HR glas of isolatieglas isoleert veel beter dan enkel glas of standaard dubbel glas. Dubbelglas heb je in veel verschillende soorten en maten van gewoon dubbel glas tot extra geïsoleerd dubbel glas, het zogenaamde HR+ glas, HR++ glas of HR+++ (triple glas). De overstap naar HR glas is vaak de beste energiebesparende maatregel die je kunt nemen (dus ook als je standaard dubbel glas hebt!). Met HR glas kunt u stevig besparen op uw stookkosten waardoor de investering (inclusief subsidie) zich vaak snel terug verdient. Bij een monumentaal pand waar het aangezicht niet mag veranderen is er de mogelijkheid om monumentaal glas te plaatsen of te werken met voorzetramen.
Op deze pagina
In een gemiddelde eengezinswoning met dubbele beglazing (geen HR-glas) gaat ongeveer 15%-20% van de warmte verloren door ramen en buitendeuren. Bij huizen met enkel glas loopt dit zelfs op tot tot 25%-30%. Is uw beglazing ouder dan 10 jaar dan is dit waarschijnlijk normaal dubbel glas en loont het dus om deze te ook laten vervangen door HR++ of HR+++ glas. In de meeste gevallen is dit mogelijk zonder het bestaande kozijnwerk te vervangen. Bijkomend voordeel is dat de toepassing van HR glas wooncomfort verhogend werkt en het inbraakwerend werkt. Omdat het vervangen van glas een grote bijdrage levert aan de energiebesparing is deze opgenomen in de ‘subsidieregeling Energiebesparing Eigen Huis’.
Alles over subsidie aanvragen voor dubbel glas
Je neemt minimaal 2 isolatiemaatregelen. Hoe meer maatregelen, hoe hoger je subsidie. De maatregelen die worden gesubsidieerd zijn het isoleren van;
- muren,
- het dak,
- van vloer of bodem en
- het nemen van hoogrendementsglas.
Indicatief kan je uitgaan van een subsidie van 35 euro per M2. Aangezien HR++ glas ongeveer 140 euro per M2 kost, kan je er dus op rekenen dat ongeveer 25% van je kosten vergoed worden. Zie voor de laatste stand de site van de RVO.
Deze subsidie is nationaal en is combineerbaar met andere subsidies. Deze kan je aanvragen via de site van de RVO. Lokaal zijn er soms aanvullende isolatiesubsidies beschikbaar.
- Maatregelen zijn afgerond bij de aanvraag.
- Je moet minimaal een bepaald oppervlakte isoleren. Als je een heel dak of een hele muur etc. laat isoleren voldoe je al.
- Je krijgt de subsidie maar 1 keer. Dus je kan beter alles in 1 klap doen.
- De maatregelen voldoen aan de vereiste en geldende isolatiewaarden (minimaal HR ++ glas U ≤ 1,2).
- Aanbouw, bijgebouw of ingrijpende verbouwingen zijn niet subsidiabel.
- Maatregelen zijn uitgevoerd door een bij de KvK ingeschreven bedrijf. Je moet bij deze aanvraag ook enkele bewijzen indienen (factuur e.d.). Zo laat je zien dat het werk echt is uitgevoerd.
Aan de slag
1Werk met erkende isolatie bedrijven
De subsidieaanvraag kan je pas achteraf doen. Je hoeft niets te doen voordat je met leveranciers aan de slag gaat. Wij hebben hieronder alles over dubbel glas op een rij gezet. Vergelijk bedrijven goed op prijs en kwaliteit voordat je er met 1 verder gaat.
2Bewaar bonnen en vraag achteraf subsidie aan
Bewaar de bonnen goed van de bedrijven die bij je aan de slag zijn gegaan. Controleer natuurlijk wel of het erkende bedrijven zijn, op de inzet van van jezelf of vrienden en familie kan je geen subsidie aanvragen. Doe minimaal 1 andere aanvraag om voor een subsidie in aanmerking te komen.
Duurzame subsidies en leningen voor Dubbel Glas in jouw gemeente
Naast de rijkssubsidie bij de RVO zijn er lokaal soms ook subsidies beschikbaar. Vul hieronder je gemeente in en ontdek of je nog aanvullende lokale subsidies hebt.