Duurzaam sinds 2007Meer dan 650 artikelenDe duurzaamste oplossing
Duurzame eco radiator

Efficiëntere radiator via extra stralingswarmte

Duurzame eco radiatorEr worden veel nieuwe producten ontwikkeld om energie te besparen. Een andere mogelijkheid is het verbeteren van al bestaande elementen in huis. De Stelrad Novello M Eco is daar een goed voorbeeld van. Een geoptimaliseerde versie van de reguliere radiator. Deze is efficiënter in verbruik en verhoogt ook nog eens het comfort door meer stralingswarmte.

Warmte zoals die van de zon

Een radiator verwarmt via convectie (luchtstroom langs verwarmde platen) en via stralingswarmte (de  straling geeft een directe warmte zoals die van de zon). De verhouding is bij reguliere radiatoren respectievelijk 80% en 20% van de totale warmteafgifte. Het is echter juist de stralingswarmte die zorgt voor een behaaglijk gevoel. Deze gedachte was voor Stelrad dan ook uitgangspunt bij de ontwikkeling van een nieuw type radiator. Door het opgewarmde water volgens een bepaalde manier te verdelen is de straling van de Eco-radiator tot 50% hoger.

Thermostaat graadje lager

De gevoelstemperatuur is door die straling hoger. Dat betekent dat de thermostaat een graad (of twee) lager afgesteld kan worden, zonder aan het comfort te tornen. Elke graad die de thermostaat lager staat levert ongeveer 6% energiebesparing op. Daarnaast is de Novello Eco zuiniger met energie door de snelle opwarmtijd. Opwarmen kost veel energie, op temperatuur houden minder.

Twee zones Eco radiator

Groene verwarming straling

Bij deze radiator is er verschil in voor- en achterplaat. De voorste is warm en geeft stralingswarmte, de achterste is juiste koeler en vormt een buffer naar de koude muur daarachter. Deze constructie zorgt er voor dat er minder warmte door de koude muur naar buiten verdwijnt. Aan de ene kant dus meer rendement aan de achterkant minder verlies.

Lage temperatuursystemen

De groene radiator van Stelrad is uiteraard geschikt voor het gebruik van hernieuwbare duurzame energie. Hij is goed te combineren met lage temperatuursystemen. De hogere stralingswarmte geeft hierbij net dat beetje extra comfort op dagen dat het erg koud is.

De feiten van de Stelrad Novello M Eco op een rijtje:

  • tot 50% hogere stralingswarmte
  • tot 53% hogere oppervlakte temperatuur in de voorste plaat
  • tot 6% besparing door een lager ingestelde thermostaat
  • 23% minder energieverbruik door snelle opwarming
  • 20% besparing door minder warmteverlies aan de achterzijde
  • tot 6% besparing door een vooringesteld thermostatisch ventiel
Kristel van Genugten

Kristel van Genugten

Expertise: Duurzaam wonen
Met mijn artikelen neem ik je graag mee met de praktische kanten van een duurzamer leven. Ik heb deze artikelen met veel plezier geschreven! Hopelijk kan je hiermee bij jou thuis de beste duurzame keuzes maken.
0 0 stemmen
Nieuw: Geef Artikel Score
Abonneer
Laat het weten als er

1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Inflector Window Insulators. What do you think? Yes, you are everything is correct wrote. But there are many ways to make your home warmer. WITHOUT harm to your health! Make your windows warmer! Warmer! Ask ourselves why when you stand before the window in the winter you feel uncomfortable? This is so, because the windows are always colder than the walls. Without exception, all windows triple-, double-, all of the windows! Reason: glass, namely its thermal conductivity. Through the windows you lose up to 40% of the heat! I recently received into the mailbox an advertisement of the new insulating material Inflector in the Netherlands. Of this material is made vertical blinds, roller blinds and panels for the windows. The idea is that your windows (old or new) will have an additional layer that reflects heat. Reflects heat! The windows are still transparent. Then you’ll save up to 40% energy.… Lees verder »

Volg ons op Facebook

We gebruiken cookies en analytics zoals te lezen in ons privacybeleid. Door gebruik van de website ga je hiermee akkoord.