Echte kerstboom verslaat kunst kerstboom!

kerstboom-duurzaamElk jaar komt de discussie weer voorbij over wat nu beter is een echte of een kunst kerstboom. Het is een discussie tussen twee kampen. De ene denkt praktisch en de ander romantisch. De ene wordt enthousiast van het ontbreken van rondslingerende dennenaalden en de snelheid waarmee de kunstboom staat opgetuigd en de ander geniet van de geur en de terugkerende traditie van het samen uitzoeken van de boom.

Ik moet toegeven, ik ben van het romantische kamp. En gelukkig blijkt dit ook de goede keuze als het gaat om duurzaamheid. Want uit een Australisch onderzoek blijkt dat een echte kerstboom uit de natuur milieuvriendelijker is dan een nep kerstboom van plastic.

Een echte boom veroorzaakt bij het proces van kweken, transporteren en uiteindelijk verbranden circa 3 kilo CO2-uitstoot. Bij de productie van een plastic boom is dat 48 kilo. Dus alleen als zestien jaar lang dezelfde kunstboom wordt gebruikt is er minder schadelijke uitstoot. En als we zien hoe snel de kerst-versier-trends elkaar opvolgen, dan denk ik dat maar weinig mensen dat gaan volhouden.

Het wordt nog ‘groener’ als je je echte kerstboom elk jaar hergebruikt door hem na de kerst weer terug in de tuin te plaatsen.

Lees voor nog meer duurzame kerstboom tips ook: kunst of echt, welke Kerstboom moet je hebben

Dirk

Dirk

Sinds 2007 ben ik met duurzaamheid bezig en schrijf ik artikelen om soms ingewikkelde onderwerpen eenvoudig te maken. Heel veel succes met het verduurzamen van, en rondom je huis!
0 0 stemmen
Nieuw: Geef Artikel Score
Abonneer
Laat het weten als er
7 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Niet te vergeten : jaarlijks worden er honderden ha loofbos gerooid in de kerstboomproducerende landen : Frankrijk, Polen, Denemarken en ons eigen Wallonië en dit om plaats te maken voor de kerstboomfolie. Dit rooien gaat gepaard met een totaal verdwijnen van de bosbiotoop : dieren en planten..
De aanplant van de jonge kerstboomscheuten gaat eveneens gepaard met een jarenlange bemesting en besproeiing. Daarna volgt het “oogsten” met de uitstoot van honderden traktoren, vrachtwagens, zaagmachines, …
+ internationaal vervoer + verpakking (netten) in kunststof + de uiteindelijke verbranding (na een 3-tal weken in huis)

Zou je aub je standpunt kunnen onderbouwen met een link naar betreffende onderzoek?

Alvast bedankt.

Duurzaamheid wordt niet alleen bepaald door de hoeveelheid uitgestoten CO2. Ook andere al dan niet schadelijke (grond)stoffen die tijdens de productie nodig zijn en/of vrijkomen moeten worden meegenomen in de Life Cycle Analysis (LCA) wil je iets kunnen zeggen over de duurzaamheid. Elektriciteit opwekken met een (bruin)kolencentrale bijvoorbeeld levert een onaangename hoeveelheid zwavel. Indien er duurzame energiebronnen (zoals bijvoorbeeld zon-, windenergie en/of biomassa) worden ingezet in plaats van fossiele brandstoffen (kolen, olie, gas etc.) bij de productie van een kunstboom verandert de (LCA) aanzienlijk ten gunste van een lagere CO2-uitstoot. Daarom ben ik benieuwd naar dat Australische onderzoek. Graag aangeven welk onderzoek u bedoelt.

Het ophalen / kopen van een natuurlijke kerstboom gebeurt doorgaans met de auto. Milieuvervuilend dus. Na kerst moeten de bomen weer door de gemeente-reiniging worden opgehaald. Ook milieuvervuilend.
Er zijn teveel factoren waarmee rekening moet worden gehouden om een eerlijke vergelijking op te maken.
Laten we ons richten op zaken die er echt toe doen: korter douchen, minder eten (weggooien), vaker met de fiets ipv de auto op pad…

Hoi,
Dank je wel voor de uitleg in het bovenstaande artikel. Ik heb jaren geleden gekozen voor een kuntst kerstboom en toen ik dit artikel begon te lezen, dacht ik, o help ben ik nou toch niet mileu vriendelijk bezig. Gelukkig toch wel. Na 18 jaar is er een tak afgebroken van onze oude kunstboom en hebben we een nieuwe kunstboom gekocht. De oude kunstboom doen we nog niet weg, want hij ziet er verder nog prachtig uit en onze zoon is er blij mee. Er is dus nog hoop op het sparen van het mileu!

7
0
Laat een reactie achterx

We gebruiken cookies en analytics zoals te lezen in ons privacybeleid. Door gebruik van de website ga je hiermee akkoord.