subsidie-huis-energiebesparingVoor alle mensen die hun huis op termijn willen aanpakken en energiezuiniger willen maken kan 2010 misschien wel eens een goed jaar zijn. De overheid heeft namelijk vorig jaar een aantal regelingen in het leven geroepen die in 2010 doorlopen. Doel van deze subsidies is om het voor woningeigenaren aantrekkelijker te maken om duurzame energiebesparende maatregelen te nemen en daarmee indirect de bouwsector te stimuleren. Het laatste zie je in alle regelingen terug. Wil je in aanmerking komen voor de subsidies dan moet je vele gevallen een gerenommeerde aannemer in de hand nemen, de doe-het-zelver heeft nauwelijks voordeel.

Subsidiemogelijkheden energiebesparende maatregelen onbekend

Maar weinig huisbezitters zijn op de hoogte van het geld dat in principe voor hen klaarligt. Laatst heeft Milieu Centraal nog bekend gemaakt dat de meeste Nederlanders niet bekend zijn met duurzame subsidies voor hun woning. Driekwart van de ondervraagden is niet op de hoogte van de BTW verlaging voor isolatie. Bij ruim 80 procent is de subsidie van € 200 om extern advies in te schakelen onbekend. En 90% is onbekend met het Meer Met Minder programma. Een programma van de overheid om energie besparing te stimuleren.

Subsidie Doolhof

Een ander probleem is de complexiteit van alle regelingen. Om in aanmerking te komen, zul je je flink in de materie moeten verdiepen en je niet uit het veld moeten laten slaan door de bureaucratie van de overheid. Daarnaast moet je aankloppen bij verschillende loketten ieder met hun eigen regels en formulieren. Vaak hoor ik van mensen en aannemers, die de aanvragen voor hun klanten verzorgen, dat het voordeel soms niet opweegt tegen de moeite.  De subsidies per maatregel zijn vrij beperkt.  Alleen de subsidie op de HRE ketel van 4000 Euro is substantieel. Helaas kun je die alleen nog nergens bestellen. Maar al zijn de vergoedingen van alle regelingen bescheiden, opgeteld kun je toch een aardig bedrag besparen. Om veel speurwerk en frustratie te voorkomen hebben we bij Duurzaam Thuis alles op een rijtje gezet.

Advieswerkzaamheden expert

Wil je aan de slag gaan met je huis, dan kun je beginnen met het inhuren van een expert. Deze adviseur kan u informeren over de verschillende energiebesparende en duurzame maatregelen en een op maat plan van aanpak maken voor uw persoonlijke situatie. Zo weet je precies welke actie voor jouw situatie het meeste oplevert. De kosten voor zo’n advies worden vergoed tot € 200. Verstandig is dus om dit vooraf met zo’n adviseur te bespreken.
Subsidie: Advies werkzaamheden
Voordeel subsidie: € 200
Loket: Meer met Minder

HRe ketel

Deze nieuwe ketel kan naast warmte ook elektriciteit opwekken. Hierdoor kan per huishouden flink op energiekosten worden bespaard. Helaas is er al wel een mooie regeling, maar is de ketel nog nergens officieel beschikbaar!
Subsidie: Duurzame Warmte
Voordeel subsidie: € 4000
Loket: Agentschap.nl

Dubbelglas/ isolatieglas

Het vervangen van oude enkele beglazing is momenteel erg interessant. Huiseigenaren kunnen € 1100 subsidie krijgen op dubbel glas dit is afhankelijk van het aantal vierkante meters.  De subsidie is een voucher/ kortingsbon die je bij de glaszetter kunt inleveren. De glaszetter zal dit vervolgens verrekenen op de factuur.
Subsidie: Dubbel glas
Voordeel subsidie: € 1100
Loket: Meer met Minder

Isolatiematerialen en isolatie werkzaamheden

Voor de isolatie van je huis krijg je voordeel via het ministerie van financiën. Dit in de vorm van een lager BTW tarief. Voor alle isolatie werkzaamheden aan je huis geldt een BTW tarief van 6% i.p.v. 19%. Te denken valt aan  vloer-, gevel- en dakisolatie.
Subsidie: Isolatie 6% BTW
Voordeel subsidie: dit is afhankelijk van werkzaamheden
Loket: Deze ‘korting’ verloopt via de factuur van de aannemer

Warmtepomp

Een warmtepomp kan je woning voorzien van verwarming en warm water. In de zomer zorgt het systeem voor extra koeling.
Subsidie: Duurzame Warmte
Voordeel subsidie: € 700
Loket: Agentschap.nl

Algemene stimuleringspremie huis

Voor alle energiebesparende maatregelen aan je huis kun je via de Meer Met Minder regeling subsidie ontvangen. Deze subsidie is gekoppeld aan de Energie Index of het aantal labelsprongen. Je bent hierbij vrij in welke maatregelen je neemt.
Subsidie: Stimuleringspremie
Voordeel subsidie: € 750 bij 30% besparing (€ 300 bij 20% besparing)
Loket: Meer Met Minder

Zonnecollector of zonneboiler

Door middel van een collector op je dak kun je warmte van de zon gebruiken om je eigen water op te warmen. Het systeem is vrij eenvoudig en in combinatie met de subsidie één van de interessantste maatregelen die kunt nemen op dit moment.
Subsidie: Duurzame Warmte
Voordeel subsidie: € 700
Loket: Agentschap.nl

Zonnepanelen

Zelf energie opwekken met zonnepanelen. Het is financieel niet eens de meest interessante, maar wel de meest populaire van alle subsidies. De SDE regeling is ieder jaar snel overtekend, waardoor veel geïnteresseerden achter het net vissen.
Subsidie: Duurzame Warmte
Voordeel subsidie: € 0,474 per opgewekte kwh
Loket: Agentschap.nl

Zoals je ziet is er aardig wat voordeel te behalen voor huizenbezitters in 2010. Als je een aantal subsidies goed weet te combineren en stapelen is er veel te verdienen. Het is helaas niet gemakkelijk je weg te vinden door de vele regels en loketten. Daarnaast veranderen regelingen vaak en zijn ze van beperkte duur. Houdt de site dus goed in de gaten voor de laatste ontwikkelingen op subsidie gebied.