Duurzame banken niet alléén duurzamer

Eerlijke bankwijzerWat gebeurt er eigenlijk met jouw geld? Weet je bijvoorbeeld waar jouw geld in wordt belegd of hoeveel rente het kost als je rood staat op je bankrekening? Het antwoord is vaak lastiger dan je denkt, want banken staan niet bekend om hun transparantie. Gelukkig komen banken tegenwoordig steeds vaker in het nieuws waardoor het steeds duidelijker wordt waarvoor een bank staat.

Eerlijke bankwijzer 2010/ 2011

We volgen al twee jaar de Eerlijke bankwijzer en ook dit jaar is er weer een nieuw overzicht opgesteld. De Eerlijke Bankwijzer is een drie jaar durend initiatief van Oxfam Novib, Amnesty International, Milieudefensie, FNV Mondiaal en Dierenbescherming. Doel van het project is om maatschappelijk verantwoord ondernemerschap te bevorderen bij Nederlandse banken. Het rapport is zeer uitgebreid (ruim 100 pagina’s) maar gelukkig kwamen we een bondige samenvatting tegen van P+. Wil je de hele samenvatting lezen, ga dan naar deze PDF. Als je de nieuwe resultaten vergelijkt met die van 2008 dan valt op dat alle banken vooruitgang hebben geboekt al is deze in de meeste gevallen vrij marginaal. Alleen de Friesland Bank heeft flinke stappen gemaakt, maar die hadden dan ook een bedroevend beleid. Natuurlijk steken de nieuwe duurzame banken als Triodos en ASN Bank er weer met kop en schouders bovenuit en maken ze waar wat ze beloven. Wat opvalt is dat de grote banken ING en ANB AMRO weinig progressie maken en zich weinig lijken aan te trekken van de kritieken. Met name van ABN AMRO, momenteel in overheidshanden, zou je meer inzet verwachten. Ook al is de bank van de staat… kennelijk heeft minister De Jager weinig invloed waar het gaat om duurzaam beleid en gaat de bank gewoon verder op eigen voet.

Rente op rood staan

Deze week werd er in Radar aandacht besteed aan rood staan op de bank. Iets wat we met zijn allen steeds vaker doen. Het blijkt dat consumenten slecht op de hoogte zijn over de kosten van het rood staan op hun lopende rekening. Radar concludeerde dat de banken ook weinig moeite doen om de consument hierover te informeren. De websites van banken zijn onduidelijk en pas na eindeloos doorklikken kom je erachter wat je uiteindelijk betaalt: niet alleen debetrente, maar ook bijkomende kosten. En die kosten kunnen enorm oplopen. Opvallend is dat de banken ING en ABN AMRO ook hier weer in het negatieve rijtje staan. De ING rekent 17,7 % en ABN AMRO maakt het helemaal bont: 20,3 % op jaarbasis. Nog bedroevender is het als je het vergelijkt met de spaarrente, dan krijg je vaak niet meer dan 1,5%. Hieronder kun je de aflevering van Radar bekijken (haak in na 11 minuten)

https://radar.avrotros.nl/uitzendingen/gemist/17-01-2011/rente-op-rood-staan/

Gisteren verklaarde Gerrit Zalm nog dat de ABN AMRO klaar is voor de stress-test en dat de bank weer helemaal gezond is. Geen verdienste van de ABN AMRO, maar van de burgers. Eerst is 16,8 miljard betaald voor de redding van de bank en nu betalen consumenten nog steeds fors mee met dit soort extreme winstmarges. Voor een staatsbank onbegrijpelijk. De Rabobank doet het als ‘grote’ bank aardig en werkt met een lager percentage. Interessant is om te zien dat de groene banken ASN en Triodos het goedkoopst zijn: 12% debetrente INCLUSIEF bijkomende kosten. ASN heeft nog een ander opmerkelijk voordeel. Als enige bank geven zij 1 % rente als je in de plus staat op je betaalrekening. Heerlijk… een bank die zijn klanten beloont!

De nieuwe banken ASN Bank en Triodos doen het dus goed. Je kunt er niet alleen terecht voor duurzame en verantwoorde dienstverlening. Ook financieel zijn ze interessant. Dus ook al heb je niets met duurzaamheid ook financieel gezien is een ‘duurzame bank’ een prima keuze.

Dirk

Dirk

Sinds 2007 ben ik met duurzaamheid bezig en schrijf ik artikelen om soms ingewikkelde onderwerpen eenvoudig te maken. Heel veel succes met het verduurzamen van, en rondom je huis!
0 0 stemmen
Nieuw: Geef Artikel Score
Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Help verduurzamen, stem website van het jaar!

3e jaar op rij genomineerd in de categorie Duurzaamheid. 

STEM HIER EN VERDUURZAAM NEDERLAND

We gebruiken cookies en analytics zoals te lezen in ons privacybeleid. Door gebruik van de website ga je hiermee akkoord.