Duurzaam sinds 2007Meer dan 650 artikelenDe duurzaamste oplossing
Duurzaamthuis water

Ben jij al waterproof?

Steeds vaker komen er extreme regenbuien en lange droge periodes voor. De overheid neemt in de openbare ruimte maatregelen om wateroverlast te beperken, maar dat kunnen ze niet in jouw tuin. Door zelf regenwater op te vangen, kun je zelf een grote impact maken. Het riool zit dan minder snel vol en het water komt minder snel omhoog. Vooral in stedelijke gebieden kun jij het verschil maken tussen droge en natte voeten. Daar is namelijk 70% van de oppervlakte privéterrein en een groot deel daarvan is verhard. Hoe je het beste kunt meehelpen is afhankelijk van jouw huis en tuin. Hiervoor zijn meer mogelijkheden dan je misschien denkt.

Wat kun jij doen?

Dat je met een regenton water kunt opvangen is bekend, maar er zijn veel meer mogelijkheden voor waterberging rond jouw huis. Heb je bijvoorbeeld wel eens gedacht aan een infiltratiekrat onder de grond, een sedumdak op het platte dak van jouw schuur, een wadi achter in je tuin, of een waterschutting? Dit zijn allemaal minder bekende manieren om regenwater op te vangen. Met infiltratiekratten kun je bijvoorbeeld regenwater onder de grond vasthouden. Een sedumdak is een soort groen dak met daarop een dunne bodem en plantjes die veel water kunnen vasthouden. Een wadi is een lager gedeelte in jouw tuin waar regenwater naartoe kan stromen en in de bodem kan wegzakken. Een waterschutting is eigenlijk een regenton, maar zo gemaakt dat je hem ook als schutting kunt gebruiken.

Wat voor jou de meest geschikte maatregelen zijn, is afhankelijk van jouw huis, tuin en de locatie van beide. Als bijvoorbeeld het grondwater bij jou heel hoog staat, zijn een wadi of infiltratiekrat geen goede manieren om regenwater op te vangen. Het regenwater kan dan namelijk niet makkelijk in de bodem wegzakken. Bovendien heeft iedere methode om water te bergen ook zijn eigen prijskaartje, sommige manieren om regenwater op te vangen zijn dus ook een stuk duurder.

Beste manier voor jouw tuin en woning

Zoals gezegd is de basis voor goede opvang van regenwater een regenton. Daarmee heb je al een paar goede stappen gemaakt naar beter gebruik van water. Als je een regenton wilt kopen, kijk dan ook hier naar ons artikel over de beste regentonnen. Als je echt aan de slag wilt om je tuin 100% waterproof te maken, moet je veel van je woning, tuin, ondergrond en waterbergende maatregelen weten. Bovendien moet je behoorlijk wat rekenwerk verrichten. Via de tool op ikbenwaterproof.nl/doe-de-check kan je jouw postcode en huisnummer invullen en de informatie over jouw woning controleren. De rest van de informatie die nodig is, zoals het oppervlak van je dak, de grondwaterstand, bodemtype en kosten van de maatregelen, haalt de website zelf op. De website berekent met deze gegevens wat jij het beste kunt doen om een flinke bui op te vangen en je tuin helemaal waterproof te maken.

Bart Ladrak

Klimaatverandering en milieuvervuiling hebben ernstige gevolgen voor de wereld. Juist op het gebied van duurzaam wonen valt veel te winnen in relatief eenvoudige stappen. Ik wil mensen helpen en motiveren de beste duurzame keuzes te maken, door zaken helder uit te leggen en ook opties te geven om te handelen! Ik heb in diverse media en congressen over de praktische stappen van duurzaam wonen geschreven en gesproken.

5 4 stemmen
Nieuw: Geef Artikel Score
Abonneer
Laat het weten als er

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Volg ons op Facebook