Duurzaam sinds 2007Meer dan 650 artikelenDe duurzaamste oplossing
Shallow Focus Of An Ornate, High Security Door Handle And Lock Seen On A Newly Installed Composite Double Glazed Door

Alles Wat Je Moet Weten over Deuren Isoleren

Milieuwinst
29 kilo СО2 p/j
Kosten
42 euro
Terugverdientijd
2 jaar
Gemak
1 dag
Sluiten
Toelichting

Milieuwinst: Met een isolerende voordeur bespaar je ongeveer 16 m3 gas per jaar. Dat komt neer op ongeveer € 22 (Milieu Centraal rekent voor de jaren 2025-2040 met een gasprijs van 1,45 euro per kuub (m3) gas). 

Bron: Milieu Centraal 

Prijs: Als je je huidige voordeur isoleert met een eenvoudige  brievenbusborstel (+/- 10 euro), een dorperstrip (+/- 20 euro) en isolerende raamfolie (+/- 12 euro) dan kost dat je ongeveer 42 euro. De prijs voor een nieuwe isolerende deur ligt tussen de 1000 en 3000 euro, afhankelijk van jouw voorkeur in materiaal, sloten en afwerking. 

Terugverdientijd: Gebaseerd op de kosten voor het isoleren van je bestaande voordeur (42 euro) en de besparings berekening van Milieu Centraal (22 euro per jaar). 

Klinkt je huis isoleren als een grote en kostbare klus? In veel gevallen kan het ook kinderlijk eenvoudig en hoeft het geen groot gat in je klusbudget te slaan. Niet alleen via de ramen, maar ook via deuren gaat een hoop energie verloren door warmte die ontsnapt en kou dat binnenkomt. En dat kun je voorkomen door je deur te isoleren. Met simpele en budgetvriendelijke oplossingen kun je al gauw heel wat besparen op je energierekening en zit je er een stuk comfortabeler bij! En wat dacht je van de buitendeur? Met een goed geïsoleerde ´grande entree´ van je woning maak je pas écht een groot verschil. In dit artikel lees je alles wat je moet weten over het isoleren van je deuren. Met deze praktische tips kun je meteen zelf aan de slag!

1
Stap voor Stap je Deur Isoleren

Toen de winter voor de deur stond, ben ik zelf aan de slag gegaan met mijn deuren isoleren. Ik woon in een verouderde woning zonder centrale verwarming, dus alle beetjes helpen. Ik maakte een stappenplan op basis van mijn ervaring en deel deze graag met je, zodat ook jij er komende winter warmpjes bij zit!

1
Inventarisatie

Je deur isoleren begint met een inventarisatie. Welke deuren in huis hebben aandacht nodig? Je weet dat je deuren aandacht nodig hebben als je vochtproblemen hebt in huis, je veel geluid via je deuren hoort en wanneer je tocht voelt. Of speur met de bekende kaars of wc-papier truc op waar de tocht vandaan komt. Maak een lijst met de deuren in huis en noteer bij elke deur welke kieren gedicht moeten worden. Meet de omtrek en deurpost en ook de breedte van de deur is handig om bij de hand te hebben.

2
Beoordelen

De volgende stap is het beoordelen van de kwaliteit van de deuren. Vooral bij de voordeur is het zo dat het soms de moeite waard is om de deur in zijn geheel te vervangen door een nieuwe, isolerende deur. Wanneer je enkel glas in de voordeur hebt, je er veel kieren en naden ontdekt of het hout niet meer in goede staat is, is een nieuwe deur een goede investering. Wanneer het in je budget past is een nieuwe deur niet alleen een duurzame keuze, maar ook kun je meteen een beter anti-inbraak slot plaatsen, de waarde van je huis verhogen, en verhoog je bovendien de geluidsisolatie

3
Kiezen

Ga je voor kleine aanpassingen? Bekijk dan het overzicht hieronder en maak je keuze. Welke producten en investeringen passen bij jouw situatie?

4
Bestellijst maken

Maar een bestellijst en plan een dag om aan de slag te gaan!

2
Hoe isoleer je een deur? 5 Super Makkelijke en Goedkope Oplossingen

1
Vanaf 0 euro - Tochtrollen
Woman Saving Enegy Insulating Home Putting Draught Excluder Tape On Window

Vroeger lag er bij ons thuis altijd een meterlange, met rijst opgevulde stoffen teckel voor de deur. Later begreep ik dat mijn moeder die maakte om de tocht tegen te houden die onder de deur vandaan kwam. En dit simpele trucje werkt nog steeds! Zelf vind ik deze tochtstoppers vooral praktisch bij deuren die je niet veel gebruikt, omdat je ze steeds weer met je voet aan moet schuiven na het opendoen van de deur. Onder de meest gebruikte binnendeuren heb ik schuimrubber rollen geplaatst. Door een inkeping in de rol schuif je deze makkelijk om de onderzijde van de deur en blijft daar keurig hangen. Je knipt het gewoon op maat als de rol iets te lang is! Ben je handig? Maak dan zelf je tochtrol teckel van restjes stof en vul het op met oude kleren of rijst (verpakt in een plastic zak). Dan kost het je niks

2
Vanaf 5 euro: Brievenbusborstels
A Letter In The Mailbox

De meest simpele brievenbusborstel kost nog geen tientje en plaats je eenvoudig zelf. Het maakt echt een duidelijk verschil als je nu alleen nog een klep hebt. Wel is het van belang dat je zowel een klep als een borstel hebt. De combinatie helpt de tocht echt goed tegen te houden. Een trapje hoger op de prijsladder zijn brievenbusborstels te koop van wat duurzamer materiaal, zoals RVS. Die gaan langer mee en zijn nog steeds betaalbaar. De crème de la crème onder de brievenbuskleppen zijn de isolerende en geluidsdempende ´schachtbrievenbuskleppen´. Bij dit concept geen borstels maar een dubbele klep met een ruimte ertussen waardoor er een isolatielaag ontstaat. Er hangt een serieus prijskaartje aan, maar dan heb je wel een duurzame en fraaie oplossing te pakken.

3
Vanaf 10 euro: Tochtstrips
Professional Master At Repair And Installation Of Windows, Changes Rubber Seal Gasket In Pvc Windows

Waar tochtrollen voor de onderzijde dienen, kun je met tochtstrips op de deurpost de zijkanten en bovenzijde van je deuren isoleren. Deze strips worden verkocht in allerlei diktes en vormen. Het belangrijkste verschil is het tochtprofiel en de bevestigingsmethode. Voor elke soort kier is er een tochtprofiel die met de letters D, E, P, I en O worden aangeduid, omdat ze de vorm van die letter hebben! Welk profiel je nodig hebt hangt dus af van de vorm en grootte van de kier. Een D-strip heeft bijvoorbeeld een luchtkamer in de holte van de D, die dus veel ruimte kan opvullen en geschikt is voor grote kieren. Zelf koos ik voor de strips met een plakrand.

Dikke tip: Maak de ondergrond met wat azijn schoon en droog het goed. Op mijn houten deurposten bleef de zelfklevende tape niet goed zitten en heb het met een paar kleine spijkertjes opgelost. Op hout in betere staat werkte de tape overigens perfect!

4
Vanaf 20 euro – Raamfolie
isolerende raamfolie

Veel Nederlandse huizen hebben glas in de voordeur. Soms ook in tussendeuren. Als dat van enkel glas is en je wilt dat (nog) niet vervangen door HR glas, dan kun je ook isolerende kozijn -of raamfolie gebruiken. In nog geen uur verhoogde ik zo de isolatiewaarde van het glas en het verbaasde mij hoe weinig je van het folie ziet!

5
Vanaf 30 euro - Gordijnen
Isolerende gordijnen

Vooral voor het isoleren van de garagedeur en die van de tuin ben ik behoorlijk enthousiast met mijn dikke velours gordijnen als extra buffer. Voor binnendeuren zou ik dit niet aanraden, maar bij de tuindeur bijvoorbeeld, die je in de winter toch minder gebruikt, is een dik isolerend gordijn een heel effectieve manier om niet alleen warmte binnen te houden maar ook kun je deuren zo isoleren voor geluid. Je kunt natuurlijk isolerende gordijnen kopen maar ik zoomde zelf een oud toneelgordijn om die ik op marktplaats vond. Wel zo duurzaam.

3
De Volgende Stap: Van Deur Isoleren naar Muur Isolatie

Ben je klaar met je deur isoleren? Dan is een logische volgende stap om je muren onder de loep te nemen. Wat kun je daar nog doen om minder warmte te verliezen? Muurisolatie kan door bijvoorbeeld spouwmuren te isoleren of met isolatieplaten en isolatiemateriaal een extra laag te creëren. Alhoewel het een prima doe-het-zelf klus is als je daar de tijd voor becshikbaar hebt. Maar heb je dat niet, of ben je niet zo´n klusser? Laat dan je woning vakkundig isoleren met isolatie op maat. Zij kunnen je ook helpen met subsidie aanvraag. Super handig!

Ebrina van der Bijl

Hoe zuinig om te gaan met onze planeet en het belang daarvan, werd mij al met de paplepel ingegoten. Via mijn vader en grootvader kreeg ik de fascinatie voor tuinieren mee. Inmiddels heb ik mijn eigen boerderij in Portugal, waar ik samen met mijn gezin streef naar een zo zelfvoorzienend mogelijk en milieubewust bestaan. Ik schrijf met plezier voor duurzaam thuis om deze kennis met jou te delen. Verschil maken doen we samen!

0 0 stemmen
Nieuw: Geef Artikel Score
Abonneer
Laat het weten als er

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Volg ons op Facebook