Duurzaam sinds 2007Meer dan 650 artikelenDe duurzaamste oplossing
Hre ketel

Begin je eigen energiecentrale, de HRe ketel komt er aan

De HRe-ketel, ook wel Micro-WKK genoemd, is een kleine energiecentrale in huis. Net als de gewone HR-ketel maakt hij warmte en warm water. Maar tegelijkertijd ook elektriciteit. Op deze manier wordt het verbruikte gas veel efficiënter benut en is een fors hoger rendement mogelijk. Het hogere rendement is goed voor een besparing op de maandelijkse energienota en voor een aanzienlijke vermindering van de CO2-uitstoot. Minister Van der Hoeven van Economische Zaken heeft onlangs 10 miljoen euro ter beschikbaar gesteld voor de invoering van de HRe-ketel. Details over de regeling worden na de zomer bekend gemaakt.

 

Hre ketel

Hoe werkt een HRe-ketel?

De HRe-ketel werkt eenvoudig: in de centrale zit naast een HR-ketel ook een kleine motor.
De motor drijft een dynamo aan die elektriciteit opwekt. De warmte die hierbij vrijkomt verdwijnt niet, maar wordt opgeslagen in een boiler of direct gebruikt voor de centrale verwarming of om water te verwarmen. Er gaat dus weinig energie verloren waardoor het rendement van de HRe-ketel hoog is.

 

 

Hoeveel bespaar je met een HRE-ketel?

Omdat een HRe-ketel ook stroom opwekt verbruikt deze meer aardgas. Daar staat natuurlijk tegenover dat men aanmerkelijk minder elektriciteit nodig heeft waardoor de totale energiekosten naar schatting zo’n 20% lager zullen uitvallen.

Voor wie is de HRe-ketel geschikt?

De HRe-ketek is vooral geschikt voor huishoudens die relatief veel energie verbruiken. Bij een verbruik van 2000 kubieke meter gas of meer wordt deze ketel echt interessant. Een huishouden, dat minder gas verstookt, wekt met zijn HRe-ketel te weinig elektriciteit op om het prijsverschil te rechtvaardigen.

Wat kost een HRe-ketel?

De werkgroep Energie Transitie rekent op een aanvankelijke verkoopprijs van ongeveer 6.000 euro. Voor de eerste 10.000 kopers is er waarschijnlijk een subsidie van 1.000 euro. Prijzen zullen vermoedelijk snel dalen. In 2014 moet een terugverdientijd van 5 jaar mogelijk zijn, zonder subsidie.

Kan ik al een HRe-ketel aanschaffen?

Bijna alle energiebedrijven en producenten van ketels zijn momenteel druk aan het testen met de HRe ketels. De verwachting is dat tussen 2009 en 2010 de ketels zijn te bestellen voor het grote publiek. Duurzaam Thuis houd je op de hoogte.

Lees ook artikel: HRE ketel de stand van zaken

Dirk van Genugten

Dirk van Genugten

Sinds 2007 ben ik met duurzaamheid bezig en schrijf ik artikelen om soms ingewikkelde onderwerpen eenvoudig te maken. Heel veel succes met het verduurzamen van, en rondom je huis!
0 0 stemmen
Nieuw: Geef Artikel Score
Abonneer
Laat het weten als er

29 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Geachte lezers,

Wij hebben nu bijna een maand de Baxi ecogen hre ketel hangen. Is echt een super machine. Het voordeel van de Baxi is echter dat hij naast de ruimte verwarming ook het tapwater verwarmt met de stirling motor.
Volgens de berekeningen nog een extra besparing van ca. 60 euro op jaarbasis.

Wij zijn zeer tevreden. Hij heeft inmiddels 349kwh gemaakt waarvan de helft teruggeleverd aan het net.

Hij heeft onze VR ketel vervangen.

Volgens mij is de HRe of micro WKK een onzinnig initiatief, niet bedoeld ter bescherming van het milieu. Bij mij thuis draait de kachel maar enkele uren per dag (‘s ochtends om op temp te komen en daarna om de temp te houden). Van ca. mei tot oktober staat de verwarming helemaal uit. Dus de ketel kan maar tussen de 1000 en 2000 uur electriciteit opwekken. Promotors van de ketels hebben er een groot eigenbelang bij, maar het idee is onzinning om thuisgebruikers hun eigen elektriciteit te laten opwekken. Stoppen ermee, zou ik zeggen, net als met de PV zonnepanelen en inzetten op veilige nucleaire technologie. Geld in onderzoek steken voor het effeciënter, effectiever en veiliger produceren van nucleaire energie zou mijn advies zijn. En tot de tijd dat nucleaire energie veilig en met een oplossing voor het afval is op te wekken, gewoon aardgas blijven gebruiken, waarvan er nog… Lees verder »

Hogere gasprijzen, lagere electriciteits prijzen, weer hogere prijzen enzovoort. We praten allemaal over de prijs van energiedragers. Niet over de prijs van energie. Lees je op geld.nl.msn.com/specials/energie/article.aspx?cp-documentid=151696966 Gemiddelde van 7 leveranciers in de regio Amsterdam per 1 januari 2010 Prijzen inc. BTW, excl. Energiebelasting, excl. Vastrecht Gasprijs per m3 € 0,2348 Stroomprijs per KWh € 0,0858 Energiebelasting op gas € 0,1880 Energiebelasting op stroom € 0,1291 (vastgesteld door de overheid per 1 januari 2010) Gasprijs dus per m3 € 0,4228 Stroomprijs dus per KWh € 0,2149 Verbrandingswarmte gas 31,65 MJ per m3 (wordt ook gezegd 35 MJ/m3) Even rekenen : Verbrandingswaarde gas =31,65 * 10^3/3600 = 8,79 KWh/m3 Prijs per KWh uit gas = € 0,4228 / 8,79 = € 0,048 per KWh 1 KWh uit het electriciteitsnet kost dus 0,2149 / 0,048 = 4,48 keer zoveel als uit het gasnet. Een warmtepomp kan een behoorlijke energiebesparing opleveren, als die… Lees verder »

@ Smit

Je vergeet 4000,- Subsidie op een HRe ketel… die extra 500,- die het dan nog kost is zo terugverdiend…

€ 6000,00 Dit is een belachelijke prijs. En HR ketel heb je al voor € 1500,00, dat betekend dat je voor de Sterlingmotor € 4500,00 betaald,…hahaha
Goedkoper is een sterlingmotor direct aan de gasleiding aan te sluiten en met deze motor de stroom opwekken voor het hele huishouden. Dan heb je nog €3000,00 over om op vakantie te gaan en daarna kun je nog gaan investeren in een paar zonnepanelen en/of windvanger om gasverbruik te reduceren.
De alles in een techniek is mooi, maar belachelijk duur.

Sterlingmotor hmmm,…energiecentrale thuis…hoe zit het met de grote energiecentrales die gasgestookt zijn? Hebben ze daar ook sterlingmotoren gemonteerd? Ideetje voor de NUON?

Remco schreef:…..
“Hmmm, meer gas verbranden om elektriciteit op te wekken… Dacht dat we liever minder fossiele brandstoffen wilden gaan verbranden. Dit is niet echt groene elektriciteit… Investeer liever is duurzame energie!”

Lijkt me toch dat hierdoor veel winst kan worden behaald door energiecentrales met een lagere capaciteit uit- te rusten zodat rendement en transport verliezen kleiner worden en dat de onafhankelijkheid van een energienet veel groter kan worden. Dit is volgens mij een volgende stap voor Verenigingen Van Eigenaren die in een flat gezamenlijk warmte opwekken en dan ook nog wat terugverdienen door elektriciteit te leveren aan het net. Goede ontwikkeling.

Testen testen testen! Las dat dat GSU een nieuwe proef met HRe ketels is gestart. Het betreft de ketels van Ariston. Deze producent had ik nog niet voorbij zijn komen. Ik wist niet dat ze al zo ver waren. GSU, een van de installatiebedrijven van Eneco, gaat 5 HRe-ketels plaatsen bij huurwoningen van woningcorporatie Bo-Ex. De eerste komt in augustus in een Bo-Ex woning. De HRe-ketel wordt de vervanger van de huidige CV-ketel en levert naast warmte ook nog eens elektriciteit. Deze ketel is nog niet op de markt en wordt nog volop getest. De plaatsing van de 5 ketels maakt deel uit van een grootschalige veldtest met de HRe-ketel van ketelfabrikant Ariston. Bo-Ex is de eerste woningcorporatie in de regio Utrecht die dit innovatieve type HRe-ketel bij enkele van haar bewoners laat plaatsen. De HRe-ketel, ook bekend als micro-WarmteKrachtKoppeling (micro-WKK) of thuiscentrale, is een volgende stap in efficiënter gasgebruik.… Lees verder »

Dit bericht las is net, ik ga er snel verder induiken: Lucht/warmtepomp is goed alternatief voor HRe-ketel Gebaseerd op: EnergieGids.nl (mei 2009) Lucht/warmtepompen vormen een goed alternatief voor HRe-ketels. Ecofys, ECN en TNO onderzochten in opdracht van overheidsinstelling SenterNovem hoeveel energie lucht/warmtepompen besparen en wat dit betekent voor de emissie van CO2. Robert Harmsen van Ecofys vertelt dat lucht/warmtepompen beter renderen dan microwarmtekrachtinstallaties (HRe-ketels). Het voordeel ten opzichte van bodembronnen is dat ze gemakkelijker inpasbaar zijn in bestaande woningen. Lucht/warmtepompen halen energie uit de buitenlucht en/of ventilatielucht. Omdat de techniek relatief nieuw is, zijn de pompen nog prijzig. Vooral in huizen met goede isolatie is het gebruik van warmtepompen efficiënt. De radiatoren kunnen op lagere temperatuur functioneren, en de warmtebron kan een groot deel van de warmtevraag invullen, legt Harmsen uit. Zouden warmtepompen breed worden toegepast in de bestaande Nederlandse woningbouw, dan kan dit een beperking van de CO2-emissie van… Lees verder »

Leuk he, al die bedrijven, willen je wel van alles aansmeren, maar als het puntje bij paaltje komt, dan weet opeens niemand ergens vanaf, en dan ga je weer van kastje naar de muur. kan er nix aan doen, maar ik heb het helemaal gehad met bureaucratie. GEWELDIG land hier. dat soort bedrijven doen maar met je wat ze willen, en het mag ook nog.

Vervolg op opmerking van Jeroen Haringman over digitale meters. Ik heb 15 zonnepanelen (geplaatst toen de subsidieregeling nog goed was ;)). Eerst had ik een teruglopende meter. Toen wilden ze een een digitale meter plaatsen. Ik meteen protesteren, maar, zo werd mij uitgelegd, de teruglevering werd ook gemeten. Dat is waar en ik ben een meetfreak, dus dat was wel leuk. De meteropnemer kwam. Ik wees hem er op dat ik ook aflezingen 3 en 4 had en hij zou dat ook vastleggen. Ik stond achter hem terwijl hij dat deed. Toen de jaarafrekening. Er werd niet gesaldeerd. Ik een vraag sturen via de website van NUON. Geen antwoord. Weer een vraag via hun website waarom ik geen antwoord kreeg. Weer geen antwoord. Toen weer een vraag gestuurd via de website. Eindelijk antwoord. Ik kreeg een juffrouw aan de telefoon (alhoewel ik om uitsluitend een antwoord via email had gevraagd).… Lees verder »

Richard schrijft dat zijn HRe in vier weken al 366 watt heeft opgewekt. Dit brengt mij in verwarring. Bedoelt hij dat het maximum vermogen in die periode 366 watt was of dat hij 366 Wh heeft geproduceerd ( wat ERG weinig zou zijn) of dat hij 366 kWh heeft geproduceerd? Dat laatste zou erg mooi zijn. Ik hoop ook dat dat de bedoeling was.

Ik zou heel graag voor zonnepanelen willen gaan, het liefste het hele dak vol ermee, maarja helaas de prijs blijft een struikelblok. Als onze regering echt voor het mileu zou gaan, zoals ze beweren, dan zouden ze wel eens ervoor zorgen dat de mensen zo’n dingen op hun daken konden leggen. Hier het struikelblok voor de regering, het brengt op de lange termijn weiniger belastinggeld binnen. Dus laten we het maar lekker zo.

Onduurzaam, nog altijd afhankelijk van een eindige fossiele brandstof en onterecht gesubsidieerd door een aan aardgas verslaafde overheid. Technisch absoluut mooi, maar nergens lees je over de moeilijkheden waar je tegenaan loopt zodra je terug gaat leveren. Als je mazzel hebt hangt er een draaischijfmeter in je meterkast die terug kan draaien, maar als je pech hebt hangt er een digitale of zogenaamde “slimme” meter (die eigenlijk dom is) en moet je vechten om een eerlijke vergoeding te krijgen voor je geproduceerde elektriciteit. Ook lees je niets over de verwachte onderhoudskosten, waarvan je mag verwachten dat ze hoger zijn omdat het apparaat technisch ingewikkelder in elkaar steekt dan een normale HR-ketel. Daarnaast gaat je gasverbruik omhoog en blijven de fabrikanten en leveranciers muisstil over de enorme prijsstijgingen van aardgas de laatste paar jaar, evenals de grote problemen tussen Rusland en Oekraïne. Zaken die alleen maar erger zullen worden als we… Lees verder »

Ik las net dat ondanks de crisis de ontwikkelingen van de HRE ketel gewoon doorgaan:

De crisis heeft er nog niet toe geleid dat de ketelfabrikanten de verdere ontwikkeling van de HRe ketel op een laag pitje hebben bezet. Integendeel. Hans Overdiep van het platform decentrale gastoepassingen verwacht dat medio volgend jaar de commerciële marktintroductie kan beginnen. De aardgasgestookte HRe zorgt voor warmte en wekt gelijktijdig elektriciteit op. Daardoor kan 15 procent op energie worden bespaard en wordt de CO2 uitstoot met 20 procent verminderd.

Bron: Dagblad van het noorden

Die HRe ketel is gewoon een mooie marketing truc van TerraGas om meer Gas te kunnen verkopen.

Met de gestegen gasprijzen, is het nog maar te bezien of deze ketels nog wel zo efficient zijn in het produceren van electriciteit.
En die subsidie kan dan beter ingezet worden in echte groene stroom produkti, nl. Zonnepanelen.

Fabrikant AWB uit Helmond schijnt volgens zijn website https://www.awb.nl/home/, nu al een HRe ketel te kunnen leveren en ook de technische gegevens zijn bekend!! Ook brochures zijn gewoon te downloaden en de HRe ketel, door hun genoemd Ecopower levert zo’n 1,3 tot 4,7 kW aan electra met een warmte afgifte van 4-12,5 kW. De ketel is modulerend uitgevoerd en kan dus op een laag pitje produceren. De mini WK is uitgevoerd met een 1 cilinder 4/takt moter van 272 cm3. Lijkt me interessant voor deze site!

Hou mij op de hoogte van de verkrijgbaarheid van deze ketels.

De nieuwste micro-WKK van Whispergen komt in april 2009 op de markt. Dit is ook een HRe ketel.
Deze apparaten worden al een paar jaar toegepast in Nederland, maar nu is het produkt verder verbeterd en worden ze niet meer in Nieuw-Zeeland, maar in Spanje geproduceerd.
via magicboiler.nl en een goede installateurs kan je meer informatie opvragen.

Wil graag op de hoogte gehouden worden van deze CV ketels

Ik vind het zo langzamerhand razend irritant te vinden dat beschikbaarheid steeds vooruit wordt geschoven. De WKK heeft symptomen van vapourware, leuk concept maar komt nooit op de markt.
Iedere zichzelf respecterende energieleverancier en energieinstallateur maakt melding van de wkk, maar als je dan info vraagt krijg je steevast, jamaar die is volgend jaar pas op de markt (ja en dat al ruim 3 jaar).
Iedereen wauwelt over energiebesparing en groene energie, maar een echte innovatie als deze wil maar niet realiteit worden.

Beste Dirk,

het is al weer even geleden dat we elkaar spraken en wil je derhalve attenderen op onze nieuwe gadget die alle nieuwe Windunieklanten ontvangen, namelijk de Eco-button. Dit handige apparaatje ( usb knop ) zet je pc met 1 druk op de knop uit en bespaard zo een behoorlijke hoeveelheod stroom en CO2 en dus ook geld. Ik ga je er een sturen en iedereen die zich aanmeld voor de enige NL energieproducent die echt herleidbare en uitsluitend Nederlandse stroom neemt via jouw site krijgt ‘m ook. Ik ben benieuwd naar een ieders reacties en ben hiervoor bereikbaar op klantenservice@windunie.nl

Groet,
Stan Houppermans
Windunie

Wat cool om te horen Richard! Vind je het misschien leuk om ons over jou HRE ketel op de hoogte te houden. Door gegevens over verbruik en besparing?

Laat even weten! Groet Dirk

Nou duurzaam of niet ik heb hem thuis hangen in samenwerking met Eneco en ik kan je vertellen dat het echt fantastisch is je hoort de sterlingmotor bijna niet en overdag als je op cv vermogen brand zie je ECHT de meter teruglopen maar wel als voorwaarde dat het geen kermis is kwa verlichting.

voor mij is het Hiep Hoi en ik heb al 366watt opgewekt in vier weken

en in 2014 misschien voor jullie ook.

Groet Richard

bij intergas.nl zijn die dingen al te krijgen…. vreemd dat ze daar geen 6000euro kosten maar 1100 tot 1500.. of gaat dit niet over de zelfde hre product????

Volg ons op Facebook

We gebruiken cookies en analytics zoals te lezen in ons privacybeleid. Door gebruik van de website ga je hiermee akkoord.