Duurzaam sinds 2007Meer dan 650 artikelenDe duurzaamste oplossing
Natuur kamperen

Natuurkamperen is in opkomst

Kamperen is nog steeds een zeer populaire vorm van vakantie vieren. Ooit was kamperen voor velen een paar weken de natuur opzoeken. “Eén zijn met de natuur”, was een veelgehoord argument waarom men voor een kampeervakantie koos. Tegenwoordig is kamperen voor de één een luxe stacaravan op een megacamping met zwemparadijs en voor de ander een iglotentje bij de boer. De manier van kamperen is voor ieder verschillend, iedereen vult een kampeervakantie op zijn of haar eigen wijze in. Maar ook in de kampeerbeleving zijn trends waar te nemen. En deze zijn steeds vaker back to basic en duurzaam! En dat vinden wij natuurlijk geweldig dus hieronder een paar mooie voorbeelden van natuurcampings. De vakantiepret kan nu al thuis beginnen.

Camper in de bergen

Glamping vs. Basic

Met kamperen gaat het twee kanten op. Een stroming wil steeds luxer kamperen. Voor hen is ‘Glamorous camping’ ook wel afgekort tot ‘Glamping’ de nieuwe trend. Kamperen in een luxe tent, tipi of boomhut met eigen sanitair en vaste bedden. Er zijn zelfs tenten met een slaapetage en een badkamer met ligbad! Een andere, sterk groeiende, stroming wil duurzaam kamperen in de natuur. Bij de boer, in het bos of in de bergen op een eenvoudig kampeerterrein. Echte ‘basic’ kampeerterreinen hebben zelfs geen elektriciteit en uitgebreide sanitaire voorzieningen. En al helemaal geen zwemparadijs of tennisbaan. Met een beetje geluk is er een toilet en een wasbak met koud stromend water. Deze groep kiest voor natuurkamperen vanwege de rust en duurzaamheid.

Natuurkamperen niet per definitie primitief

Toch hoeft natuurkamperen niet per definitie ‘basic’ te zijn. Tegenwoordig willen mensen terug naar de natuur, maar dat mag best een beetje comfortabel zijn. Maar dan wel duurzaam. Dus met wind- of zonne-energie. Sanitaire voorzieningen hebben op deze campings wel warm water en sommige campings bieden zelfs WiFi aan. Maar geen energieverslinders als megazwembaden of een discotheek. De groep mensen die voor deze vorm kiest, is sinds vorig jaar met 12% gestegen blijkt uit onderzoek van de Stichting Natuurkampeerterreinen. Vorig jaar kampeerden alleen al in Nederland ruim 500.000 mensen op een van de 137 natuurkampeerterreinen.

Natuurkamperen in Europa

Natuurkamperen wordt ook in de rest van Europa steeds populairder. Zo zijn er in de voor Nederlanders geliefde vakantielanden als Frankrijk, Spanje en Italië, ook steeds meer natuurcampings. Heb je geen idee wat je je moet voorstellen bij een dergelijke natuurcamping? Hieronder een paar voorbeelden:
In Spanje vind je, midden tussen de olijf- en amandelbomen in het Noordoosten, camping La Fresneda in het stadje Teruel. Een oase van rust in een bergachtig gebied maakt van deze camping een echte natuurcamping. Bron: Zoover

Camping in landschapCamping Lo Stambecco in Aosta, Italië. Een primitieve camping gelegen midden in een nationaal park in de Alpen. Bron: Cool Camping

Natuurcamping
Natuurkamperen kan in Frankrijk midden tussen de lavendel en orchideeën, maar ook tussen de hagedissen en sprinkhanen op Camping Les Matrones in het dorpje Puimichel in Zuid-Oost Frankrijk. Bron: Zoover

Kamperen in de natuur
Kortom, natuurkamperen is in opkomst. Niet alleen vanwege de rust en vaak schitterende ligging, maar ook omdat deze campings duurzaamheid hoog in het vaandel hebben staan. Dus heb je nog geen plannen gemaakt voor dit jaar ga dan eens lekker back to basic op een natuurcamping.

 

Dirk van Genugten

Sinds 2007 ben ik met duurzaamheid bezig en schrijf ik artikelen om soms ingewikkelde onderwerpen eenvoudig te maken. Heel veel succes met het verduurzamen van, en rondom je huis!

0 0 stemmen
Nieuw: Geef Artikel Score
Abonneer
Laat het weten als er

1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Het is inderdaad een fijn gevoel om in de natuur te kamperen. Weg van de stadsdrukte en genieten van het frisse lucht.

Volg ons op Facebook