Zoals de meeste lezers van Duurzaam Thuis weten, volgen wij de ontwikkeling van de HRe-ketel op de voet. Na lang wachten is het nu eindelijk zover! De eerste HRe-ketel is klaar voor de markt. De eVita van Remeha. Hiermee is de Nederlandse cv-ketelfabrikant uit Apeldoorn de eerste die, na jaren intensief en op grote schaal testen, een volledig uitontwikkelde HRe-ketel op de markt brengt. De Remeha eVita is een revolutionair toestel. Enerzijds doet de HRe-ketel precies wat elke cv-ketel doet: verwarmen en warm water leveren. Anderzijds genereert de ketel, zodra deze aanslaat voor de verwarming, echter ook 1.000 Watt elektriciteit. Aantrekkelijk? Ja, want dat scheelt jaarlijks honderden euro’s op de energienota, het zorgt voor een veel lagere CO2-uitstoot én om die reden stimuleert de overheid de aanschaf van een HRe-ketel door middel van de subsidieregeling Duurzame Warmte.
Renswoude, 1 mei 2015 Geachte gebruiker van de Remeha CV-ketels.Er bestaat ook de mogelijkheid met water als brandstof schoon en brandbaar gas te genereren zonder CO2. Sinds juni 2014 worden door een bedrijf zgn. gasgeneratoren aangeboden. Water is de brandstof hiervoor en gas is het eindproduct. Een gasgenerator wordt naast een HR-ketel geplaatst (geeft niet welk merk en type) en verbonden met de bestaande HR-ketel. Het gegenereerde schone en brandbare gas wordt bij de HR-ketel vermengd met aardgas. Het wordt dus een gas-mix. Gererealiseerd zijn besparingen met aardgas zijn tussen 71 -75%. Dus te betalen aardgasrekening be- treft 25-29% van het totale gasverbruik. Fincieel betekent dit een besparingen voor de consument van ca. 3/4 van de gaskosten per jaar. Het is ook mogelijk 100% zonder aardgas te draaien. Dit is echter afhankelijk van het type HR-ketel en de gebruikte gassensor voor de gasdetectie. Ik zelf heb ook een gasgenerator naast… Lees verder »
Ik heb dus het zelfde probleem er zijn nergens prijzen te vinden van de ketel.
Wel wordt er gesproken over subsidies algemeen en regionaal heeft iemand ervaring met de aanvragen van de subsidies.
Of worden deze aanvragen door de leverancier geregeld ?
Deze ketel lijkt mij wel intresant, maar ik kan nergens vinden wat dat ding nou kost. (aanschaf prijs)
De Evita Hre draait bij mij sinds 13 december 2010. Het gasverbruik van ongeveer 2400 m3 is gelijk aan dat van de vervangen combi-ketel. Een beetje appels met peren vergelijken omdat er nu geen gas meer wordt gebruikt om een warmwater voorraad aan te houden. Tapwater snelheid zonder boiler is heel acceptabel.
De ketel heeft tot nu toe (mrt 2012) 2800 kw stroom geproduceerd en werkt prima.
Doodjammer dat de onbetrouwbare overheid de subsidiekraan heeft dichtgedraaid. Slecht voor het milieu en slecht voor het vertrouwen van ondernemingen om in duurzame energie te investeren.
Ik heb zelf geen echte ervaring met de kosten van deze ketels, maar wel met het onderhoud van deze CV ketels. In mijn beleving zijn ze erg betrouwbaar en hebben tot op heden voor weinig verrassingen gezorgd. Wel is onderhoud erg belangrijk voor deze ketels en dat kan ik dan ook enkel maar aanbevelen om dit jaarlijks op tijd te doen en dan gaat deze ketel voor mijn gevoel erg lang mee!
hoe lang bestaan die ketels al ? Heeft er iemand al problemen mee gehad
Hoi Erna,
Waar heb jij gelezen dat extra gas wordt gebruikt om de electriciteit op te wekken (de door jou 15% benoemde hoeveelheid)?
Ik lees dit namelijk nergens.
Ben benieuw naar je antwoord.
Vr.gr.
Paul
De HRe-ketel gebruikt extra gas om elektriciteit op te wekken, zo’n 15%.
Als je stroom van kolencentrales hebt een vooruitgang, maar als je nu slim bent heb je al duurzame energie bijvoorbeeld ‘groene’ energie van Greenchoice en dan stoot je meer uit met een HRe-ketel, dan met een HR-ketel. Je verbrand immers meer gas. Kies dan voor een zonneboiler, dan verminder je je gasverbruik. Overstappen op duurzame stroom levert meer op.
Een gemiddeld gezin verbruikt maar 1600m3. Als je een goede HR ketel en regeling neemt en je huis afdoende isoleert, is dit nog veel minder. De besparingscijfers van deze ketel zijn dan ook aan de hoge kant.
Als je veel stookt en een slecht geïsoleerd huis hebt een prima alternatief. Maar isoleren en vervolgens minder stoken is beter. Trias Energetica…
Maarja, Nederland blijft een gasland.