De kerstboom Echt of Nep? Wat is beter?

Sinterklaas is nog maar net achter de rug, en hier en daar kom je nog pepernoten tegen in hoeken en gaten van het huis. Gelukkig staat het volgende feest staat alweer voor de deur. Kerstmis. De dagen worden korter, het is koud buiten…en we willen graag knus en gezellig binnen zijn. Om alvast lekker in de romantische kerststemming te komen versiert een groot deel van de wereld hun huis, van binnen en vaak ook van buiten. Een van de belangrijkste onderdelen daarin is de kerstboom. Een denneboom (spar), een Nordman of een blauwspar, dat zijn mogelijke keuzes je kan maken. Sinds geruime tijd kunnen we ook kiezen voor een kunstboom. Tegenwoordig zijn er zelfs kunstbomen waarbij de lampjes al vooraf zijn “geïntegreerd” in de takken. Uitklappen en klaar is de boom, alleen nog extra optuigen met ballen en glitter en kerst kan beginnen (34,95 bij die winkel waar je voornamelijk goedkope chinese prullaria kan kopen). Maar hoe zit het nou precies rondom duurzaamheid en kerstbomen? Is een echte boom beter of slechter dan een kunstboom? Onlangs verscheen er een artikel op nu.nl dat daarin meer duidelijkheid geeft. Ook op onze eigen site hebben we eerder aandacht besteed aan het Kerstboom onderwerp. Duurzame kerstbomen

Kunstboom pas na 16 jaar beter voor milieu!

De strekking van beide artikelen is dat een kunstboom op langere termijn vermoedelijk beter is voor het milieu, maar het hangt van vele factoren af hoe lang deze termijn is. De factoren zijn onder andere gebruikte materialen, transport (waar komt de boom vandaan) en mogelijkheden voor recycling (is het plastic te scheiden van het metaal bijvoorbeeld). Nu.nl geeft aan dat je een minimaal 10 jaar moet gebruiken, het Australisch onderzoek van onze website concludeerd dat pas na minimaal 16 jaar een kunstboom “beter” is voor het milieu. De eerste vraag die bij ons opkomt is dan ook: “hoe lang gaat een kunstboom eigenlijk mee?”. Daar is nog geen onderzoek naar gedaan. Echter, een kunstboom heeft ons inziens verschillende levensduren: Een technische, een optische en een modische levensduur. Technisch zal een kunstboom 10 of zelfs 20 jaar wel halen, tenminste als de mogelijk geïntegreerde verlichting het ook zo lang blijft doen. Optisch heeft ook een kunstboom last van slijtage. De “plastic” naalden breken af, de opgespoten kunstsneeuw vergeeld, en de boom wordt steeds stoffiger, terwijl zij lastig te reinigen is. Modisch gezien is het maar de vraag hoe lang een kunstboom meegaat, aangezien mensen het prettig vinden om zo nu en dan een “nieuwe” te kopen. Een grotere, kleinere, andere vorm. Kortom…wij van duurzaam thuis vragen ons serieus af of het realistisch is dat mensen een kunstboom daadwerkelijk minimaal 10 of mogelijk zelfs 20 jaar blijven gebruiken. Of dat de kans dat een kunstboom na 3 tot 5 jaar op de stort beland eigenlijk groter is. Niemand is in staat om goed in te schatten hoe lang je een kunstboom gebruikt, je kan hoogstens de intentie uitspreken om een kunstboom voor lange termijn aan te schaffen.

Duurzame kerstboom tips

Veel belangrijker is dat er milieuwinst kan worden behaald met het optuigen van de boom. Gebruik duurzame ledverlichting in plaats van gloeilampkaarsjes, en zet de verlichting ’s-Nachts uit. (ook de adapter uit het stopcontact). Koop niet elk jaar nieuwe versiering omdat er een andere kleur in de mode is. En, hoe gezellig het ook allemaal is, beperk de hoeveelheid buitenverlichting, rendierverlichting, elektrisch klimmende kerstmannen en andere kerstattributen. Al deze producten verbruiken elektriciteit, en het heeft veel energie en grondstof gekost om deze producten te maken en transporteren. Deze beperking scheelt ook fors in de portemonnee. Daarover gesproken, na enig onderzoek blijkt dat mooie kunstkerstbomen van goede kwaliteit stevig aan de prijs zijn. Een beetje kunstboom begint bij 150 euro, en loopt in prijs op tot 1900 euro. Als je dat afzet tegen jaarlijks een echte kerstboom kopen (van 20 euro voor een spar tot 50 euro voor een grote Nordman) dan kan ook de portemonnee de beslissing beïnvloeden. Wat betreft de gewone, echte kerstboom vinden wij van duurzaamthuis dit toch de meest verantwoorde keuze, mits het lukt om je te houden aan de volgende tips:
  • Koop een echte boom met kluit, en plaats deze na de kerst in je tuin. Als je dit 2 jaar achter elkaar doet met een nieuwe boom, dan kan je elk jaar de “oudste” boom weer uit je tuin halen en binnen zetten. Een boom die 2 jaar kan wortelen overleeft een periode van 3-4 weken binnen prima, mits je voldoende water geeft en er een flinke kluit aan laat zitten. Je moet natuurlijk wel plaats hebben in je tuin.
  • Als je geen tuin hebt, of geen plaats in je tuin, probeer de boom dan in ieder geval na de kerst ergens anders te plaatsen. (in een bos of park). Daar zijn tegenwoordig speciale locaties voor. Vraag aan je gemeente waar dit kan. Maar let op: ga hier niet veel km’s voor autorijden. (zie ook volgende punt)
  • Koop de echte boom zo dicht mogelijk bij je huis, of op een route waar je toch rijdt met de auto voor je boodschappen of je werk. Ga niet speciaal 25 km rijden om een boom te halen. Dat heeft zoveel impact dat de kunstboom een schoner alternatief kan worden.
  • Je kan ook kijken op www.duurzame-kerstbomen.nl. Daar kan je een boom met kluit bestellen, ophalen en weer terugbrengen. De boom wordt dan weer teruggeplaatst in een bos of park. Een mooi initiatief, met ook hier de kanttekening dat je er geen 25km voor moet gaan rijden.
Kunstkerstboom duurzaam Ten slotte, het allerbelangrijkste… Natuurlijk heeft een kerstboom impact op het milieu. Als het lukt om volgens bovenstaande tips een echte kerstboom te plaatsen in je huis… zorg dan ervoor dat je er ook zoveel mogelijk van geniet. Want ook dat vinden wij van duurzaam thuis belangrijk. Duurzaam en comfortabel genieten van het leven. Duurzaam thuis wenst jullie een Vrolijk Kerstfeest!
Dirk

Dirk

Sinds 2007 ben ik met duurzaamheid bezig en schrijf ik artikelen om soms ingewikkelde onderwerpen eenvoudig te maken. Heel veel succes met het verduurzamen van, en rondom je huis!
0 0 stemmen
Nieuw: Geef Artikel Score
Abonneer
Laat het weten als er
1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Weet je wat het beste is? Gewoon helemaal geen kerstboom en lichtjes ect. Als je dan echt ‘groen’ wil zijn :/ Wat een hypocriete bende!

Help verduurzamen, stem website van het jaar!

3e jaar op rij genomineerd in de categorie Duurzaamheid. 

STEM HIER EN VERDUURZAAM NEDERLAND

We gebruiken cookies en analytics zoals te lezen in ons privacybeleid. Door gebruik van de website ga je hiermee akkoord.