Duurzaam sinds 2007Meer dan 650 artikelenDe duurzaamste oplossing
Energiebesparende dakraam gordijnen

  Isolerende gordijnen

  Isolerende gordijnen, ook wel raambekleding genoemd, zijn een goed en relatief goedkoop alternatief voor de isolatieglas, zoals HR en triple glas. Isolerende gordijnen kunnen jaarlijks tot wel 220 euro aan energiekosten besparen afhankelijk van het type vensterglas en de isolatiewaarde van het isolerend gordijn.

  Op deze pagina

  Welke soorten isolerende gordijnen zijn er?

  Er zijn verschillende soorten isolerende gordijnen. Zij verschillen in hun design, isolerende werking en dus ook de prijs. Er zijn vier soorten isolerende gordijnen: isolerende plisségordijnen, isolerende gordijnen, isolerende rolgordijnen en shutters.

  Isolerende plisségordijnen

  Isolerende plisségordijnen zijn gemaakt van een dubbele laag stof die zodanig geplooid is dat er horizontale buisjes in honingraat vorm gevormd worden. Deze dubbele laag stof heeft een isolerende werking doordat de lucht vast blijft zitten in deze horizontale buisjes. De isolerende werking kan verder verhoogd worden met een laagje aluminium coating. Isolerende plisségordijnen zijn zowel in de winter als in de zomer nuttig, gezien in de winter warme en in de zomer koude lucht langer binnen blijft. Naast dubbele plisségordijnen zijn er ook enkele plisségordijnen. Deze zijn zigzag geplooid en bestaan uit een enkele laag stof waardoor de isolerende werking van een enkel plisségordijnen minder goed is dan die van de dubbel plisségordijnen. Daarnaast hebben dubbele plisségordijnen een betere isolerende werking dan isolerende (rol)gordijnen. Hierdoor zijn de kosten van een dubbel plisségordijnen relatief hoger.

  Voordeel: goede isolatie

  Nadeel: niet geschikt voor vochtige ruimtes

  Kosten: vanaf €55,99 

  Plisségordijn Honingraat Easy Lichtdoorlatend 25 mm White 70 x 130

  De honingraatstructuur heeft een warmtewerende en isolerende werking.
  Onze keuze

  Isolerende gordijnen

  De golfvormige vorm van een isolerende gordijn zorgt ervoor dat er een isolerende laag van stilstaande lucht tussen het interieur en het raam ontstaat. Thermisch isolerende gordijnen zijn meestal gemaakt van een dik materiaal die zowel koud als warm lucht binnen houdt, afhankelijk van het seizoen. Een dikkere stof betekent een beter isolerende én verduisterende werking. Bekijk hier het overzicht van alle isolerende gordijnen op bol.com, of zie hier rechts de isolerende gordijnen die we eruit vinden springen. 

  Voordeel: praktisch en goedkoop

  Kosten: vanaf €11,89

  Beautissu isolerend verduisterend Gordijn 245x140cm

  De thermische gordijnen zijn gemaakt van bijzonder zware stof en hebben een in de rug genaaide fleece-laag die een isolerende werking heeft.
  Onze keuze

  Isolerende rolgordijnen

  Isolerende rolgordijnen zijn gemaakt van een speciale stof met een doorzichtige coating die warmte in de zomer en kou in de winter tegenhoudt. De isolerende waarde van een rolgordijn is afhankelijk van de gebruikte stof. Rolgordijnen gemaakt van een dunne stof zijn transparant en isoleren het minst goed. Lichtdoorlatende rolgordijnen zijn wat dikker en beter qua isolatie terwijl verduisterende rolgordijnen nog dikker zijn en een laagje coating hebben waardoor er zowel licht als warmte niet doorgelaten wordt. Met verduisterende rolgordijnen kan meer dan 150 euro per jaar bespaard worden. Hier kan je het overzicht vinden van alle isolerende rolgordijnen op bol.com. 

  Voordeel: praktisch en goedkoop

  Kosten: vanaf €9,95 

  relaxdays rolgordijn - isolerend - zonder boren - verduisterend - diverse maten 70x210cm

  Bescherming tegen de hitte en zonlicht en in de winter isolerend
  Onze keuze

  Isolerende shutters

  Isolerende shutters zijn het meest dure type isolerend raambekleding omdat ze meestal met de hand zijn gemaakt en van een duurzaam materiaal maar je kan ze laten meefinancieren in je hypotheek. Door houten lamellen te draaien kan hoeveelheid binnenkomende licht gereguleerd worden. Wanneer lamellen naar beneden zijn gedraaid zodat er geen licht naar binnen komt werken de shutters isolerend.

  Voordeel: op maat gemaakt; duurzaam; geschikt voor alle ruimtes

  Nadeel: een hoge prijs

  Onze keuze

  Hoe efficiënt zijn de isolerende gordijnen?

  De hoeveelheid energie die gespaard kan worden hangt af van verschillende factoren zoals de soort gordijn, zijn U-waarde, hoe lang de gordijn gesloten is, de verwarming, de kamertemperatuur, het soort glas en het oppervlak van het glas. De efficiëntie van een isolerende gordijn wordt gemeten in U-waarde, ook wel isolatiewaarde of warmtedoorgangscoëfficiënt genoemd. U-waarde geeft aan hoeveel warmte (in Joule) er doorgelaten wordt per seconde, per m2 en per graad temperatuurverschil (in Kelvin). Hierbij is warmte (in Joule) uitgedrukt in de tijd (seconden) dus de eenheid van U-waarde is W/(m2*K) omdat 1 Joule/seconde is gelijk aan 1 Watt (W). Een lagere waarde betekent dat er minder warmte doorgelaten wordt. Dus hoe lager de U-waarde des beter is de isolerende werking en des meer energie bespaard kan worden. Hieronder zijn U-waarden van verschillende soorten gordijnen en verschillende combinaties van isolerende gordijnen en glazen van Milieucentraal weergegeven.

  Type vensterglas

  Soort raambekleding

  U-waarde

  Enkel glas

  Geen

  5,3

   

  Standaard (rol)gordijn

  3,2 -3,4

   

  Dubbel plisségordijnen met aluminium coating

  2,1

   

  Shutters

  2,1

  Dubbelglas

  Geen

  2,8

   

  Standaard (rol)gordijn

  2,44

   

  Enkel plisségordijnen

  2,77

   

  Dubbel plisségordijnen met aluminium coating

  1,52

  Dubbelglas HR

  Geen

  2,0

   

  Shutters

  1,4

  Dubbelglas HR++

  Geen

  1,1

   

  Standaard (rol)gordijn

  1,04

   

  Enkel plisségordijnen

  0,99

   

  Dubbel plisségordijnen met aluminium coating

  0,83

  Dus afhankelijk van welk type vensterglas en raambekleding je thuis hebt, kan de besparing op energiekosten oplopen tot wel 220 euro. Behalve dat isolerende gordijnen goed zijn voor je bankrekening, hebben zij ook milieu voordelen gezien een lager energieverbruik betekent een lagere vraag naar de fossiele brandstoffen en dus een lagere CO2 uitstoot.

  Energiebesparende dakraam gordijnen

  Score duurzaamheid

  Eenmalige kosten

  Vanaf cq. 60 euro

  Milieuwinst

  486 kilo CO2 per jaar

  Besparing

  220 euro per jaar

  Subsidies

  Nee

  Tijd/gemak

  0,5 uur installatie

  Wil je weten hoe je jouw gordijnen zelf kan ophangen? Kijk dan het onderstaande fragment van de gamma. 

  Dit artikel is geschreven door Ivana Mandic.

  Volg ons op Facebook

  We gebruiken cookies en analytics zoals te lezen in ons privacybeleid. Door gebruik van de website ga je hiermee akkoord.