Duurzaam sinds 2007Meer dan 650 artikelenDe duurzaamste oplossing
Duurzame monumenten lening

  De Duurzame Monumenten-Lening

  Als je een eigenaar bent van een woning of appartement dat als rijksmonumentaal wordt beschouwd en je wilt energiebesparende maatregelen treffen, dan kun je hiervoor een beroep doen op de Duurzame Monumenten-Lening. Deze lening is er speciaal voor dit soort panden. Net zoals bij elke lening is de hoogte ervan afhankelijk van hoe groot de energiebesparende investeringen zijn. Hoe werkt deze lening?

  Duurzame monumenten lening

  Aanvragen lening

  De lening wordt aangevraagd aan de hand van investeringen die door de installateur of aannemer aangekruist worden op de officiële lijst van het Verklaring Energiebesparend Rijksmonument. Dit document bepaalt als het ware de grondslag voor de lening, ofwel het maximale bedrag daarvan. Bij het aangaan van een dergelijke lening komen een aantal zaken kijken. Wat meer informatie daarover is dan ook belangrijk.

  In aanmerking komen voor de lening

  Je kunt niet zomaar geld lenen voor investeringen in een rijksmonumentaal gebouw of appartement. Je moet wel aan een aantal voorwaarden voldoen. Dat zijn de volgende negen:

  1. 

De energiebesparende maatregelen worden gecombineerd met de financiering van een restauratie van het gebouw.
  2. Je bent zelf bewoner of eigenaar van het appartement of de woning.
  3. De aanvrager is VvE van een woon/appartementencomplex dat als rijksmonumentaal beschouwd wordt.
  4. De werken zijn nog niet van start gegaan.
  5. De aannemer of installateur heeft de Verklaring Energiebesparing Rijksmonument ondertekend.
  6. De lening van de eigenaar of bewoner bedraagt minstens 2.500 euro.
  7. De lening voor de VvE bedraagt minstens 25.000 euro.
  8. Je beschikt over een zogenaamde omgevingsvergunning, ofwel een gemeentelijke verklaring dat dit niet nodig is.
  9. Je hebt een positieve kredietbeoordeling.

  Belangrijk bij geld lenen voor een rijksmonument

  Als je aan bovenstaande voorwaarden voldoet, is het alsnog belangrijk rekening te houden met een aantal factoren. Op die manier is de lening transparant en kunnen er geen misverstanden ontstaan over de lening en de voorwaarden die daaraan verbonden zijn. Let op de volgende vier punten:

  1. Voorlopige goedkeuring
  Zodra je aanvraag is goedgekeurd, wordt een offerte gedaan voor de Duurzame Monumenten-Lening met een voorlopige status. Wanneer de werken klaar zijn, wordt het bedrag definitief vastgelegd – en soms is dit lager dan je zou verwachten.

  2. De netto maandlasten nemen toe

  Als je een lening aanvraagt voor je eigen woning, dan nemen de netto lasten per maand toe. Het gaat immers om een lening die op zogenaamde annuïtaire manier afgelost wordt. Hoewel de bruto lasten gelijk blijven tijdens de rentevaste periode, nemen de netto lasten toe. Dit omdat het rentedeel steeds kleiner wordt en er minder hypotheekrente afgetrokken kan worden.

  3. De rentevaste periode bedraagt tien jaar

  De rentevaste periode verstrijkt na 10 jaar, waarna je een nieuwe aanbieding krijgt. In zekere zin is dit een onzekere kwestie, aangezien je niet kunt weten wat de rente precies zal zijn op dat moment in de toekomst. Is deze hoger, dan krijg je hogere lasten. De rente is echter altijd 5 procent lager dan de marktrente, en op dit moment is het minimum hiervoor 1,5 procent.

  4. De lening moet terugbetaald worden

  Het spreekt voor zich dat de Duurzame Monumenten-Lening terugbetaald moet worden. Dit gebeurt door maandelijks een vast bedrag te betalen. Hierin zit altijd een deel aflossing.

  Kijk hier naar wat voor manieren van duurzaam wonen er zijn. Bedenk voordat je aan de slag gaat wat je in huis allemaal kunt verbeteren en verduurzamen.

  Liv Zaborszky

  Liv Zaborszky

  Expertises: Subsidies,Financieel
  Toen ik er achter kwam dat verduurzamen toch echt bij jezelf begint heb ik me in 2017 aangesloten bij Duurzaamthuis. Het is super om elke dag met duurzaamheid bezig te zijn!
  0 0 stemmen
  Nieuw: Geef Artikel Score
  Abonneer
  Laat het weten als er
  0 Reacties
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties

  Volg ons op Facebook

  We gebruiken cookies en analytics zoals te lezen in ons privacybeleid. Door gebruik van de website ga je hiermee akkoord.