Duurzaam sinds 2007Meer dan 650 artikelenDe duurzaamste oplossing
Regenwater afkoppelen

Subsidie afkoppelen regenwater

Regenwater is over het algemeen schoon water. Kortom: zonde als dit in het riool verdwijnt en mengt met vuil water. Het is daarom een goed idee om regenwater af te koppelen van het riool. Schoon en vuil water worden zo gescheiden gehouden, de riolering en de rioolwaterzuiveringsinstallatie worden minder belast en het schone regenwater kan hergebruikt worden. Veel gemeenten stimuleren het opvangen en afkoppelen van regenwater met een subsidie.

Infiltreren en afkoppelen

Lang geleden zijn de eerste rioolstelsels aangelegd. Vaak kwam het goed uit om ook het hemelwater van daken en verharding in de riolering te laten lopen. Dit heet een gemengd rioolstelsel. Maar, er is steeds meer bebouwing én steeds meer heftige neerslag. En dat is zonde van al het schone regenwater. Daarom is het aanleggen van gemengde rioolstelsels tegenwoordig ongebruikelijk en op veel plaatsen zelfs verboden.

Maar wat moet er gebeuren met deze oude gemengde rioolstelsels? Het klinkt logisch om ze gewoon te vergroten: dan kunnen ze immers meer water aan. Maar dar is niet haalbaar en betaalbaar. En het zou ook niet logisch zijn, want hemelwater is nauwelijks vervuild zolang het niet gemend is met afvalwater. In feite voegen we een beker afvalwater bij een emmer hemelwater en moeten daarna alles zuiveren tegen hoge kosten en met enorm energieverbruik. Het alternatief is logisch, duurzaam en een stuk goedkoper: het hemelwater daar waar het valt de grond in laten zakken net zoals het gebeurde voordat er een dak of verharding was op de bewuste plek. Dit heet infiltratie van hemelwater.

Met infiltratie wordt bedoeld dat regenwater niet meer via het riool geloosd wordt, maar afgevoerd wordt op de plaats waar het valt. Daar moet het regenwater vervolgens rustig in de grond kunnen zakken en de grondwatervoorraad aanvullen. Als er sprake is van het scheiden van een voorheen gemengd rioolstelsel wordt vaak de term ‘afkoppelen van regenwater’ gebruikt.

Alles over subsidie voor het afkoppelen van regenwater

1
Waarvoor krijg je subsidie?

Je kunt subsidie ontvangen voor het loskoppelen van een regenpijp van het riool. Dus, het letterlijke loskoppelen van leidingen die schoon regenwater naar het riool leiden. De bedoeling is dat het regenwater blijft op de plek waar het valt. Op deze manier wordt de natuurlijke watercyclus zo min mogelijk verstoord. Om wateroverlast te voorkomen, moet het afgekoppelde regenwater op een goed manier afgevoerd of opgevangen worden.

Elke gemeente hanteert haar eigen beleid met verschillende voorwaarden. De meeste gemeentes geven bijvoorbeeld alleen subsidie vanaf een bepaald aantal vierkante meters dak, of alleen als je aan kunt tonen dat je het regenwater goed op kunt vangen en/of kunt hergebruiken. Er zijn ook gemeentes die geen subsidie verlenen.

2
Wat kun je doen met het opgevangen regenwater?

Het afvoeren van regenwater kan door het water naar oppervlaktewater te leiden of door het in de bodem te infiltreren. Het infiltreren van regenwater kan bovengronds door eventueel verharde oppervlakten te vervangen met gras, planten of grind. Daarnaast zijn er ook manieren om regenwater ondergronds te infiltreren. Of infiltratie mogelijk is, is afhankelijk van de grondwaterstand.

En vergeet de oude vertrouwde regenton niet! Hiermee vang je regenwater gemakkelijk op, waarna het hergebruikt kan worden om platen water te geven of bijvoorbeeld je auto mee te wassen. In dit artikel vind je meer tips voor hergebruik van regenwater. Maar let op: een regenton of regenzuil is geen afkoppelen van regenwater. Na een halve bui is de regenton vol, waarna de rest van het water vervolgens gewoon de riolering in gaat. Natuurlijk is een regenton een heel goede manier om hemelwater te benutten maar bij afkoppelen en infiltreren gaat het er specifiek om de riolering te ontlasten en het hemelwater weer ten goede te laten komen aan het grondwater. Een regenton an sich komt dan ook in de meeste gevallen niet in aanmerking voor subsidie.

3
Hoeveel subsidie krijg je?

De hoogte van de subsidie verschilt per gemeente, maar het subsidiebedrag is meestal gebaseerd op het aantal vierkante meter dakoppervlak dat is afgekoppeld. Veel gemeentes hanteren een maximum aan te vragen budget per subsidieaanvraag.

Een voorbeeld: voor daken vanaf 10 m2 is het subsidiebedrag maximaal € 9 per m2 dak. Vang je het regenwater op onder de grond? Dan is de subsidie maximaal € 12 per m2 dak.

4
Waar kan je subsidie voor het afkoppelen van regenwater aanvragen?

Dit kan op de website van jouw gemeente. Je kunt hiervoor het beste googlen op ‘subsidie afkoppelen regenwater [jouw gemeente]’. Of je kunt onze subsidietool hieronder invullen. 

Aan de slag

1
Bereid je goed voor

Het afkoppelen van regenwater is niet ingewikkeld, maar heeft wel wat voorbereiding nodig. Om het je gemakkelijk te maken hebben wij een stappenplan ‘regenwater afkoppelen van het riool’ opgesteld.

2
Kies de juiste regenton

De regenton is dus een heel mooie uitkomst. Het bespaart schoon water en is goed voor de planten. Gelukkig zijn er regentonnen in alle maten en soorten te verkrijgen. Maar hoe kies je nu de juiste regenton?

Zoek subsidies in jouw omgeving

Isabelle Snaauw

Isabelle is freelance redacteur bij Duurzaam Thuis. Ook in haar dagelijks leven werkt ze aan projecten die de wereld duurzamer maken. Ze weet veel van de energietransitie en subsidies, maar schrijft als vegetariër eigenlijk het liefst over duurzaam koken en eten. Isabelle heeft bij een B-corp communicatiebureau gewerkt aan diverse duurzame (overheids)projecten. Momenteel is ze communicatieadviseur bij AMS Institute, een wetenschappelijk onderzoeksinstituut dat werkt aan duurzame stedelijke ontwikkeling.

0 0 stemmen
Nieuw: Geef Artikel Score
Abonneer
Laat het weten als er

4 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Is de subsidie regeling ook toepasbaar op een bijgebouw 80m2 bijv. schuur/garage?

Taal fout op de website: Check voor subsidies afkoppelen “regenpijn” van riool in uw gemeente……

Veel dank! Aangepast. Als u nog andere fouten ziet horen we dit altijd graag!

Geld dit ook voor Zeeuws Vlaanderen? Gemeente hulst ?

Volg ons op Facebook