Duurzaam sinds 2007Meer dan 650 artikelenDe duurzaamste oplossing
Afkoppeling regenwater

  Subsidie Regenwater

  Er is momenteel een subsidie regeling voor het opvangen van regenwater in de regio. Deze subsidie is voor het afkoppelen van regenwater van het riool. Het voordeel van de afkoppeling is dat het schone regenwater niet vermengd raakt met het vuile rioolwater. De riolering en de rioolwaterzuiveringsinstallatie worden zo minder belast en het schone regenwater gaat terug de natuur in.

  Regenton subsidie

  Diverse gemeenten in ons land geven de subsidie voor het afkoppelen van regenpijp van het riool. Particulieren en ondernemingen krijgen een vergoeding om hun hemelwater niet meer in het riool te lozen zodat riolering en waterzuiveringsinstallaties minder worden belast. De bedoeling is dat het regenwater blijft op de plek waar het valt. Op deze manier wordt de natuurlijke watercyclus zo min mogelijk verstoord. Om wateroverlast te voorkomen, moet het afgekoppelde regenwater op een goed manier afgevoerd of opgevangen worden. Er zijn verschillende manieren om regenwater op te vangen en te infiltreren.

  Regenwater afvoer

  Het afvoeren van regenwater kan door het water naar oppervlaktewater te leiden of door het in de bodem te infiltreren. Het infiltreren van regenwater kan bovengronds door de verharde oppervlakten te vervangen met gras, planten of grind. Daarnaast zijn er ook manieren om het regenwater ondergronds te infiltreren zoals met behulp van een infiltratiesysteem. Of infiltratie mogelijk is, is afhankelijk van de grondwaterstand. Een lage grondwaterstand en een redelijk doorlatende grond zijn geschikt voor de infiltratie.

  Regenwater opvangen

  Naast infiltreren, is het handig om regenwater op te vangen en te benutten. Regenwater benutten kan op verschillende manieren en heeft meerdere voordelen. Er zijn ook verschillende manieren om het regenwater op te vangen. De meest goedkope en praktische manieren is met behulp van een regenton. 

  Subsidie regenwater afkoppelen

  Het subsidiebedrag is meestal gebaseerd op het aantal vierkante meter dakoppervlak dat is afgekoppeld waarbij het minimale oppervlak is vastgesteld door de gemeente. Daarnaast is er meestal een maximum bedrag dat vergoed wordt oftewel het plafondbedrag. Zodra deze bereikt is, stopt de subsidieregeling. In onderstaande subsidietool kunt u kijken wat de mogelijkheden zijn voor het afkoppelen van uw regenpijp binnen uw gemeente.

  Check voor subsidies afkoppelen regenpijp van riool in uw gemeente

  Dirk

  Dirk van Genugten

  Sinds 2007 ben ik met duurzaamheid bezig en schrijf ik artikelen om soms ingewikkelde onderwerpen eenvoudig te maken. Heel veel succes met het verduurzamen van, en rondom je huis!
  0 0 stemmen
  Nieuw: Geef Artikel Score
  Abonneer
  Laat het weten als er

  4 Reacties
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties

  Is de subsidie regeling ook toepasbaar op een bijgebouw 80m2 bijv. schuur/garage?

  Taal fout op de website: Check voor subsidies afkoppelen “regenpijn” van riool in uw gemeente……

  Veel dank! Aangepast. Als u nog andere fouten ziet horen we dit altijd graag!

  Geld dit ook voor Zeeuws Vlaanderen? Gemeente hulst ?

  We gebruiken cookies en analytics zoals te lezen in ons privacybeleid. Door gebruik van de website ga je hiermee akkoord.