Duurzaam sinds 2007Meer dan 650 artikelenDe duurzaamste oplossing
Man Cutting Insulation Material For Building Construction

Glaswol of steenwol? En andere duurzame isolatiematerialen

Staat het isoleren van je woning dit jaar op de planning? Dan kan je afwegingen maken tussen verschillende types isolatiemateriaal. Zowel glaswol als steenwol zijn een efficiënte en duurzame optie voor het isoleren van je woning. In dit artikel lees je de overeenkomsten en verschillen. Ook geven we inzicht in andere duurzame isolatiematerialen, zodat jij kan ontdekken welk isolatiemateriaal het beste aansluit bij jouw (duurzame) woonwensen.

1
Wat is glaswol? De installatie en voordelen

Glaswol is een isolatiemateriaal, gemaakt van gerecycled glas en zand: het glas wordt verhit tot hoge temperaturen, waardoor het smelt en uiteenvalt in vezels. Deze vezels worden vervolgens samengebracht tot een dikke mat of rol. Dit ‘glaswol’ beperkt de luchtstroom, heeft uitstekende thermische isolatie-eigenschappen en biedt tegelijkertijd geluidsisolatie.

Glaswol kan op verschillende manieren worden geïnstalleerd. Hoe je glaswol verwerkt is afhankelijk van de specificaties en vereisten van jouw woning: Welke ruimtes wil je isoleren? Wat zijn de afmetingen? Hoe makkelijk kan je bij deze ruimtes en zijn er obstakels? Bij het isoleren van muren kan je glaswol plaatsen tussen de houten stijlen van het frame of tegen de binnenkant van de buitenmuur. Voor vloerisolatie leg je het tussen de vloerbalken of direct op de vloer. En voor dakisolatie is het handig om de glaswol tussen de dakspanten of onder de dakbedekking te plaatsen. 

Het fijne is dat het plaatsen van glaswol vrij gemakkelijk is en je dus geheel zelfstandig aan de slag kan! Wel is het enorm belangrijk om bij het installeren van glaswol de juiste veiligheidsmaatregelen te nemen: glaswol kan irriterend zijn voor de huid, ogen en luchtwegen. Het dragen van beschermende kleding, een veiligheidsbril en een stofmasker is écht essentieel.

De voordelen van glaswol 

  • Energiebesparing: Wanneer je kiest voor glaswol in de muren, vloeren en daken van je huis leidt dit tot aanzienlijke energiebesparingen. Glaswol helpt bij het binnenhouden van warmte in de winter en houdt het interieur koel in de zomer. Dit resulteert in een betere energie-efficiëntie en lagere energierekeningen. 

  • Milieuvriendelijk: Glaswol wordt gemaakt van gerecycled glas en is dus een milieuvriendelijk materiaal. Door te kiezen voor gerecycled materiaal draag je bij aan het verminderen van de hoeveelheid afval die uiteindelijk op stortplaatsen terechtkomt.

  • Duurzaam: Glaswol is een duurzaam materiaal dat jarenlang meegaat. Het is bestand tegen schimmel en rot, waardoor het een ideale keuze is voor vochtige omgevingen zoals de badkamer of kelder. Het behoudt ook zijn isolerende eigenschappen, waardoor je huis comfortabel blijft zelfs na vele jaren.

  • Geluidsisolerend: Glaswol vermindert de geluidsoverdracht, waardoor je thuis meer stilte en rust ervaart. Dit is enorm voordelig als je in een drukke stad woont of een leefruimte wil isoleren waarin veel lawaai tot stand komt, zoals een home cinema of klusruimte.
House Wool Insulation
  • Brandveiligheid: Glaswol is niet brandbaar en kan bijdragen aan de brandveiligheid van je woning. Het smelt niet en produceert geen rook, wat cruciaal kan zijn in het vertragen van de verspreiding van vuur. 

  • Flexibiliteit: Het materiaal is enorm flexibel en kan gemakkelijk tussen frames, balken en andere bouwstructuren worden geplaatst. Daarbij is glaswol licht van gewicht, gemakkelijk te snijden en te installeren. 

  • Kosteneffectief: Glaswol is relatief goedkoop in vergelijking met andere isolatiematerialen. Dit maakt glaswol een economisch haalbare optie voor zowel de renovatie van gedateerde woningen als nieuwbouwwoningen. 

2
Wat is steenwol? De installatie en voordelen

Steenwol, ook bekend als rotswol, is een natuurlijk isolatiemateriaal gemaakt van basaltgesteente, natuurlijke mineralen of gerecyclede materialen uit de staalindustrie. Deze grondstoffen worden gesmolten en gesponnen tot fijne vezels. Net zoals glaswol staat dit materiaal bekend om de uitstekende isolatie- en geluidwerende-eigenschappen. Ook steenwol is een duurzame optie voor het isoleren van je woning. Het wordt veel gebruikt voor het isoleren van gevels, vloeren, daken en binnenwanden.

Steenwol is goedkoop, makkelijk te installeren en bijna in elke bouwmarkt te verkrijgen. Ook steenwol kan je met enige handigheid zelfstandig installeren. Draag bij de installatie van steenwol altijd handschoenen, een stofmasker en veiligheidsbril om jezelf te beschermen.

Nadat je de steenwol in huis hebt én een stofmasker draagt kan je aan de slag: snijd de steenwol op maat met een scherp (stanley)-mes. Zorg ervoor dat de steenwol iets groter is dan de ruimte, zodat het goed klemt en een efficiënte isolatie biedt. Plaats de steenwol tussen de constructie-elementen, zoals houten balken of metalen frames.

De voordelen van steenwol

  • Energiebesparing: Steenwol biedt – net zoals glaswol – uitstekende thermische isolatie. Doordat de ruimte goed geïsoleerd wordt, vermindert de behoefte aan verwarming of verkoeling. Uiteindelijk leidt dit tot energiebesparing en dus ook een minder hoge energierekening.

  • Milieuvriendelijk: Steenwol is gemaakt van natuurlijke en/of gerecyclede materialen. Zo wordt het gemaakt van gesteenten zoals basalt of diabaas en soms gerecycled slakken materiaal uit de staalindustrie.  

  • Duurzaam: Steenwol heeft een levensduur van gemiddeld 75 jaar! Gedurende deze lange periode behoudt het materiaal zijn uitstekende isolerende eigenschappen volledig. Deze levensduur toont aan dat steenwol een waardevolle investering is voor elk huis.

  • Geluidsisolerend: Dankzij de dichte vezelstructuur wordt het geluid door steenwol enorm goed geabsorbeerd en verminderd. Vind je geluidsreductie belangrijk? Dan helpt steenwol – nog beter dan glaswol – bij het verminderen van geluidsoverdracht tussen verschillende leefruimtes of juist van de buitenomgeving naar binnen.
Man Cutting Insulation Material For Building Construction
  • Brandveiligheid: Steenwol is brandwerend en kan hoge temperaturen tot boven 1000°C weerstaan zonder te smelten. Dit helpt bij het beperken van brandverspreiding. 

  • Flexibiliteit: Ook steenwol is gemakkelijk te snijden en aan te passen aan jouw woning. Zo snijd je het makkelijk op maat en bevestig je het eenvoudig rond hoeken, pijpen en andere uitdagende bouwconstructies. 

  • Kosteneffectief: Hoewel de kosten van steenwol hoger kunnen uitvallen dan andere isolatiematerialen, wordt dit uiteindelijk gecompenseerd door de lange levensduur en energiebesparingen.

3
Glaswol of steenwol? Een duurzame keuze

Zowel glaswol als steenwol zijn milieuvriendelijk en een duurzame keuze. Over het algemeen is glaswol goedkoper en heeft het iets betere thermische isolatie-eigenschappen dan steenwol. Daarentegen heeft steenwol vaak betere geluidsisolerende eigenschappen en een langere levensduur. Glaswol en steenwol hebben vergelijkbare eigenschappen en de keuze tussen de twee hangt daarom dus af van verschillende factoren, zoals jouw desbetreffende bouwplannen, budget en persoonlijke voorkeuren.

Side note: Let bij de aankoop van glaswol of steenwol op De R-waarde en lambda waarde glaswol, deze geven verschillende statistieken aan omtrent de specifieke isolatie van jouw huis. Hoe hoger de Rd-waarde, hoe beter het materiaal isoleert.

Glaswol of steenwol?GlaswolSteenwol
EnergiebesparingUitstekendGoed
Milieuvriendelijk GoedGoed
Duurzaam (levensduur)GoedUitstekend
GeluidsisolerendGoedUitstekend
BrandveiligheidUitstekendGoed
KosteneffectiefUitstekendMedium
  

4
Andere duurzame isolatiematerialen

Naast glaswol of steenwol zijn er uiteraard nog veel meer keuzes op het gebied van isolatie. Wij onderzochten de andere, meest duurzame opties voor isolatie en tonen de specificaties van cellulose, schapenwol of hennep.

Cellulose
Cellulose, beter bekend als papiervlokken isolatie, is een goedkope manier voor isolatie. Cellulose is gemaakt van gerecycled krantenpapier en/of andere gerecyclede papierproducten. Het heeft uitstekende isolatiewaarden en is vanwege de recycling ecologisch verantwoord. Cellulose wordt vaak gebruikt als losse vulling of ingeblazen isolatie voor moeilijk bereikbare plaatsen, zoals zolders.

Hennep

Schapenwol
Draag jij in de winter het liefst een schapenwollen trui? Dan weet je dat de wol warm houdt. Hoe handig dat dit eeuwenoude product ook uitstekend geschikt is voor isolatie? Het is helemaal natuurlijk, vereist lage energie om te produceren en recyclebaar. Wol is vochtregulerend, brandt niet, heeft een lucht-zuiverende werking en biedt uitstekende isolatie in alle seizoenen. Daarbij is het perfect als losse vulling voor gaten op moeilijk bereikbare plaatsen.

Hennep
Hennep isolatie wordt gemaakt van de vezels van de hennepplant: een snelgroeiend gewas dat weinig water en géén pesticiden nodig heeft. Het is biologisch afbreekbaar en kan aan het einde van zijn levensduur worden gecomposteerd. Hennepisolatie komt vaak in de vorm van matten of panelen en leent zich perfect voor voor muren, daken en vloeren.

Binnen groene bouwprojecten of voor de populaire tiny-houses zijn cellulose, schapenwol en hennep in opkomst. Maar glaswol of steenwol blijven binnen de zoektocht naar duurzame isolatiematerialen de meest populaire opties. We zijn benieuwd: kies je glaswol of steenwol? Of valt je keuze op een ander duurzaam, opkomend isolatiemateriaal?

Marijke Bleijswijk

Als nomade schrijft Marijke onderweg over een bewuste en duurzame leefstijl. De afgelopen twee jaar woonde ze met haar camper op het land van verschillende eco-communities in Europa. Hier leerde ze over permacultuur tuinieren, duurzame bouwtechnieken, upcycling, seizoensgebonden eten en consuminderen. Het liefst schrijft ze over creativiteit binnen de circulaire economie en een groene omgeving.

0 0 stemmen
Nieuw: Geef Artikel Score
Abonneer
Laat het weten als er

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Volg ons op Facebook