Duurzaam sinds 2007Meer dan 650 artikelenDe duurzaamste oplossing
Hre ketel remeha

Remeha HRe-ketel eVita klaar voor de markt

Zoals de meeste lezers van Duurzaam Thuis weten, volgen wij de ontwikkeling van de HRe-ketel op de voet. Na lang wachten is het nu eindelijk zover! De eerste HRe-ketel is klaar voor de markt. De eVita van Remeha. Hiermee is de Nederlandse cv-ketelfabrikant uit Apeldoorn de eerste die, na jaren intensief en op grote schaal testen, een volledig uitontwikkelde HRe-ketel op de markt brengt. De Remeha eVita is een revolutionair toestel. Enerzijds doet de HRe-ketel precies wat elke cv-ketel doet: verwarmen en warm water leveren. Anderzijds genereert de ketel, zodra deze aanslaat voor de verwarming, echter ook 1.000 Watt elektriciteit. Aantrekkelijk? Ja, want dat scheelt jaarlijks honderden euro’s op de energienota, het zorgt voor een veel lagere CO2-uitstoot én om die reden stimuleert de overheid de aanschaf van een HRe-ketel door middel van de subsidieregeling Duurzame Warmte.

Hre ketel remeha

De cv-ketel als persoonlijke energiecentrale voor warmte, warm water én elektriciteit

In de jaren ’80 begonnen de VR-ketels (Verbeterd Rendement ca. 90%) plaats te maken voor Hoog Rendement-ketels. Vrijwel elke moderne HR-ketel haalt vandaag de dag een rendement van rond 107%. Dit hoge rendement is mogelijk door het terugwinnen van energie bij de condensatie van waterdamp in de rookgassen. Met de HRe-ketel, gebaseerd op het principe van micro-warmtekrachtkoppeling (micro-wkk) met behulp van een aardgasgestookte Stirlingmotor, legt de eVita de lat nog hoger. De HRe-ketel haalt een rendement van maar liefst 140% doordat de
Stirlingmotor zeer efficient elektriciteit opwekt en de restwarmte van de ketel gebruikt. Aanvullend beschikt de Remeha eVita over een conventioneel verwarmingsbedrijf, dat naar behoefte bijspringt. De HRe-ketel levert dus al het vertrouwde comfort en wordt zowel geleverd als combiketel met warmwatervoorziening, als als soloketel met een losse boiler voor maximaal warmwatercomfort. Voor nog meer besparing is ook combinatie met een zonneboiler mogelijk. Meer lezen ga naar: Begin je eigen energiecentrale, de HRe-ketel komt er aan

Besparingspotentieel HRe-ketel

De besparing die een HRe-ketel jaarlijks kan opleveren is afhankelijk van de gezinssituatie, aard en omvang van de woning en het stookgedrag. Een gemiddeld Nederlands gezin dat per jaar 1.900 m3 gas verbruikt, zal met de Remeha eVita ongeveer 2.500 kWh per jaar opwekken. Dat is 65-75% van het gemiddelde jaarverbruik aan elektriciteit. De besparing is dan € 450 tot 600 per jaar, mede afhankelijk van het rendement van de oude ketel. Hoe meer draaiuren de ketel maakt, des te groter het voordeel: in een gezin waar overdag wordt gestookt levert de eVita langer en meer stroom dan bijvoorbeeld in een huishouden waar overdag bijna nooit iemand thuis is en de verwarming uit staat. Als de energieprijzen de komende jaren stijgen, neemt de besparing nog verder toe. Het besparingspotentieel is het best uit te drukken in jaargemiddelden, omdat de HRe-ketel in de winter meer stookt, dus ook meer bespaart, dan in de zomer wanneer de verwarming minder vaak aanslaat. Als de eVita op enig moment meer stroom levert dan er in huis wordt verbruikt, wordt het surplus automatisch teruggeleverd aan het net. Daarvoor kan de eigenaar een zgn. ‘terugleververgoeding’ ontvangen van het energiebedrijf. Steeds meer energiebedrijven gaan over tot het betalen van zo’n vergoeding, hiermee vooruitlopend op de al aangekondigde nieuwe Elektriciteitswet. Het betekent simpel gezegd, dat de elektriciteitsmeter achteruitloopt als de eVita meer stroom oplevert dan je zelf verbruikt. Ook het milieu is gebaat bij de HRe-ketel. De elektriciteit die de ketel genereert komt tot stand met 60% minder CO2-uitstoot dan in een grote elektriciteitscentrale. Voor het idee: dit betekent elk jaar 1 ton (!) CO2-reductie per woning, en dat komt overeen met 4 maanden lang de auto laten staan. Met zulke grote milieuvoordelen zou grootschalige invoering van de HRe-ketel de CO2-doelstellingen van de overheid in één klap binnen handbereik brengen.

Gecertificeerde installateurs

De innovatieve technologie die de Remeha eVita aan boord heeft, vereist specifieke kennis van de servicemonteur die het toestel installeert en onderhoudt. Speciaal voor de eVita heeft de fabrikant daarom een trainingsprogramma ontwikkeld met een praktijkexamen, waarmee installateurs hun eVita-certificering kunnen behalen. Alleen gecertificeerde installateurs mogen de eVita verkopen, plaatsen en onderhouden. Deze installateurs kunnen je overigens ook helpen bij het aanvragen van subsidies en bij de afstemming met de energieleverancier. Op de site van Remeha is het eenvoudig de dichtstbijzijnde gecertificeerde eVita-installateur te vinden. Zoek Remeha installateur

Kosten en subsidie HRe-ketel

De overheid stimuleert de aanschaf van HRe-ketel momenteel via de subsidieregeling ‘Duurzame warmte’. Deze subsidie bedraagt op dit moment (peildatum november 2010) € 4.000. Voor meer informatie kun je terecht bij Agentschap NL subsidieregeling duurzame warmte. Daar vind je ook een overzicht van opgenomen HRe toestellen. De laatste periode stijgt het aantal aanvragen sterk, dus mocht je interesse hebben dan is het verstandig om snel een verzoek in te dienen. Door deze subsidie, de forse jaarlijkse energiebesparing én de mogelijkheid zelfs een terugleververgoeding te ontvangen van je energieleverancier, is de investering in een Remeha eVita HRe-ketel binnen de levensduur van het toestel terug te verdienen.

Naast de landelijke subsidie zijn er ook nog een aantal regionale subsidies. Door beide regelingen te combineren kan de aanschaf extra interessant worden. Een overzicht vind je op Smart Power Foundation

Dirk van Genugten

Dirk van Genugten

Sinds 2007 ben ik met duurzaamheid bezig en schrijf ik artikelen om soms ingewikkelde onderwerpen eenvoudig te maken. Heel veel succes met het verduurzamen van, en rondom je huis!
0 0 stemmen
Nieuw: Geef Artikel Score
Abonneer
Laat het weten als er

9 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Renswoude, 1 mei 2015 Geachte gebruiker van de Remeha CV-ketels.Er bestaat ook de mogelijkheid met water als brandstof schoon en brandbaar gas te genereren zonder CO2. Sinds juni 2014 worden door een bedrijf zgn. gasgeneratoren aangeboden. Water is de brandstof hiervoor en gas is het eindproduct. Een gasgenerator wordt naast een HR-ketel geplaatst (geeft niet welk merk en type) en verbonden met de bestaande HR-ketel. Het gegenereerde schone en brandbare gas wordt bij de HR-ketel vermengd met aardgas. Het wordt dus een gas-mix. Gererealiseerd zijn besparingen met aardgas zijn tussen 71 -75%. Dus te betalen aardgasrekening be- treft 25-29% van het totale gasverbruik. Fincieel betekent dit een besparingen voor de consument van ca. 3/4 van de gaskosten per jaar. Het is ook mogelijk 100% zonder aardgas te draaien. Dit is echter afhankelijk van het type HR-ketel en de gebruikte gassensor voor de gasdetectie. Ik zelf heb ook een gasgenerator naast… Lees verder »

Ik heb dus het zelfde probleem er zijn nergens prijzen te vinden van de ketel.
Wel wordt er gesproken over subsidies algemeen en regionaal heeft iemand ervaring met de aanvragen van de subsidies.
Of worden deze aanvragen door de leverancier geregeld ?

Deze ketel lijkt mij wel intresant, maar ik kan nergens vinden wat dat ding nou kost. (aanschaf prijs)

De Evita Hre draait bij mij sinds 13 december 2010. Het gasverbruik van ongeveer 2400 m3 is gelijk aan dat van de vervangen combi-ketel. Een beetje appels met peren vergelijken omdat er nu geen gas meer wordt gebruikt om een warmwater voorraad aan te houden. Tapwater snelheid zonder boiler is heel acceptabel.
De ketel heeft tot nu toe (mrt 2012) 2800 kw stroom geproduceerd en werkt prima.
Doodjammer dat de onbetrouwbare overheid de subsidiekraan heeft dichtgedraaid. Slecht voor het milieu en slecht voor het vertrouwen van ondernemingen om in duurzame energie te investeren.

Ik heb zelf geen echte ervaring met de kosten van deze ketels, maar wel met het onderhoud van deze CV ketels. In mijn beleving zijn ze erg betrouwbaar en hebben tot op heden voor weinig verrassingen gezorgd. Wel is onderhoud erg belangrijk voor deze ketels en dat kan ik dan ook enkel maar aanbevelen om dit jaarlijks op tijd te doen en dan gaat deze ketel voor mijn gevoel erg lang mee!

hoe lang bestaan die ketels al ? Heeft er iemand al problemen mee gehad

Hoi Erna,

Waar heb jij gelezen dat extra gas wordt gebruikt om de electriciteit op te wekken (de door jou 15% benoemde hoeveelheid)?
Ik lees dit namelijk nergens.
Ben benieuw naar je antwoord.
Vr.gr.
Paul

De HRe-ketel gebruikt extra gas om elektriciteit op te wekken, zo’n 15%.
Als je stroom van kolencentrales hebt een vooruitgang, maar als je nu slim bent heb je al duurzame energie bijvoorbeeld ‘groene’ energie van Greenchoice en dan stoot je meer uit met een HRe-ketel, dan met een HR-ketel. Je verbrand immers meer gas. Kies dan voor een zonneboiler, dan verminder je je gasverbruik. Overstappen op duurzame stroom levert meer op.

Een gemiddeld gezin verbruikt maar 1600m3. Als je een goede HR ketel en regeling neemt en je huis afdoende isoleert, is dit nog veel minder. De besparingscijfers van deze ketel zijn dan ook aan de hoge kant.

Als je veel stookt en een slecht geïsoleerd huis hebt een prima alternatief. Maar isoleren en vervolgens minder stoken is beter. Trias Energetica…

Maarja, Nederland blijft een gasland.

Volg ons op Facebook

We gebruiken cookies en analytics zoals te lezen in ons privacybeleid. Door gebruik van de website ga je hiermee akkoord.