Duurzaam sinds 2007Meer dan 650 artikelenDe duurzaamste oplossing
Renovatie huis

Provinciale Subsidie voor Energiebesparende voorzieningen

Huiseigenaren zijn er met het nieuwe kabinet niet op vooruit gegaan. De meeste subsidies om je huis verbeteren of energiezuiniger te maken zijn beëindigd en worden waarschijnlijk niet meer verlengd. Zo ook de landelijke stimuleringsregeling energiebesparende voorzieningen aan woningen welke werd uitgevoerd door ‘Meer met Minder’. Deze is beëindigd per 15 november 2010. Deze subsidie was gekoppeld aan de Energie Index (procentuele daling van 20 of 30%) of de verbetering van je energielabel in labelsprongen. Een prettige regeling omdat je eigenlijk zelf kon bepalen wat je aan je huis liet doen. Het nadeel was dat je vast zat aan een verplicht maatwerk advies en voor uitvoer aan aan Meer Met Minder gelieerde partijen

Het goede nieuws is dat een aantal provincies: Utrecht, Zeeland en Noord-Brabant deze subsidieregeling min of meer hebben overgenomen en daarmee de subsidiemogelijkheden hebben verlengd. De meeste voorwaarden zijn daarbij eigenlijk hetzelfde gebleven. Alleen de vergoedingen verschillen per provincie. De voorwaarden die nog steeds gelden zijn:

  • Je bent eigenaar én bewoner van de woning waarvoor de stimuleringspremie wordt aangevraagd
  • Het betreft een woning in Nederland
  • De maatregelen vloeien voort uit een officieel maatwerk advies door een MMM gecertificeerde adviseur
  • De maatregelen worden verzorgd door een bij Meer Met Minder aangesloten aannemer

Provincie utrecht

Voorbeelden uit de praktijk: Provincie Utrecht

Om een beeld te geven wat deze provinciale subsidie voor energiebesparende voorzieningen voor je kan betekenen, hebben we aantal praktijkvoorbeelden voor de Provincie Utrecht uitgewerkt.

Voorbeeld isolatie twee-onder-een kap woning
Het voorbeeld betreft een twee-onder-een kap woning, waarvan de eigenaar-bewoner zich voorneemt het enkele glas aan de achterzijde te vervangen door isolatieglas (HR++), het raam en deur aan de achterzijde te vervangen door een schuifpui met hetzelfde isolatieglas en de gevel te voorzien van spouwisolatie.

Huis energiebesparen

Om de subsidie te verkrijgen moet voordat de werken aanvangen een energielabel beschikbaar zijn, moet er een maatwerkrapport zijn gemaakt, en moet er na de werken wéér een energielabel gemaakt worden. De subsidie wordt toegekend op basis van het verschil in energie-index van de twee energielabels.
Daarvoor wordt de volgende tabel gehanteerd:
– Verschil groter dan 0,50, subsidie €1000
– Verschil groter dan 0,75, subsidie €1250
– Verschil groter dan 1,00, subsidie €2000
– Verschil groter dan 1,25, subsidie €3000
– Verschil groter dan 1,50, subsidie €4000
– Verschil groter dan 1,75, subsidie €5000

In dit geval is de Energie-index voor de werken 1,88 (D label) en erna 1,29 (B label). De verbetering is dus 0,59, hetgeen een subsidiebedrag van €1000 oplevert. De kosten van het maatwerkadvies inclusief energielabel bedragen echter in de regel €238 (€200 excl. BTW) en de kosten voor het eindlabel, inclusief het regelen van  subsidie €178,50 (€150 excl. BTW).

Uiteindelijk levert deze exercitie dus €583,50 op, een maatwerkadvies, en een 10 jaar rechtsgeldig energielabel.

Renovatie huis

Voorbeeld renovatie vijftiger jaren woning
Een ander voorbeeld betreft een volledige renovatie van een vijftiger jaren hoek-woning.De lokale kacheltjes en keukengeiser worden vervangen door een HR107-combitap installatie, het dak wordt degelijk geïsoleerd, alsmede de vloer, en de spouw wordt ook gevuld met isolatiemateriaal. Uiteraard wordt in alle ramen, voorheen enkelglas, isolatieglas geplaatst.

In dit geval is de Energie-index voor de werken 3,76 (G label) en erna 1,21 (B label). De verbetering is met 2,55 spectaculair, en levert een subsidiebedrag van €5000 op. Hier gaan weer de kosten van het maatwerkadvies en eind-label vanaf.

Uiteindelijk levert deze exercitie dus €4583,50 op, een maatwerkadvies, en een 10 jaar rechtsgeldig energielabel.

Meer lezen over de subsidie voor verbetering energielabel

Artikel tot stand gekomen in samenwerking met Grid Consult

Dirk

Dirk van Genugten

Sinds 2007 ben ik met duurzaamheid bezig en schrijf ik artikelen om soms ingewikkelde onderwerpen eenvoudig te maken. Heel veel succes met het verduurzamen van, en rondom je huis!
0 0 stemmen
Nieuw: Geef Artikel Score
Abonneer
Laat het weten als er

1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Meer met Minder heeft net weer 10 miljoen gekregen voor 2011. Daarna schijnt het definitief over te zijn met het Meer met Monder project, maar zeg nooit nooit in de politiek.

Volg ons op Facebook

We gebruiken cookies en analytics zoals te lezen in ons privacybeleid. Door gebruik van de website ga je hiermee akkoord.