroger kortsluiting (aardlek eruit) bleef veroorzaken, heb ik onze 14 jaar oude droger omgeruild voor een Siemens WT47Y700 warmtepompdroger. Via een collega kon ik met personeelskorting deze droger aanschaffen waar ik nog geen halve Miele voor zou hebben. Laat deze dan maar 10 jaar meegaan. Hij is iig veel zuiniger dan mijn oude Miele condensdroger.
En nu eens een ander merk uitproberen. Tot nu toe (ong. maand) erg tevreden.
Het geluid van de warmtepompdroger is wel anders dan we gewend waren. Het lijkt nu net of er continu een koelkast of diepvrieser aanstaat. Dit komt natuurlijk door de compressor die hierin zit. Echter de droger staat in de bijkeuken en met de deur dicht is dit geen probleem.
Duurzaamheid nog geen idee van.

15/02/16 • 14:18

Hebben sinds 5 maanden een Miele condens warmtepompdroger.Zijn erg teleurgesteld en ontevreden over deze was drover.Met name de zeer Lange droogtijd van minimal 3,5 uur na centrifugeren op 1600 toeren in de wasmachine
Dekbedovertrekken helemaal in de Knoop en nog niet droog en ruikt muf.
Gezien de vele klachten nooit meer Miele indien er geen oplossing komt.

R. Deijkers
26/02/16 • 18:28

In 2009 een Bosch warmtepompdroger aangeschaft in het kader van energiebesparing. Bleek een miskoop. Normaal leeg je het reservoir na een volledige droogbeurt. Na 1 jaar gebruik, ging het lampje van het reservoir knipperen; reservoir vol. Maar niet dus. Storing wordt veroorzaakt door vuil/stof op een waterniveau schakelaar. Was garantie. Hele machine compleet uit elkaar gehaald door Bosch service. Overal zat stof dus bijna 2 uur bezich geweest. Binnen een paar maanden zelfde probleem. Weer uit elkaar. Nu kwam de monteur met een modificatie set. Nog fijnmazigere filters etc. etc. Daarna ging het even goed. Daarna nog 3x storing, wederom uit elkaar, waarna Bosch na lang aandringen door mij een “gratis” vervangende droger leverde. Dus met de meest recente modificaties. Ook die kreeg na 1 jaar weer dezelfde problemen.
Weer gerepareerd etc. Nadat die ook 2 keer kapot ging, en na onderhandelen met de dealer heb ik met bijbetaling van EUR 200,- daarna een nog betere!! versie gekregen. Probleem zou niet meer mogen voorkomen. Was tegen beter weten in. Stom. Nu na 2 jaar ook bij dit type weer dezelfde storing. Ik word nu echt moedeloos. Maar voor bijna EUR 900,- mag je toch iets verwachten. Conclusie 1 : ondanks de besparing op energie zijn alle keren dat je een monteur moet laten komen (en dus een snipperdag moet inplannen) geen echt besparende acties. Deze droger heeft gelukkig 8 jaar extra garantie erbij. Advies Advies : schaf gewoon een condensdroger aan want de meerprijs voor een warmtepompdroger is ± 400 Euro. Daar kan je dus bijna 800 keer de condensdroger voor gebruiken.

Eric
25/03/16 • 20:17

Voor de bezitters van Bosch ecologixx 7 https://youtu.be/yuB1iMqep5Y

Voor nadere merken kijk even op Youtube en reinigen condensdrogers.
Heel veel info te vinden.

Isobel
29/10/16 • 13:52

Ik kan niet snel genoeg van mijn warmtepompdroger af( Zanussi) maar ik kan die niet met goed geweten doorverkopen als een goede machine. Dan maar naar het kringloopcentrum. Hij kostte wel 700 euro. Maar als ik het zo allemaal lees, ligt het niet zozeer aan de naam. Warmtepompdroger komt er gewoon niet meer in. Al 3 jaar lang een grote bron van frustratie, tot tranens toe. Die sensoren zijn ook veel te gevoelig. Opnieuw aanzetten helpt niet want dan stopt die gewoon omdat de was ‘droog’ is. Dan maar gokken hoeveel je hem op ‘tijd’ aan moet zetten.3,4,5 uren wachten op je droge was (vaak niet eens helemaal droog en vaak muf) dat is toch niets voor deze tijd. Condensdroger durf ik ook al niet proberen. Direct naar buiten met dat vocht!! Ook al kost het iets meer.

Rene
23/07/17 • 22:21

Heb dezelfde miele droger gekocht als hier getest in 2011. Kan nu melden dat hij niet goed meer droogt. Hij stopt te snel met drogen. Zegt dat de was droog is maar de was is niet droog. Bij opnieuw starten stopt hij meteen weer.

Reparateur kan het niet oplossen

1400,- in 6 jaar afgeschreven. Ik vind dat erg snel voor miele. Nix 20 jaar levensduur..
Komt geen miele meer .

Tiny
12/09/17 • 14:31

Rene, kijk eens in de handleiding en stel beter drogen in dan werkt het perfect.

Annet
03/12/18 • 20:02

We hebben al een aantal jaar een Miele T 8873 WP. Ben niet enthousiast. Je moet en tonnetje was in drie porties splitsen en dan draait het nog eeuwig. De volgende wordt geen Miele en heeft geen warmtepomp. We hebben een batterij aan zonnepanelen liggen, dus het verbruik is minder interessant voor ons.

Plaats hier uw reactie
Bij Duurzaam Thuis kun je alles lezen over duurzame oplossingen in en rondom het huis. Naast het bieden van overzicht proberen we per onderwerp tips te geven om zelf concreet aan de slag te kunnen!
DuurzaamThuis nieuwsbrief
* = verplicht veld