7.0
Reviewscore

Voors

  • Energiebesparing
  • Veel mogelijkheden

Tegens

  • Klantenservice
Impact footprint
8
Prijs
5
Snel geregeld
5

Deel 2 van deze serie sloot ik af met grote verbazing over het feit dat de bewegingssensor van de Slimme Thermostaat standaard uitgeschakeld is (testverslag deel 2). Maar… toch maar even zelf een email gestuurd aan het e-mailadres van ICY dat in de gebruikershandleiding staat. En wat schetst mijn verbazing… de volgende ochtend een keurige persoonlijke email van een van de medewerkers van ICY die heel helder, vriendelijk en kundig uitlegt dat mijn interpretatie niet juist is, maar wel begrijpelijk, omdat de pagina in de gebruikershandleiding verwarrend overkomt. Sterker nog… er is al een herziene gebruikershandleiding online beschikbaar en daarin wordt alles glashelder uitgelegd. En… dat is nog waar ook. Een 10 voor de service van ICY, echt waar!

Bewegingssensor thermostaat

De uitleg is als volgt: Het komt er op neer dat de bewegingsmelder bij geregistreerde beweging alleen maar de “comfortperiode” verlengt. Dus… als je heb ingesteld dat je huis, zonder beweging, 120 minuten warm moet blijven… en na 115 minuten loop je even langs de slimme thermostaat, dan blijft deze wederom 120 minuten verwarmen. Het echt slimme is, dat als het donker wordt in huis ( je doet de lichten uit als je naar bed gaat), dan schakelt de thermostaat alweer na 20 minuten vanzelf de kachel op de nachtstand. Kortom… ook daar is aan gedacht.

Als je het nou echt wil, dan kan je er voor kiezen dat de thermostaat altijd gaat verwarmen als hij beweging ziet (ook als hij in de nachtstand staat). Dat kan je met de USB poort veranderen. Maar dit is een energieverslindende instelling… want bij alle beweging (van mensen of hele grote honden) gaat dan de kachel weer vol aan.

Maar goed… genoeg over de bewegingssensor. Het leuke van deze thermostaat zou moeten zijn dat je ook heel gemakkelijk via de bijgeleverde USB kabel (Let op, dat is geen standaard kabel, dus bewaar deze goed!) heel gemakkelijk je leefpatroon kan instellen per dag en zelfs per moment van de dag, terwijl je dan niet bang hoeft te zijn dat je huis warm blijft als je leefpatroon stiekem per ongeluk een dagje anders loopt dan je vooraf had ingesteld.

Thermostat Assistant programma

Dus… dat gaan we maar eens proberen. Eerst moet je een programmaatje downloaden, de Thermostat Assistant. Wow, dat gaat heel makkelijk.  In totaal 53 seconden. Automatisch komt er in beeld “sluit de thermostaat aan op uw computer”. Dat betekent dus wel… thermostaat van de muur klikken. In die periode doet de kachel het niet. Dus ik hoop dat dit ook snel gaat… anders krijg ik het koud… daar gaan we. Aansluiten… vooral niet de handleiding lezen… en… mijn mond valt open van verbazing! In een woord…GEWELDIG! Dit is 100% intuïtieve bediening. Met je muis sleep je wat zonnetjes (comforttemperatuur) en maantjes (ruststand) op de juiste tijden en dagen van de week… even klikken op opslaan… en klaar!

Thermostaat computer

Ik lieg niet als ik zeg dat ik voor alle acties in deze alinea minder dan 11 minuten heb gebruikt. Hier wordt een mens vrolijk van. Er is nagedacht over gebruiksgemak, en ook nog eens door de juiste mensen (niet door techneuten). Ik ben echt lyrisch enthousiast en mijn vingers vliegen over dit toetsenbord.

Vorstbeveiliging

Vol enthousiasme maak ik de USB kabel weer los, klik de thermostaat weer op zijn plek en wacht af. Na een piepje, en dan een paar piepjes, komen er meldingen in het display te staan over de software versie en dergelijke… goed  denk ik, al een beetje onzeker wordend, ik wacht even af om te kijken wat er gebeurt. Maar nu, 10 minuten nadat ik hem heb teruggeklikt staat er nog steeds in beeld dat het hier 22 graden is, en dat ik heb ingesteld dat het 10 graden moet worden. DAT heb ik NIET zo gedaan. Om mijn eigen fouten te kunnen uitsluiten ga ik nu toch de online handleiding voor het programmeren lezen. Ik weet niet wat ik fout heb gedaan, maar op een of andere manier heeft de thermostaat er voor gekozen om nu de “antivorsttemperatuur” periode van 10 graden te kiezen, terwijl ik deze nooit in het weekmenu heb ingesteld. Ik wilde dat nu de rusttemperatuur inging van 15 graden. Voorlopig heb ik nu even de antivorsttemperatuur ook maar op 15 graden gezet. Dan zou het goed moeten gaan, en inderdaad, het display bevestigt dat nu ook. Maar… mijn lyrisch enthousiasme is enigszins getemperd. Ik hoop dat dit tijdelijk is en dat de serviceafdeling van ICY mij weer een mooie uitleg gaat sturen. Dat de thermostaat aangeeft dat het in huis 22 graden is (terwijl mijn kwikthermometer ter ijking gewoon 20 aangeeft) daar heb ik overigens weleens iets over gelezen. Tijdens het programmeren met de USB wordt de thermostaat zelf iets warmer en dat stoort natuurlijk zijn eigen temperatuursensor. Nou goed… als het tijdelijk is kan ik daar mee leven… zo vaak ga ik zeker niet programmeren hoor…

Zo teruglezend wordt het toch wel een heel verhaal, dat instellen en dergelijke. En… op dit moment, net voor het slapen gaan, ben ik er niet helemaal gerust op dat het vannacht inderdaad 15 graden blijft, en ook niet of het nou morgenochtend rond 7 uur weer comfortabel 20 graden wordt als ik met het hele gezin aan de ontbijttafel ga. Dat gaan we zien!

De volgende morgen…

De volgende morgen… wat schetst mijn verbazing? Jawel hoor, de thermostaat is keurig ingeschakeld en het huis is al lekker aan het opwarmen. Kortom… mijn instellingen zoals de avond ervoor gemaakt lijken te werken.
Ook na enkele dagen voldoet het weekprogramma nog steeds aan de behoeften. Ik ben een paar keer overdag weggeweest terwijl ik de kachel heb aan gelaten, maar als ik dan terug ben (na het boodschappen doen) is de kachel inderdaad uitgegaan (ondanks mijn weekprogramma instellingen). Wat je dan wel moet doen is even naar de thermostaat toegaan, en het weekprogramma weer activeren door twee keer op de “+” te drukken… want de thermostaat gaat niet automatisch weer aan. (dat heeft met die eerder genoemde grote “hond” te maken). Maar goed, daar kan ik mee leven.

Reactie helpdesk ICY

Nu nog even een reactie van ICY afwachten.  Het teleurstellende is dat de tweede reactie van ICY exact een week op zich laat wachten. Ook de reden waarom dit artikel wat later is geplaatst dan bedoeld. De inhoud van de reactie van ICY is ditmaal teleurstellend, helaas. Het is ook een andere medewerker die mijn vragen heeft beantwoord. Mijn eerste vraag was:

Waarom kiest de thermostaat voor een antivorsttemperatuur van 10 graden elke nacht, terwijl ik deze niet heb ingesteld?

Het antwoord van ICY  is “dit is normaal”. En dan leggen ze uit in detail dat ik de thermostaat kan resetten, maar totaal niet onderbouwd WAAROM ik dat zou moeten doen. Echt een hele vreemde reactie. Mijn eigen instelling van antivorsttemperatuur van 15 graden werkt dus op zich goed, maar wanneer ik nu een week op vakantie ga en vergeet de thermostaat aan te passen, dan blijft mijn huis dus op 15 graden verwarmd worden. En DAT is nou precies niet de bedoeling. Helaas ICY, een gemiste kans op een betere reactie. Mijn tweede vraag was:

Het valt me op dat mijn huis met de slimme thermostaat langzamer opwarmt dan met de oude kwikthermostaat. Hoe kan ik dit verbeteren?

Ook hier een vaag antwoord: Het hangt er vanaf hoe de thermostaat aangesloten is, met AAN/UIT of Open Therm. Ik weet dat het AAN/UIT is, maar wat het effect daarvan is word dus niet uitgelegd. Daarnaast  krijg ik de tip om dan handmatig de temperatuur te verhogen met de + toets, dan gaat het sneller. Ja… daag, dat is nou precies NIET de reden om deze thermostaat te gebruiken. Ik wil dat het allemaal comfortabel vanzelf gaat. Waar ik in eerste instantie positief was over de helpdesk van ICY, ben ik nu een beetje teleurgesteld. Maar goed, iedereen kan weleens zijn dag niet hebben, ook een helpdeskmedewerker. Graag zou ik van ICY alsnog, naar aanleiding van dit artikel, een complete en vakkundige reactie ontvangen. Voor nu krijgen ze een positief voordeel van de twijfel.

Eindconclusie de slimme thermostaat

Terug naar de slimme thermostaat. Langzaam maar zeker moet ik tot een eindconclusie over dit product gaan komen. Daar gaan we: Het gebruik van de slimme thermostaat heeft mij de afgelopen weken leuk beziggehouden. Het is een goed ontwikkeld product, er is echt heel goed nagedacht over wat je als gebruiker nu wel en niet wil op gebied van het spanningsveld tussen comfort en energiebesparing. Niet alles is helemaal ideaal, maar probeer maar eens een product te maken dat voldoet aan alle wensen van alle gebruikers. Ik ben dan ook blij dat ik mijn oude thermostaat heb vervangen door de slimme thermostaat. Ik vind dat de Slimme Thermostaat er goed in is geslaagd om hier een compromis in te vinden met als resultaat comfort EN energiebesparing… tenminste…

Wat ik natuurlijk nog niet weet is of er ook daadwerkelijk een besparing in mijn Gasverbruik wordt gerealiseerd. Het zou op zich zeker moeten, gezien de eerder genoemde schommelingen in temperatuur. Mijn huis, een oude tochtige bakkerij met nog lang niet overal dubbel glas en geen vloerisolatie, heeft gasverbruik van tussen de 1700 – 2700 kuub per jaar, afhankelijk van de koude en lengte van de winter. Pas volgend jaar ga ik echt zien of de thermostaat waarmaakt wat hij belooft, maar… ik zal eerlijk zijn… ik ben optimistisch. Goed beschouwd denk ik dat de slimme thermostaat optimaal functioneert in een goed geïsoleerde moderne woning in een Vinex wijk. Mijn oude tochtige bakkerij is toch weer een geval apart… en dat heeft zijn voor- en nadelen.

Thermostaat nog slimmer maken

Waar ik trouwens zeer optimistisch over ben is de kansen die ICY heeft om met meer en nog slimmere innovatieve producten te komen. Want… wat wil je nou echt als eindgebruiker? Ik zou zelf willen dat in elke kamer in huis, waar een persoon langer dan enkele minuten aanwezig is, de ruimte automatisch supersnel wordt verwarmd tot de gewenste temperatuur. En als de ruimte langer dan 5 minuten leeg is, dan gaat de verwarming weer uit. Dit zou mij het gevoel geven dat er in huis slim verwarmd wordt. Of dit technologisch mogelijk is? Ja hoor! Of dit met betrekking tot energieverbruik slim is? Dat zou kunnen, maar dat weet ik niet zeker. Ideeën heb ik er genoeg over. Bijvoorbeeld warmte transport in huis. Een ruimte die niet meer wordt gebruikt na 5 minuten… transporteer de restwarmte daar snel naar een ruimte die wel in gebruik is. En zo kan ik door blijven bedenken. Of dit ooit werkelijkheid wordt? Ik ga er vanuit van wel. De technologische ontwikkelingen gaan snel en ik verbaas me dagelijks over nieuwe vindingen en toepassingen. Dus ICY… kom op met meer innovaties, ik test ze graag uit.

Reacties welkom

Het schrijven van deze reeks gebruikservaringen met de slimme thermostaat heeft mij dermate enthousiast gemaakt voor het kritisch bekijken en proberen van energiebesparende producten, dat ik op regelmatige basis een nieuw product onder de loep zal nemen. En je weet nooit… maar het kan zomaar zijn dat ik dan toch ook nog even terugkom op de slimme thermostaat, want een mens wordt gedurende zijn leven door leren en ervaring  steeds slimmer… maar of dat voor die thermostaat ook geldt?

Reacties zijn welkom!

Lees ook deel 1 testverslag
Lees ook deel 2 testverslag

Ruben van der Horst