Duurzaam sinds 2007Meer dan 650 artikelenDe duurzaamste oplossing
Zonnepanelen

Vergunning zonnepaneel of zonneboiler meestal niet nodig

ZonnepanelenHeb je voor het plaatsen van zonnepanelen en zonneboilers eigenlijk een vergunning nodig? Dit blijkt in vele gevallen niet zo te zijn door de Woningwet. Hierin is een lijst met zogeheten vergunningsvrije bouwwerken opgenomen. Zonnepanelen, zonnecollectoren en zonneboilers behoren daar ook toe. Om deze bouwvergunningsvrij aan te mogen brengen, moet wel voldaan worden aan een aantal voorwaarden. Hieronder vind je de voorwaarden op een rijtje:

Geen bouwvergunning nodig

U hebt geen bouwvergunning nodig als u zich houdt aan de volgende regels:

  1. de zonnecollector of het zonnepaneel moet op of aan een bouwwerk worden geplaatst.
  2. de zonnecollector of het zonnepaneel moet bedoeld zijn voor de energie- of warmtevoorziening van het bouwwerk waarop of waaraan het is geplaatst. Het is ook toegestaan om een collector of een paneel op of aan een bouwwerk te plaatsen ten dienste van een ander op het perceel aanwezig bouwwerk. Zo is een zonnepaneel op een garage (onder voorwaarden) ook bouwvergunningsvrij als het stroom opwekt voor de woning op hetzelfde perceel.
  3. de collector of het paneel moet een geheel vormen met de installatie voor het opslaan van het water respectievelijk het opwekken van elektriciteit. Als dat niet het geval is, dan moet de installatie in het betreffende bouwwerk worden geplaatst.
  4. komt de zonnecollector of het zonnepaneel op een schuin dak, dan geldt dat:
    • de collector of het paneel niet mag uitsteken en dus aan alle kanten binnen het vlak van het dak moet blijven.
    • de collector of het paneel in of direct op het dakvlak moet worden geplaatst.
    • de hellingshoek van de collector of het paneel hetzelfde moet zijn als die van het dakvlak waarop het staat.
  5. komt de zonnecollector of het zonnepaneel op een plat dak, dan geldt dat:
    • de collector of het paneel ten minste net zo ver verwijderd moet blijven van de dakrand als die hoog is. Is het hoogste punt van de collector bijvoorbeeld 50 centimeter, dan moet de afstand tot de dakrand(en) ook minimaal 50 centimeter zijn.
    • de hellingshoek van de collector of het paneel niet meer dan 35° mag zijn.
  6. de collector mag niet geplaatst worden bij een monument of in een door het Rijk aangewezen beschermd stads- of dorpsgezicht.

Alleen als voldaan wordt aan alle genoemde voorwaarden (1 t/m 6) mag u de zonnecollector of het zonnepaneel zonder bouwvergunning plaatsen. Deze voorwaarden gelden ook als u bouwvergunningsvrij iets wilt veranderen aan een zonnecollector of zonnepaneel. Overigens mag u meerdere zonnecollectoren of zonnepanelen bouwvergunningsvrij plaatsen, zolang er maar wordt voldaan aan de genoemde voorwaarden.

Verder moeten uw plannen passen in het bestemmingsplan van de wijk waar u woont. Voor enkele panelen hoeft u dus niet meer naar het stadhuis toe. Wilt u ingewikkelde dingen, of hebt u twijfels: ga dan voor de zekerheid even praten bij Bouw en Woningtoezicht van je gemeente. Zit je nog met vragen duik dan even in de brochure ‘Zonnecollectoren en zonnepanelen’ van de rijksoverheid daar staat alles overzichtelijk op een rijtje.

Auteur: Dirk van Genugten

Dirk van Genugten

Sinds 2007 ben ik met duurzaamheid bezig en schrijf ik artikelen om soms ingewikkelde onderwerpen eenvoudig te maken. Heel veel succes met het verduurzamen van, en rondom je huis!

0 0 stemmen
Nieuw: Geef Artikel Score
Abonneer
Laat het weten als er

2 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

oow sorry laat maar

Hallo, ik had een vraagje over uw artikel in de voorwaarden bij punt 2 en punt 3 wordt namelijk het volgende vermeld: 2.de zonnecollector of het zonnepaneel moet bedoeld zijn voor de energie- of warmtevoorziening van het bouwwerk waarop of waaraan het is geplaatst. Het is ook toegestaan om een collector of een paneel op of aan een bouwwerk te plaatsen ten dienste van een ander op het perceel aanwezig bouwwerk. Zo is een zonnepaneel op een garage (onder voorwaarden) ook bouwvergunningsvrij als het stroom opwekt voor de woning op hetzelfde perceel. 3.de collector of het paneel moet een geheel vormen met de installatie voor het opslaan van het water respectievelijk het opwekken van elektriciteit. Als dat niet het geval is, dan moet de installatie in het betreffende bouwwerk worden geplaatst. betekent dat dat er voor zonneboilers die geen combizonneboilers zijn nog aparte regels gelden want deze zorgen niet direct… Lees verder »

Volg ons op Facebook