Duurzame eco radiatorEr worden veel nieuwe producten ontwikkeld om energie te besparen. Een andere mogelijkheid is het verbeteren van al bestaande elementen in huis. De Stelrad Novello M Eco is daar een goed voorbeeld van. Een geoptimaliseerde versie van de reguliere radiator. Deze is efficiënter in verbruik en verhoogt ook nog eens het comfort door meer stralingswarmte.

Warmte zoals die van de zon

Een radiator verwarmt via convectie (luchtstroom langs verwarmde platen) en via stralingswarmte (de  straling geeft een directe warmte zoals die van de zon). De verhouding is bij reguliere radiatoren respectievelijk 80% en 20% van de totale warmteafgifte. Het is echter juist de stralingswarmte die zorgt voor een behaaglijk gevoel. Deze gedachte was voor Stelrad dan ook uitgangspunt bij de ontwikkeling van een nieuw type radiator. Door het opgewarmde water volgens een bepaalde manier te verdelen is de straling van de Eco-radiator tot 50% hoger.

Thermostaat graadje lager

De gevoelstemperatuur is door die straling hoger. Dat betekent dat de thermostaat een graad (of twee) lager afgesteld kan worden, zonder aan het comfort te tornen. Elke graad die de thermostaat lager staat levert ongeveer 6% energiebesparing op. Daarnaast is de Novello Eco zuiniger met energie door de snelle opwarmtijd. Opwarmen kost veel energie, op temperatuur houden minder.

Twee zones Eco radiator

Groene verwarming straling

Bij deze radiator is er verschil in voor- en achterplaat. De voorste is warm en geeft stralingswarmte, de achterste is juiste koeler en vormt een buffer naar de koude muur daarachter. Deze constructie zorgt er voor dat er minder warmte door de koude muur naar buiten verdwijnt. Aan de ene kant dus meer rendement aan de achterkant minder verlies.

Lage temperatuursystemen

De groene radiator van Stelrad is uiteraard geschikt voor het gebruik van hernieuwbare duurzame energie. Hij is goed te combineren met lage temperatuursystemen. De hogere stralingswarmte geeft hierbij net dat beetje extra comfort op dagen dat het erg koud is.

De feiten van de Stelrad Novello M Eco op een rijtje:

  • tot 50% hogere stralingswarmte
  • tot 53% hogere oppervlakte temperatuur in de voorste plaat
  • tot 6% besparing door een lager ingestelde thermostaat
  • 23% minder energieverbruik door snelle opwarming
  • 20% besparing door minder warmteverlies aan de achterzijde
  • tot 6% besparing door een vooringesteld thermostatisch ventiel