Duurzaam sinds 2007Meer dan 650 artikelenDe duurzaamste oplossing
7 maart

Subsidie tuintegels verwijderen

We zijn er in Nederland dol op om alles te bestraten. Onze tuinen worden steeds vaker voorzien van zoveel mogelijk tegels. Op zich best praktisch zou je zeggen, maar in de praktijk levert het erg veel problemen op. In de zomer worden bestrate gebieden tot wel 7 graden warmer, en het lijdt tot overlast bij (heftige) regenval. Om nog maar te zwijgen over het steeds grijzer wordende straatbeeld… Al met al genoeg reden dat sommige gemeenten een speciale subsidieregeling hebben voor het vergroenen van je tuin.

Alles over subsidie aanvragen voor het vergroenen van de tuin

1
Waarvoor krijg je subsidie?

Het verschilt per gemeente voor welke handelingen en maatregelen je subsidie ontvangt. In sommige gemeentes is er een verzamelsubsidie voor alle handelingen die een tuin klimaatbestendiger maken (het vervangen van tegels met groen, maar ook de aanleg van een groen dak, het afkoppelen van regenwater van het riool, of de opvang van regenwater). In andere gemeentes zijn dit aparte subsidies. Elke gemeente hanteert haar eigen beleid met bijpassende voorwaarden.

2
Hoeveel subsidie krijg je?

De hoogte van de subsidie verschilt per gemeente, maar het subsidiebedrag is meestal gebaseerd op het aantal vierkante/kubieke meter van de maatregel. Hoe meer vierkante meter tegels je vervangt, of hoe meer regenwater je opvangt, hoe hoger de subsidie. Veel gemeentes hanteren een maximum aan te vragen budget per subsidieaanvraag.

Een voorbeeld: je ontvangt tot €300 per toegevoegde kubieke meter waterberging en €8 per toegevoegde vierkante meter gerealiseerd groenoppervlak. Deze maatregelen zijn met elkaar te combineren in 1 subsidieaanvraag, maar je kunt ook subsidie aanvragen voor afzonderlijke maatregelen.

3
Waar kan je subsidie voor het vergroenen van je tuin aanvragen?

Dit kan op de website van jouw gemeente. Je kunt hiervoor het beste googlen op ‘subsidie vergroenen tuin [jouw gemeente]’. Of je kunt onze subsidietool hieronder invullen. 

Isabelle Snaauw

Isabelle is freelance redacteur bij Duurzaam Thuis. Ook in haar dagelijks leven werkt ze aan projecten die de wereld duurzamer maken. Ze weet veel van de energietransitie en subsidies, maar schrijft als vegetariër eigenlijk het liefst over duurzaam koken en eten. Isabelle heeft bij een B-corp communicatiebureau gewerkt aan diverse duurzame (overheids)projecten. Momenteel is ze communicatieadviseur bij AMS Institute, een wetenschappelijk onderzoeksinstituut dat werkt aan duurzame stedelijke ontwikkeling.

0 0 stemmen
Nieuw: Geef Artikel Score
Abonneer
Laat het weten als er

1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Is het niet vreemd dat ik als huurder van een sociale huurwoning met een tuin, nergens subsidie kan aanvragen voor het ontharden van de tuin en het plaatsen van bomen en regentonnen. Dat lijkt alleen te kunnen als je woningeigenaar bent. Dan toch die tegels er maar inlaten?

Volg ons op Facebook