kerstboom-duurzaamElk jaar komt de discussie weer voorbij over wat nu beter is een echte of een kunst kerstboom. Het is een discussie tussen twee kampen. De ene denkt praktisch en de ander romantisch. De ene wordt enthousiast van het ontbreken van rondslingerende dennenaalden en de snelheid waarmee de kunstboom staat opgetuigd en de ander geniet van de geur en de terugkerende traditie van het samen uitzoeken van de boom.

Ik moet toegeven, ik ben van het romantische kamp. En gelukkig blijkt dit ook de goede keuze als het gaat om duurzaamheid. Want uit een Australisch onderzoek blijkt dat een echte kerstboom uit de natuur milieuvriendelijker is dan een nep kerstboom van plastic.

Een echte boom veroorzaakt bij het proces van kweken, transporteren en uiteindelijk verbranden circa 3 kilo CO2-uitstoot. Bij de productie van een plastic boom is dat 48 kilo. Dus alleen als zestien jaar lang dezelfde kunstboom wordt gebruikt is er minder schadelijke uitstoot. En als we zien hoe snel de kerst-versier-trends elkaar opvolgen, dan denk ik dat maar weinig mensen dat gaan volhouden.

Het wordt nog ‘groener’ als je je echte kerstboom elk jaar hergebruikt door hem na de kerst weer terug in de tuin te plaatsen.

Lees voor nog meer duurzame kerstboom tips ook: kunst of echt, welke Kerstboom moet je hebben