Duurzaam sinds 2007Meer dan 650 artikelenDe duurzaamste oplossing
Houtvezel isolatie duurzaam

Houtvezelisolatie duurzaam alternatief

Isoleren houtvezel duurzaamIsoleren is de meest efficiënte manier van energie besparen. Veel efficiënter dan investeren in bijvoorbeeld zonne-energie. Er bestaat een negatieve associatie met sterk geïsoleerde huizen. Muf en bedompt. Maar dat is niet nodig, mits de isolatie zorgvuldig wordt aangebracht, waarbij koudebruggen worden vermeden. Daarnaast is goed ventileren een must.

μd-waarde

Vochtregulering is dus belangrijk. De keuze van (bouw)materialen is daarbij een belangrijk aspect. Natuurlijke materialen hebben een flexibele dampweerstand. De dampweerstand is vochtgestuurd. Is het binnenklimaat vochtig, dan laat het materiaal meer damp door. Is het binnen droog, dan laat het minder vocht door.

Pavatex houtvezelisolatie

De isolatieplaten van Pavatex zijn een goed voorbeeld. Dit Zwitserse bedrijf maakt een scala aan houtvezelisolatieplaten van resten FSC-naaldhout. Bij de productie worden geen bindmiddelen, schimmelwerende stoffen, bestrijdingsmiddelen of brandwerende middelen gebruikt. Naaldhout heeft al die zaken al van nature in zich en dus is er geen noodzaak iets toe te voegen. Het eindproduct bevat daardoor geen schadelijke stoffen.

Houtvezel isolatie duurzaam

Pavaflex - per pak 50 mm

Pavaflex - per pak 50 mm

€63,49
PAVAFLEX is een flexibele hout vezel isolatiedeken met uitstekende thermische isolatie en warmte-opslag eigenschappen voor tussenwanden en dak van binnen uit
Pavatherm 40 mm

Pavatherm 40 mm

€11,45
Pavatherm is een hoogwaardige, drukvaste, dampdoorlatende, natuurlijke, ecologische en thermische isolatieplaat op basis van houtvezel toe te passen in het dak, de muur, de gevel en de vloer
Isolair/Isoroof - 61x188cm 80mm

Isolair/Isoroof - 61x188cm 80mm

€44,95
Dampopen en waterwerende houtvezel isolatieplaat voor het dak. Rondom voorzien van veer en groef. Ook geschikt voor houtskeltbouw wanden

Fijn binnenmilieu

Door de goede vochtregulerende werking van de houtvezelisolatie is het binnen zowel in de zomer als de winter aangenaam. Daarnaast houdt het materiaal door zijn relatief grote massa zowel de kou als de hitte buiten. Er hoeft dus minder energie gebruikt te worden om de ruimtes te verwarmen of te koelen. Die dichte massa zorgt er ook voor dat er minder geluid de woning binnen dringt.

Cradle to cradle

Langs de meetlat van duurzaamheid scoren de houtvezelproducten van Pavatex heel hoog. 

  • Het wordt gemaakt van restmateriaal van verantwoord hout. Een hergroeibare grondstof.
  • De platen worden gemaakt met een methode zonder uitstoot van vervuilende stoffen. 
  • De platen hebben een lang leven. 
  • En daarna zijn ze, doordat er in het proces geen schadelijke stoffen zijn toegevoegd, gewoon hergebruikt, gecomposteerd of als brandstof gebruikt worden.

Een prachtige kringloop van grondstof tot grondstof! Meer over houtvezelisolatie

Kristel van Genugten

Kristel van Genugten

Expertise: Duurzaam wonen
Met mijn artikelen neem ik je graag mee met de praktische kanten van een duurzamer leven. Ik heb deze artikelen met veel plezier geschreven! Hopelijk kan je hiermee bij jou thuis de beste duurzame keuzes maken.
0 0 stemmen
Nieuw: Geef Artikel Score
Abonneer
Laat het weten als er

2 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Enkele jaren geleden heb ik mijn oude woning op deze manier volledig zelf geïsoleerd. De binnenkant werd bezet met leem. Nooit problemen met vocht in huis en een aangenaam binnenklimaat. Ik heb er nog geen moment spijt van gehad. Een aanrader!

Interessant materiaal, was ik nog niet eerder tegengekomen. Bedankt voor de tip!

Volg ons op Facebook

We gebruiken cookies en analytics zoals te lezen in ons privacybeleid. Door gebruik van de website ga je hiermee akkoord.