Onze 10-jarige dochter roept al jaren dat ze, later als ze groot is, bioloog gaat worden. In dat kader is ze altijd heel begaan met het milieu. Toen ze las dat je mee kon doen aan de Kids Climate Conference door een motivatiebrief te schrijven, was dat dus zo gepiept. Dit weekend was het zover. En wij mochten mee. Op een mooi terrein met prachtige paarden op de achtergrond werden we, samen met 150 andere Nederlandse en Belgische kinderen en hun families, ontvangen door een groot team enthousiaste mensen.

Kinderen op veld klimaat conferentie Een echte prinses

Initiatiefnemers Wereld Natuur Fonds en Centerparcs hebben, met behulp van een groot aantal sponsors, een programma samengesteld waarbij kinderen van 8 tot 14 jaar worden uitgedaagd na te denken over oplossingen voor milieuproblemen. ‘Zorg voor het water’  was dit jaar het hoofdthema. Met hun open blik, niet geremd door al te veel kennis, komen kinderen vaak tot creatieve oplossingen. Dit gebeurde oa in een inspiratiesessie met prinses Laurentien (Missing Chapter Foundation) en een aantal CEO’s van de sponsors. De laatsten zaten tussen de kinderen en Laurentien leidde het gesprek. De hoge heren en dames vroegen de kinderen na te denken over vraagstukken die spelen binnen hun bedrijf. Het werd een spontane en leuke discussie. De CEO’s hadden flink wat blaadjes met ideeën volgeschreven tijdens het gesprek.

Princes Laurentien interviewd kinderen klimaat conferentieGezelligheid

Maar er werd niet alleen serieus gesproken, er werden vooral ook leuke dingen gedaan. De kinderen mochten schapen hoeden, een vogeldrinkbakje glasblazen, een groene voetstappen kunstwerk maken, plastic afval zeezicht maken, even voelen hoe het is om in een luchtballon omhoog te gaan, zien hoe mosselen water filteren enz. Tussendoor nog even een paar leuke fotootjes maken in de Kids Climate Photobooth voor thuis. Daarna een heerlijk diner op een boomstammenkrukje rondom het grote kampvuur en als laatste optredens van Ayoub en Radio Oorwoud. Wat waren ze moe, die kids.

Vervolg

Op de afsluitende zondagochtend werden, na een gezamenlijk ontbijt, uit alle ideeën die de kinderen de vorige dag hadden opgeschreven 70 stellingen gekozen. En een jury koos uit die selectie uiteindelijk de 12 meest vernieuwende duurzame voorstellen. Deze worden gevat in een boekwerkje, dat naar verschillende autoriteiten en scholen van de kinderen verstuurd gaat worden.

Wij kwamen vanmiddag helemaal geïnspireerd thuis. Zelfs de jongste, die het te eng vond om mee te doen en van de zijlijn toekeek, doet nu elk lampje uit dat zonder directe reden brandt. Volgend jaar weer, zeggen de kids hier. Doen jullie dan ook mee? Wij vinden het in ieder geval een fantastisch idee om kinderen vast na te laten denken over volwassen vraagstukken. Goed voor de toekomst van de kinderen en die van het milieu.

kinderen om kampvuur klimaat conferentie