De HRe-ketel, ook wel Micro-WKK genoemd, is een kleine energiecentrale in huis. Net als de gewone HR-ketel maakt hij warmte en warm water. Maar tegelijkertijd ook elektriciteit. Op deze manier wordt het verbruikte gas veel efficiënter benut en is een fors hoger rendement mogelijk. Het hogere rendement is goed voor een besparing op de maandelijkse energienota en voor een aanzienlijke vermindering van de CO2-uitstoot. Minister Van der Hoeven van Economische Zaken heeft onlangs 10 miljoen euro ter beschikbaar gesteld voor de invoering van de HRe-ketel. Details over de regeling worden na de zomer bekend gemaakt.

Hre ketelHoe werkt een HRe-ketel?

De HRe-ketel werkt eenvoudig: in de centrale zit naast een HR-ketel ook een kleine motor.
De motor drijft een dynamo aan die elektriciteit opwekt. De warmte die hierbij vrijkomt verdwijnt niet, maar wordt opgeslagen in een boiler of direct gebruikt voor de centrale verwarming of om water te verwarmen. Er gaat dus weinig energie verloren waardoor het rendement van de HRe-ketel hoog is.

Hoeveel bespaar je met een HRE-ketel?

Omdat een HRe-ketel ook stroom opwekt verbruikt deze meer aardgas. Daar staat natuurlijk tegenover dat men aanmerkelijk minder elektriciteit nodig heeft waardoor de totale energiekosten naar schatting zo’n 20% lager zullen uitvallen.

Voor wie is de HRe-ketel geschikt?

De HRe-ketek is vooral geschikt voor huishoudens die relatief veel energie verbruiken. Bij een verbruik van 2000 kubieke meter gas of meer wordt deze ketel echt interessant. Een huishouden, dat minder gas verstookt, wekt met zijn HRe-ketel te weinig elektriciteit op om het prijsverschil te rechtvaardigen.

Wat kost een HRe-ketel?

De werkgroep Energie Transitie rekent op een aanvankelijke verkoopprijs van ongeveer 6.000 euro. Voor de eerste 10.000 kopers is er waarschijnlijk een subsidie van 1.000 euro. Prijzen zullen vermoedelijk snel dalen. In 2014 moet een terugverdientijd van 5 jaar mogelijk zijn, zonder subsidie.

Kan ik al een HRe-ketel aanschaffen?

Bijna alle energiebedrijven en producenten van ketels zijn momenteel druk aan het testen met de HRe ketels. De verwachting is dat tussen 2009 en 2010 de ketels zijn te bestellen voor het grote publiek. Duurzaam Thuis houd je op de hoogte.

Lees ook artikel: HRE ketel de stand van zaken