Isoleren houtvezel duurzaamIsoleren is de meest efficiënte manier van energie besparen. Veel efficiënter dan investeren in bijvoorbeeld zonne-energie. Er bestaat een negatieve associatie met sterk geïsoleerde huizen. Muf en bedompt. Maar dat is niet nodig, mits de isolatie zorgvuldig wordt aangebracht, waarbij koudebruggen worden vermeden. Daarnaast is goed ventileren een must.

μd-waarde

Vochtregulering is dus belangrijk. De keuze van (bouw)materialen is daarbij een belangrijk aspect. Natuurlijke materialen hebben een flexibele dampweerstand. De dampweerstand is vochtgestuurd. Is het binnenklimaat vochtig, dan laat het materiaal meer damp door. Is het binnen droog, dan laat het minder vocht door.

Pavatex houtvezelisolatie

De isolatieplaten van Pavatex zijn een goed voorbeeld. Dit Zwitserse bedrijf maakt een scala aan houtvezelisolatieplaten van resten FSC-naaldhout. Bij de productie worden geen bindmiddelen, schimmelwerende stoffen, bestrijdingsmiddelen of brandwerende middelen gebruikt. Naaldhout heeft al die zaken al van nature in zich en dus is er geen noodzaak iets toe te voegen. Het eindproduct bevat daardoor geen schadelijke stoffen.

Houtvezel isolatie duurzaam

Fijn binnenmilieu

Door de goede vochtregulerende werking van de houtvezelisolatie is het binnen zowel in de zomer als de winter aangenaam. Daarnaast houdt het materiaal door zijn relatief grote massa zowel de kou als de hitte buiten. Er hoeft dus minder energie gebruikt te worden om de ruimtes te verwarmen of te koelen. Die dichte massa zorgt er ook voor dat er minder geluid de woning binnen dringt.

Cradle to cradle

Langs de meetlat van duurzaamheid scoren de houtvezelproducten van Pavatex heel hoog. 

  • Het wordt gemaakt van restmateriaal van verantwoord hout. Een hergroeibare grondstof.
  • De platen worden gemaakt met een methode zonder uitstoot van vervuilende stoffen. 
  • De platen hebben een lang leven. 
  • En daarna zijn ze, doordat er in het proces geen schadelijke stoffen zijn toegevoegd, gewoon hergebruikt, gecomposteerd of als brandstof gebruikt worden.

Een prachtige kringloop van grondstof tot grondstof! Meer over houtvezelisolatie