Duurzaam sinds 2007Meer dan 650 artikelenDe duurzaamste oplossing
Gelijkspanning

Energienet moet Slimmer en met Gelijkspanning

Gelijkspanning
Bron: gelijkspaning.nl

 

Het huidige energiesysteem in Nederland zal komend jaar sterk gaan veranderen. We zullen steeds meer energie thuis gaan opwekken of onze stroom betrekken van decentrale/ lokale energiebedrijven. Daarnaast gaan we steeds meer elektrisch rijden. De verwachting is dan ook dat het energieverbruik stevig zal gaan stijgen en het energienet extra zal worden belast. Het blijkt dat de huidige energieinfrastructuur in Nederland zwaar verouderd is en niet geschikt voor de toekomstige energievraag. Omdat steeds meer mensen decentraal hun stroom gaan opwekken (HRE-ketel, zonne-energie, windenergie) zal het stroomnet veel meer als tweerichtingsverkeer worden gebruikt. Dit vereist een nieuw ‘slim’ elektriciteitsnet (Smart Grid) op basis van gelijkspanning. Gelijkspanning kent  een groot aantal voordelen ten opzichte van het huidige hoogspanningsnet.

Laatst kwamen we een artikel tegen van Innovatiepromotor Herman Poos in gesprek met Harry Stokman en deze geeft een goed kijkje in deze wereld. Hieronder Herman in gesprek:

Energielasten in toekomst hoger dan Hypotheeklasten

Door de schaarste aan grondstoffen zou in de toekomst de energierekening weleens hoger kunnen worden dan de huidige hypotheeklasten van ons huis. Ik heb al regelmatig dit scenario uit de mond van deskundigen gehoord. Deze week werd ik vooral blij maar ook een tikje ongerust van een minicollege dat ik ontving van ondernemer Harry Stokman en bestuurder Bob Zijderveld van de stichting gelijkspanning. Zij willen kennis opbouwen rondom het fenomeen dat bedrijven en burgers zelf energie gaan opwekken, maar constateren dat ons energienetwerk daarop niet is berekend. Evenmin op de toenemende vraag naar energie, bijvoorbeeld wanneer ons wagenpark gebaseerd zou zijn op elektrisch vervoer.Stokman heeft mij uitgelegd dat wij voornamelijk werken op basis van wisselspanning, terwijl alle huishoudelijke apparaten (met uitzondering van het Senseo koffieapparaat!!!) al zijn ingesteld op gelijkspanning. In onderstaand filmpje, gemaakt naar aanleiding van een presentatie op een bijeenkomst van D66 Haarlemmermeer, legt Harry Stokman de betekenis en belang van gelijkspanning verder uit.

Macht energiemaatschappijen

De energiemaatschappijen varen wel bij wisselspanning (AC) op basis van slim inkopen en gegarandeerde afname bij klanten. ,,Maar er is daarnaast ook sprake van eenrichtingsverkeer. Energie terugnemen blijft lastig, zeker als er op dat moment geen vraag naar is. En als dat wel gebeurt, dan leidt dat tot transformateurs die te warm worden, gloeilampen die stuk gaan, computers die te warm worden tot storingen bij concerns die veel energie verbruiken’’, zo legt Harry Stokman uit.

Bufferen energie

Met een gelijkspanningsnetwerk kan energie efficient worden gebufferd. ,,Vergelijk het met een regenton waarin je water opvangt voor momenten dat je water tekort komt’’, aldus Bob Zijderveld, die mede namens de overheid ook nadenkt over de energiebehoefte/ontwikkelingen voor de toekomst.

Met een aantal ondernemers en lokale overheden wordt gesproken over een proef. In de Haarlemmermeer wordt nagedacht hoe op basis van gelijkspanning in de glas- en tuinbouw energie wordt opgewekt en de overtollige energie wordt gebruikt voor een Data centre en wellicht in een later stadium voor een nieuwbouwwijk en een grootgebruiker als Schiphol. Het voordeel is dan dat eventuele overtollige energie tijdelijk en dichtbij huis kan worden opgeslagen. Dat is nu nog niet mogelijk op een efficiente wijze. Momenteel wordt overtollig energie omgezet van AC naar DC en via een onderzeese hoogspanningsleiding naar Noorwegen getransporteerd: (hoogspannigs)AC (boven 380 Kv) kan namelijk niet ondergronds worden getransporteerd en (hoogspannings)DC wel. In Noorwegen vindt omzetting plaats van DC naar AC en met die energie wordt met water een stuwmeer volgepompt. Bij een energietekort in Nederland wordt met het water uit het stuwmeer AC opgewekt en vervolgens omgevormd naar DC en onderzees teruggeleverd aan Nederland. Daar vindt wederom omzetting plaats naar AC en wordt de energie op het net gebracht: al met al omslachtig en met de nodige energieverliezen.

Smart grid/ slim net

Een ander alternatief is de komst van een smart grid waarbij bepaalde huishoudelijke apparaten zoals een wasmachine pas gaat werken wanneer er goedkoop energie beschikbaar is. Stokman die met zijn bedrijf Hellas Rectifiers lichtgewicht transformateurs in alle soorten en maten produceert, zweert vooralsnog bij gelijkspanning (DC), zeker als eigen opwinning (zon, wind, biomass) een grotere vlucht gaat nemen. De stichting Gelijkspanning wil daarom samen met bedrijfsleven, overheden en energiedeskundigen verder nadenken over de energiebehoeften en kansen.

Bron: blog Innovatiepromotor Herman Poos

Dirk van Genugten

Dirk van Genugten

Sinds 2007 ben ik met duurzaamheid bezig en schrijf ik artikelen om soms ingewikkelde onderwerpen eenvoudig te maken. Heel veel succes met het verduurzamen van, en rondom je huis!
0 0 stemmen
Nieuw: Geef Artikel Score
Abonneer
Laat het weten als er

2 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Al jaren veel plezier van onze zonnepanelen op het dak, en blij dat we op deze manier bijdragen aan meer duurzaamheid, en ook nog eens besparen op de energierekening.
Groet,
Samantha

Gelijkspanning is voor de verre toekomst Het verhaal begint met rare bangmakerij en mist de essentie van wat er in de toekomst gebeurt Energie gaat vooral decentraal opgewekt worden. Maar huizen worden geen energie centrales die de hele buurt van stroom vooorzien. eerder gaan de bewoners hun best doen zo veel mogelijk zelf opte wekken, met zonnepanelen op het dak, kom je er dan niet helemaal. Er zijn ook zonnepanelen op bedrijfsdaken nodig, die wellicht verhuurd zullen worden door mensen die thuis niet voldoende op kunnen wekken. Maar vooral zullen de inwoners deelnemer zin in regionale windparken. Al met al is de energie rekening in de toekomst juist nihil. Wel staan er extra financierings kosten op d ehypotheekrekening voor het kavel in het windpark en de collectieve zonnestroom installaties en de eigen zonnestroom die integraal omnderdeel is van het huis. Energie wek je zelf op in de toekomst, genoeg voor… Lees verder »

Volg ons op Facebook

We gebruiken cookies en analytics zoals te lezen in ons privacybeleid. Door gebruik van de website ga je hiermee akkoord.