Subsidie Isolatie

Voor het isoleren van je huis zijn er diverse subsidies in Nederland beschikbaar. Hieronder vind je een overzicht van alle subsidie mogelijkheden voor isolatie van je huis. Isolatie van je huis is in de meeste gevallen de grootste stap voor de verduurzaming van je huis.

Isolatie matisse duurzaam

Bij isolatie moet je denken aan de volgende energiebesparende maatregelen:

 • Subsidie dubbel glas (HR++)
 • Subsidie dakisolatie
 • Subsidie groene daken
 • Subsidie isolatie spouwmuur
 • Subsidie gevelisolatie
 • Subsidie isolatievloer/ vloerisolatie
 • Subsidie warmte terug winning

Naast subsidie vallen de werkzaamheden voor isolatie ook nog onder het lage BTW tarief van 9%. Het is nog onduidelijk wanneer deze regeling komt te vervallen. Het verlaagde BTW tarief hoef je niet als subsidie aan te vragen maar wordt verrekend met de aannemer. Lees uitgebreide informatie over lage BTW tarief isolatie

In de energietransitie plannen van de rijksoverheid is de isolatie van woonhuizen een belangrijke pijler. De ‘Subsidie energiebesparing eigen huis (SEEH)’ is een landelijke actie om huiseigenaren te stimuleren hun huis te isoleren. Voor de isolatie van je gevel, vloer, glas, dak of spouwmuur kun je ongeveer 20% subsidie krijgen. Zie voor actueel hieronder.

Check hier voor Isolatie subsidies en leningen in jouw gemeente

Artikelen

Isoleren, Verbouwen

Isoleren? Natuurlijk!

In het Brabants Dagblad van afgelopen weekend (28 maart) stond een leuk artikel over natuurlijke isolatiematerialen geschreven door Cor-Peter Pasma. Als bron voor het artikel…

Laad meer

42 Comments

 1. Rob

  Hoe zijn de regelingen in 2017?

 2. grad

  Hoi,waar kan ik op internet een lijst vinden met beschikbare subsidies die voor ons koophuis gelden gebouwd in 1959.Dus alle subsidies waar ik eventueel gebruik van kan maken

  Groeten

  Grad uit Vinkel

 3. joep

  Hallo Dirk

  Bij ons thuis willen wij een grote verbouwing doen. Het dak gaat er dan helemaal van af binnenmuren,vloeren en klamp eruit zodat we een nieuwe spouwmuur met goede isolatie ervoor in de plaats kunnen zetten. Als ik zelf een gokje mag maken denk ik dat ons huis van een label g mischien wel naar een label b kan gaan. Een verbouwing van vele tienduizenden euro’s. Als ik alle verhalen van hierboven lees en nakijk kunnen wij dus niet meer dan ongeveer een duizend euro aanvragen. Klopt dit en zo niet, hoe kan ik er achter komen hoeveel ik precies aan subsidie kan ontvangen.

  mvg Joep

  1. Dirk

   Hoi,

   Volgens mij heb je gelijk als je geen gebruik maakt van isolatieglas. Twee sprongen levert 750 euro op en daarbij kun je profiteren van de 6% BTW
   Succes laat even weten hoeveel het is geworden.
   Groet Dirk

 4. Marianne

  Dag Dirk,

  Wij hebben vorige week bij de dakkapel rolluiken laten plaatsen.
  Dat werkt natuurlijk isolerend.
  Is hierop ook subsidie mogelijk?

  Alvast bedankt voor je antwoord
  Marianne

  1. Dirk

   Hoi Marinanne voor rolluiken alleen zijn er geen subsidies

 5. Mariëlle

  Hallo, wij willen ons dak laten isoleren. Ik heb begrepen dat je alleen subsidie krijgt indien je het door een aannemer laat doen. Bij welke instantie moet het bedrijf, wat je deze klus wil laten doen, zijn aangesloten zodat je eventueel subsidie kan ontvangen? En indien je toch besluit om het zelf te doen krijg je dan wél subsidie op de isolatiematerialen? Betreft het alleen een BTW subsidie of een eenmalig bedrag?

  Alvast bedankt voor de nog te nemen moeite!

  1. Dirk

   Hoi Aniek de antwoorden op jou vragen staan hier allemaal boven :)

 6. dennis

  Geachte, kunt u mij vertellen waar ik terecht kan voor spouwmuurisolatie subsidie in den haag.
  Het gaat om een portiek met 6 woningen die gebouwd zijn rond 1935.
  B.v.d
  Dennis.

 7. Michiel

  Wij willen bij een (nog aan te kopen) huis (geen nieuwbouw) het dak laten isoleren. Dit is nog niet gebeurd.
  Ik begrijp dat je hier subsidie voor kan krijgen maar is deze subsidie enkel in de vorm van een lager BTW tarief? Of is er meer / andere subsidie mogelijk?

  Grt,
  Michiel

 8. Coba van der Laan

  Hallo.

  Wij willen de oude gedeelte van onze woning de muren laten isoleren ,komt dat nog in aanmerking voor subsidie?En waar kunnen wedat aanvragen.

  Alvast bedankt.

 9. Jan

  Ik heb in 2009 subsidie aangevraagd en gekregen op aanbrengen van dubbel glas.
  Dat was voor een gedeelte van het huis.
  Nu wil ik nog meer ruiten vervangen .
  Helaas krijg ik nu geen subsidie..Kennelijk is dat eenmalig.
  Ik kon dat niet in een keer betalen.
  Weet U een andere manier ?

  1. Dirk

   Hoi Jan,

   Je kunt nog steeds subsidie krijgen op dubbel glas. Kijk maar eens op: http://www.duurzaamthuis.nl/subsidie-voor-dubbel-glas

 10. Peter Rietveld

  Hallo,

  Wij gaan een nieuw huis laten bouwen, welke verwarmt gaat worden via een warmtepomp. Deze haalt zijn warmte uit een diepe bron in de aarde. Dit is een nieuwe vorm van duurzame energie, maar kunnen we hier ook subsidie voor krijgen?

 11. Francy

  Wij hebben begin 2009 nieuwe kozijnen incl. HR++ glas aangeschaft voor de gehele woning. Nu lees ik dat je subsidie kunt krijgen op HR++ glas als je tussen 1 juli en 31 december 2009 HR++ hebt laten plaatsen. Is er geen mogelijkheid om die subsidie toch te krijgen als je dus vóór die periode, maar wel in 2009, eea hebt gedaan?

  Is het mogelijk om subsidie te krijgen op de alleen materialen zoals dakisolatiemateriaal?

 12. Remko

  Geachte dames en Heren,

  Ik ben van ening dat deze subsidie regelingen een nogal kleine druppel zijn op een zeer gloeiende plaat.
  Ja het wordt tevens beschouwd als stimuleringsmaatregel voor de bouw, maar wat stelt nou die subsidie helemaal voor. een verlaging van het belasting tarief van 19 naar 6 procent. Dat is een verlaging van 13%.

  Dat betekent bij een “isolatieklus” van Bruto € 4750,00 Euro, je dus niet een bedrag van € 5652,50 betaald, maar “slechts” een bedrag van € 5035,00.
  Derhalve ervaar je slechts een korting van een kleine 11 % WAAR hebben we het over mensen.
  Goed dat het woord subsidie niet de betekenis heeft van “VOOR NIETS” is duidelijk, maar ik vind dit echt een regeling van lik me vestje. Sorry hoor, zo stimuller je echt niemand om zijn enkel glas te vervangen door dubbelglas hoor, of dat er nu ineens veel extra mensen dakisolatie gaan aanbrengen.
  Richt je ook eens op Jan Modaal en zorg dat een ieder dit hiervoor in aanmerking komt eenmalig een korting ontvang van laten we zeggen 25 tot 30 % of meer??? Dan hebben we het over subsidiëren. Ook kan ik me voorstellen dat de overheid dit soort reparaties gewoonweg SPONSORD, daar ze ook miljarden genoeg hebben om aan noodlijdende banken of door een aardbeving getroffen land te schenken. SCHENK je eigen volk ook eens wat ipv enkel en alleen verhogingen.

  Met vriendelijk groet.

 13. Erik

  Hallo krijg ik voor mijn platdak ook subsidie als ik het opnieuw laat isoleren en een kunststofdakbedekking aan laat brengen?

  Erik

  1. Dirk

   Hoi Erik, voor de isolatie materialen en werkzaamheden kun je binnen de regeling vallen als je aan de voorwaarde voldoet. De dakbedekking is gewoon tegen 19%.

 14. samantha

  hallo

  ik had een vraagje ik heb een huisje gekocht
  nou is me vader zelf aan het verbouwe en wille wij de bove verdieping gaan isoleren maar kom ik ook in aanmerking voor de subsidie als ik geen bouw bedijf er aan te pas laat komen en als het bij mij uit een bouw depo komt
  vriendelijke groet

  samantha

  1. Dirk

   Hoi Samantha helaas moet je het door een aannemer laten doen om gebruik te maken van de subsidie regeling.

 15. Natasja

  Hallo,

  Ik heb net een huis gekocht en daarin is niets geisoleerd. Wij gaan dat dus zelf doen. Maar krijg ik hier nu ook subsidie op? Ik zie namelijk alleen maar dat het iets oplevert als je het laat doen.

  N

  1. Dirk

   Hoi Natasja,

   Helaas je moet de activiteiten uitbesteden om in aanmerking te komen. Dus voor de doe doe-het-zelver is er geen voordeel. Dit heeft te maken dat deze regel een stimuleringsmaatregel is voor de bouw.

 16. Dirk K.

  Is er ook subsidie regeling voor het plaatsen van een houtgestookte CV-kachel?

  1. Dirk

   Hoi Dirk,
   Zover ik weet is er alleen een actieve subsidie regeling voor houtgestookte cv ketels in de provincie Groningen:
   http://www.snn.eu/sjablonen/1/infotype/webpage/view.asp?objectID=2418

 17. jacqueline

  wij zijn bezig met onze zolder , we gaan isoleren, we hebben een dakkapel geplaatst.
  kunnen jullie mij zeggen hoe het zit met de subsidie en hoe dat in z’n werk gaat?
  we wonen in Waalwijk

  1. Dirk

   Als je het zelf doet kom je niet in aanmerking, dus je moet voor subsidie altijd een aannemer in de hand nemen

 18. Anthon

  ik ben vanplan zelf mijn dak te isoleren met PIR platen van 6cm dik
  is hier ook subsidie voor te krijgen? ik moet namelijk die platen wel aanschaffen

 19. Carola

  Ik miste eigenlijk het antwoord op de vraag van dhr. Kramer. Ook ik zou graag willen weten of er een subsidie-regeling bestaat voor een nieuw dak. En geldt dit voor alle typen daken of alleen groene daken?

 20. marten

  ik heb in 2008 mijn huis voor 99.9% van bubbel glas ,kan ik daar nu nog subsidie opaanvragen?

  1. Dirk

   Nee helaas is de regeling van in 2009 in werking getreden

 21. harmen

  Hallo,

  Wij hebben een huis gekocht in gem. Veenendaal, prov. Utrecht, bouwjaar 1918. We zijn van plan dit zelf te gaan verbouwen en ook isoleren. Kun je ook in aanmerking komen voor subsidie als er geen bouwbedrijf aan te pas komt?

  Groet,

  Harmen

 22. Norbert

  Hallo,

  Ik wil mijn garagedeur vervangen door houten openslaande deuren welke geisoleerd zijn. Mijn garagedeur is nu een erg dunne metalen roldeur waar erg veel kou langs en doorheen komt. Kan ik voor een dergelijk aanpassing ook “isolatiesubsidie” aanvragen?

  Norbert

 23. carolien

  hallo

  Ik heb een vooroorlogs huisgekocht wat nog compleet in de oude staat is. het enige wat er hangt is een redelijk nieuwe verwarmingsketel. Nu gaan we het huis opknappen en wil ik graag weten voor welke subsidie ik in aanmerking kan komen.

  Wat ze zeker gaan doen: dakisolatie, dubbel glas of voorzetramen ( dit naar gelang de mogelijkheid), het laten isoleren van de ramen

  gr

  carolien

 24. Kees Kramer

  Onlangs heb ik een nieuw dak op de eigen woning gekregen. Nu heb ik begrepen dat daar een subsidie regeling voor is. Is dat ook zo?

 25. Paulien Ex

  Geldt die verlaging van BTW tarief ook voor het vervangen van dubbel glas ramen in “drielagen” glas ?

  1. Dirk

   Hoi Paulien, volgens mij mij valt dat ook binnen de regeling.

 26. Dirk

  wij wilde graag onze vloer laten isoleren en waren benieuwd of je hiervoor in aanmerking zou kunnen komen voor subsidie.
  En zo ja, wat voor subsidie ?
  Als het alleen zo is dat een BTW verlaging van 19% naar 6% is is dat natuurlijk een farce aangezien de aannemer dan gewoon zijn prijs hoger uitbrengt met een 6 % tarief.

  Deze vraag ontving ik net per mail. Hierbij het antwoord:
  Als je aan de voorwaarden (bouwbesluit) voldoet is het mogelijk om binnen de 6% btw regeling te vallen bij het isoleren van je vloer. Over de tweede opmerking ben ik het niet eens. Het maakt voor de aannemer niet uit of hij 6% of 19% btw in rekening brengt. Het percentage dat hij hanteert moet hij vervolgens ook afdragen. Geen reden dus voor de aannemer om de rekening op te schroeven.

  Succes Dirk

 27. hennie van werven

  ik las gisteren in de krant dat er vanaf juni subsidie wordt verleend op dubbel beglazing bij woningen van voor 1995 bij ons is dat het geval waar kan ik dit aanvragen

  1. Dirk van Genugten

   Dat is nog niet bekend. Waarschijnlijk krijg je via de glaszetter gewoon een rekening met het lage BTW tarief van 6% voor dubbel glas

Comments are closed.