Duurzaam sinds 2007Meer dan 650 artikelenDe duurzaamste oplossing
Vlas isolatiemateriaal

Isoleren? Natuurlijk!

In het Brabants Dagblad van afgelopen weekend (28 maart) stond een leuk artikel over natuurlijke isolatiematerialen geschreven door Cor-Peter Pasma. Als bron voor het artikel was Duurzaam Thuis gebruikt.  Daar zijn we natuurlijk super trots op dus hieronder kun je het artikel lezen.

Natuurlijk isolatiematerialen, zoals Hennep, zijn bezig aan een opmars. Het blijkt veel gezonder voor het leefklimaat. Vooropgesteld: isoleren is een goede zaak. Het zorgt niet alleen voor een lagere energierekening, het is ook nog eens goed voor het milieu. Probleem is echter dat nieuwbouwwoningen zo goed zijn geïsoleerd dat speciale ventilatiesystemen moeten zorgen voor voldoende verse lucht in huis. In 2011 bleek dat veel van die ventilatiesystemen helemaal niet goed werkten en dat veel mensen in ongezonde woningen leefden. Deskundigen stellen zelfs dat het soms zo ongezond was om in te leven dat eigenlijk direct moest worden overgegaan tot evacuatie van de bewoners. Overheid en bouwwereld maakten daarop de afspraak dat dergelijke zaken eind 2015 niet meer mochten voorkomen en stelden een plan van aanpak op. Inmiddels is gebleken dat dit plan mislukt is en dat veel woningen eind dit jaar nog steeds ongezond zijn. Terwijl het helemaal niet ingewikkeld hoeft te zijn.

Wie zijn huis isoleert met natuurlijke materialen zorgt bijna automatisch voor een gezond leefklimaat. Het probleem van kunstmatige isolatiematerialen als steenwol, folie, glaswol en piepschuim is dat die het huis luchtdicht maken. Daardoor wordt de lucht nauwelijks meer ververst en wordt het vocht in de woning ook niet meer afgevoerd. Daardoor kunnen ziekmakende schimmels zich steeds verder ontwikkelen.

Veld met bloemen buiten

In het boek Natuurlijk Isoleren stelt Dimitri Alderweireldt van het Vlaams instituut voor Bio-ecologisch Bouwen en Wonen dat je die problemen met natuurlijke isolatiematerialen veel minder hebt. Behalve het milieuvoordeel zorgen natuurlijke materialen als vlas, katoen, kurk en gerecyclede katoen voor een veel betere vochtregulatie. De reden dat veel van deze materialen nauwelijks in Nederland worden toegepast heeft alles te maken met de prijs: ze waren altijd een stuk duurder. Ter vergelijking: glaswol kost ongeveer 6 euro per vierkante meter en voor een natuurlijk materiaal betaalde je al snel het dubbele. De laatste tijd is hennep als isolatiemateriaal aan een opmars bezig, met als gevolg dat het prijsverschil ten opzichte van kunstmatige materialen een stuk kleiner is geworden. Wie goed zoekt hoeft niet veel meer dan 8 euro per vierkante meter te betalen. Dat de prijs van hennep is gedaald is niet te danken aan de groene en duurzame bouwstijl in Nederland. De opmars van hennepgebruik komt vooral door de landen om ons heen. Daar wordt veel vaker in eigen beheer gebouwd, terwijl we dat hier overlaten aan grote aannemers, die veel woningen in serie opleveren. Hoewel klanten steeds meer voorzieningen kunnen kiezen, is dat het op het gebied van isolatiemateriaal nauwelijks het geval. In België en Duitsland wordt veel in eigen beheer gebouwd. De toekomstige bewoners denken daarom goed na over de gebruikte bouwmaterialen. Het blijkt dat de keuze dan snel valt op natuurlijke materialen, die zorgen voor een gezonder leefklimaat.

Isolatie in een huis

Dat hennep vaker wordt gekozen is logisch. Het is een snelgroeiende plant, die in zijn geheel tot isolatiemateriaal kan worden verwerkt. Door de snelle groei is het voor producenten veel makkelijker genoeg hennep te produceren. Bovendien zuivert hennep ook nog de lucht, door grote hoeveelheden kooldioxide om te zetten in zuurstof. Daarnaast heeft hennep een zeer sterke vochtregulerende werking. Bij vochtopname blijft de isolerende werking ongeveer hetzelfde. Je hoeft daardoor geen folie tegen vocht tegen de isolatie te zetten. Dat is ook direct het nadeel van hennep: je kunt het niet gebruiken op al te vochtige plekken. Maar toepassingen in het dak, de muur en de vloer zijn geen probleem.

In vergelijking met glaswol is het werken met hennep een verademing. Het materiaal bevat geen kleine glasdeeltjes, die dagen later nog verschrikkelijke jeuk kunnen geven. Hennep is stofvrij te verwerken en met een normale kartelzaag op maat te maken. Het enige probleem is dat het materiaal nog niet in de gewone bouwmarkt ligt en dat je het internet op moet als je er mee aan de slag wilt. Maar dat mag tegenwoordig eigenlijk geen probleem meer zijn. Meer over natuurlijke isolatiematerialen

Dirk

Dirk van Genugten

Sinds 2007 ben ik met duurzaamheid bezig en schrijf ik artikelen om soms ingewikkelde onderwerpen eenvoudig te maken. Heel veel succes met het verduurzamen van, en rondom je huis!
0 0 stemmen
Nieuw: Geef Artikel Score
Abonneer
Laat het weten als er

7 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Nieuwe bouwmethode, ISOLATIE loopt rondom de gebouwschil zonder onderbreking. Dus geen muurbalk en nokbalk. Enorm sterk door zijn versterkingen. Buitenste houtwand is thermisch onderbroken van het houtskelet. Dus geen koudebruggen. Isolatie : AEROGEL, 24 CM HOUTWOL + extra isolatie in leidingspouw. buiten en binnenmuur in 1 STUK IN FABRIEK gemaakt.

Duurzaam isoleren is mooi maar geen bouwmarkt verkoopt dit soort isolatie.
En als ze dit zouden verkopen,dan wordt glaswol of piepschuim gewoon zo goedkoop gemaakt dat mensen duurzame isolatie compleet links laten liggen.

Duurzaam isoleren is ook kijken naar de schaduwkosten van een mareriaal. Het klinkt vaak duurzaam maar blijkt niet altijd zo te zijn. Wat schaduwkosten zijn is te vinden op internet!

Heel erg interessant om te lezen. Ik denk dat ook op het vlak van isolatiematerialen alles steeds duurzamer wordt. Sowieso bespaar je dankzij isolatie al heel wat op energie. Wat op zich ook al duurzaam is. Hier vond ik ook nog een goede site over isoleren, waar ook vormen van natuurlijke isolatie worden besproken:
Isolatie-info.nl

oei oei, luchtdicht betekent niet dampdicht, dampopen kan wel degelijk volledig luchtdicht zijn. sterker nog, wie niet luchtdicht isoleert, is verkeerd bezig.

Als ik mijn kruipruimte wil isoleren zal ik dan gaan voor een vloerisolatie als op vloerisolatie of een natuurlijk product als schelpen?
De polystyreen schelpen hebben een hogere isolatiewaarde en zijn deels van gerecycled materiaal gemaakt.

ik zag een peutertafel en bankjes meegroei.
Ik weet echter niet te traceren hoe ik hier aan moet komen, er is geen telefoon nummer en adres waar ik contact kan opnemen of bestellen.
de adressen waar deze verkrijgbaar zijn op side, krijg ik niet in beeld.
Kunt u mij helpen, deze adressen c.q. telefoon nummers door te geven of kan ik rechtstreeks bestellen.

vr. groet,
Anny Kok

Volg ons op Facebook

We gebruiken cookies en analytics zoals te lezen in ons privacybeleid. Door gebruik van de website ga je hiermee akkoord.