Wubbo Ockels is een held. Niet omdat hij een astronaut is geweest, maar vooral omdat hij het gewoon snapt waar het gaat om duurzame ontwikkelingen. Hij ziet geen energieproblemen… we hebben juist energie voldoende. Het ontbreekt ons alleen aan technologie waarmee we de duurzame energiebronnen goed kunnen benutten. Dit positieve, andere denken is wat Wubbo zo uniek maakt. Hieronder heb ik een aantal stellingen van Wubbo Ockels op een rijtje gezet. Geloof me, er is geen speld tussen te krijgen:

Volgens vele is wind- en zonne-energie gewoon nog veel te duur. Volgens Ockels is dit onzin. Als we de milieubelasting van olie zouden doorberekenen dan zijn de verschillen een stuk kleiner. Hij geeft het voorbeeld van onze oosterburen. De Duitsers hebben namelijk een oplossing gevonden voor dit geldprobleem. De extra aanloopkosten voor  schone energie sla je om op ‘vieze’ energievormen. Voor de overheid is dat kostenneutraal. Een fantastisch systeem. Lees ook Duitsland de zonnekoning van Europa

De Delftse hoogleraar vindt de verkoop van energiebedrijven aan buitenlandse ondernemingen niet verstandig. Deze worden vaak opgekocht door partijen die het merendeel van hun energie halen uit niet duurzame energiebronnen als kernenergie en kolen. De Provinciën ontvangen eenmalig een enorm bedrag, maar dit bedrag gaat op. In de oude situatie deelden de provinciën nog mee in de winsten. In plaats van de energiebedrijven te verkopen, zouden provinciën en energiebedrijven moeten werken aan meer duurzame oplossingen zoals zonne-energie en windenergie. Op termijn zullen alle partijen daar duurzaam van blijven profiteren.

Nederland staat bekend als het landje wat alles kan. Als het om technologische kennis gaat zijn wij de top. Zo worden we geroemd om onze deltawerken. Maar om voorop te blijven lopen, zullen we moeten doorontwikkelen. Waarom onze kennis niet gebruiken om Nederland op de kaart te zetten waar het gaat om duurzaamheid, vindt Ockels. Zo kwam hij met een nieuw idee voor onze Afsluitdijk. De 75 jaar oude Afsluitdijk zal als gevolg van de stijging van de zeespiegel moeten worden verhoogd. Dat kost tussen de 500 miljoen en 1  miljard euro, schat Ockels. Om de investering rendabel te maken wil hij de waarde vermeerderen door drie of vier kilometer ten noorden van de bestaande dijk een zogenoemde ‘natuurlijke Afsluitdijk’ te creëren. Daardoor ontstaat een valmeer van 100 vierkante kilometer om de dag/nachtstroomvariatie van Nederland te kunnen opvangen. Hiermee zou zo veel energie worden bespaard, dat twee tot drie geplande kolencentrales niet langer nodig zijn. Een besparing van 3 miljard euro!

Laatst las ik weer dat Ockels een groep ondernemers adviseerde om zoveel mogelijk daken van loodsen en grote gebouwen te kopen of de gebruiksrechten hiervan te verkrijgen. Hij is ervan overtuigd dat deze plekken in de zeer nabije toekomst zeer interessant worden om zonnepanelen op te plaatsen. Naast het voor de handliggende milieuvoordeel zou dit volgens Ockels wel eens erg lucratief kunnen worden.

Toen ik dat las dacht ik even… daken die geld opleveren… dat zie ik niet zo snel gebeuren. Maar nee, het is gewoon een andere manier van denken. Wubbo snapt het gewoon. Zo simpel is het eigenlijk. We moeten het alleen gewoon doen…