Duurzaam sinds 2007Meer dan 650 artikelenDe duurzaamste oplossing
Elektrische Auto Header

Krijg inzicht in de voordelen en nadelen van een elektrische auto

De elektrische auto heeft de afgelopen jaren een grote sprong voorwaarts gemaakt. Op het gebied van duurzaam vervoer wordt continu gezocht naar transportmethoden met minimale impact op het milieu, zowel qua productie als gebruik. De opkomst van de elektrische auto is hierin cruciaal. Momenteel is elektrisch rijden meer en meer haalbaar voor consumenten.  Maar de investering is fors, de markt is continu in verandering en er zijn twijfels of je overal wel even makkelijk kan opladen. We kunnen ons voorstellen dat de weging om wel of niet voor een elektrische auto te gaan lastig is. Wij hebben de voordelen en nadelen daarom voor jou op een rij gezet, zodat we je hopelijk helpen met je keuze! 

Voordelen elektrische auto

1
Stroom versus benzine

In veel landen is elektriciteit nu goedkoper dan benzine, wat het rijden van een elektrische auto economisch aantrekkelijker maakt. Bovendien is het gebruik van elektriciteit over het algemeen minder belastend voor het milieu, zeker als deze duurzaam is opgewekt. Elektrische auto's zijn een stuk milieuvriendelijker dan brandstofauto's vanwege hun lagere CO2-uitstoot tijdens het rijden: door hun aandrijving op batterijen stoten ze geen schadelijke stoffen uit tijdens het rijden. De mileiubelasting voor de productie is bij een elektrische auto wel hoger. Ruim 4000 kilo CO2 meer door de lasten van de accu (ongeveer gelijk aan een retourtje Japan met het vliegtuig).  Als je het op de totale geschatte levensduur van 220.000 kilometer bekijkt, bespaar je volgens milieucentraal 32.000 kilo CO2. Qua milieubelasting is elektrisch rijden dus aanzienlijk schoner. 

2
Zonnepanelen als stroombron

Met de juiste installatie van zonnepanelen kun je een elektrische auto direct vanaf je eigen dak opladen. Dit kan een zeer duurzame en kostenbesparende manier zijn om je auto van stroom te voorzien. Wij hebben dit artikel gemaakt over de praktische stappen en ervaringen met elektrische laadpalen als je hier meer over wilt weten. 

3
Gebruik elektrische auto als thuisaccu

Een van de unieke voordelen van een elektrische auto is dat de accu als thuisbatterij kan functioneren. Je kunt energie opslaan wanneer deze goedkoop is en later weer gebruiken of terugleveren aan het net. Let op: dit vereist dat je auto een bidirectionele laadmogelijkheid heeft en dat je elektrische installatie thuis hierop is afgestemd. Wij vonden dit artikel van de van VandeBron behulpzaam voor de praktische tips hierbij. Op dit moment is dit namelijk nog niet even makkelijk bij iedere auto en bij het stroomnetwerk van ieder huishouden. 

4
Snel groeiend laadnetwerk

Voorheen kon het lastig zijn om - vooral onderweg - een geschikt oplaadpunt te vinden. Maar dankzij een snel groeiend laadnetwerk en de beschikbaarheid van snelladers langs snelwegen en in steden zijn verre afstanden steeds beter mogelijk. Wij vonden deze app van wederom de ANWB behulpzaam, daarmee kan je in Nederland en andere landen een overzicht zien van alle laadstations voor jouw auto. 

Elektrisch Rijden 2

5
Opkomst van de tweedehands markt

Waar de elektrische auto vroeger als luxe werd gezien, zijn ze binnen onze huidige maatschappij steeds toegankelijker. De tweedehands markt voor elektrische auto's begint op gang te komen. Dit maakt elektrisch rijden toegankelijker voor mensen met een kleiner budget. Gezinsauto’s, zoals een tweedehands elektrische Kia Niro, maken elektrisch rijden toegankelijk.

6
Overheidsstimulansen

In Nederland zijn er belastingvoordelen en subsidies beschikbaar voor elektrische auto's, wat het financiële nadeel kan verzachten. De Rijksoverheid wil het gebruik van schone auto's stimuleren. Wie een elektrische auto of motor koopt, hoeft minder belasting te betalen dan iemand die op benzine rijdt.

7
Minder onderhoud

Elektrische auto's hebben minder bewegende delen dan traditionele auto's, wat vaak resulteert in lagere onderhoudskosten. Je hoeft bijvoorbeeld geen olie te verversen en de remmen gaan meestal langer mee dankzij regeneratief remmen.

8
Lokale emissies

Een van de grootste voordelen voor de directe leefomgeving is de afwezigheid van lokale emissies. Elektrisch rijden helpt lokale emissies te beperken, omdat elektrische voertuigen geen uitlaatgassen produceren tijdens het rijden. Vooral in drukke steden bevorderd dit de luchtkwaliteit. Als het aan het kabinet ligt, zullen alle nieuwe auto’s uiterlijk 2030 emissieloos zijn en dus op elektriciteit of waterstof rijden.

Strikte regels vanuit de overheid dat consumenten zich meer en meer moeten bewegen richting duurzaam vervoer. Zo voeren steeds meer binnensteden milieuzones in: dit betekent dat het rijden van bepaalde brandstofauto's op steeds meer plekken verboden wordt.

9
Fijne rijervaring

Veel mensen vinden het rijden in een elektrische auto prettiger vanwege de stille motor en snelle acceleratie.

10
De actieradius

De actieradius van elektrische auto's verwijst naar de afstand die ze kunnen afleggen op één volle acculading. Hoevaak elektrische auto's opgeladen moeten worden is afhankelijk van het model en de accucapaciteit. Elektrische auto's hebben vaak een actieradius die varieert van ongeveer 150 tot 500 kilometer of meer. Sommige nieuwere modellen kunnen zelfs nog langere afstanden afleggen.

  • Met een 24 kWh-accu rij je ongeveer tussen de 80 en 130 kilometer.
  • Met een 40 kWh-accu rij je circa 200 tot 280 kilometer.
  • Met een accu van meer dan 50 kWh kun je al gauw 400 kilometer of meer rijden.

Nadelen elektrische auto

1
Flinke investering

Een belangrijk nadeel is de hoge aanschafwaarde, zelfs met subsidies is dit voor veel consumenten te hoog. Hoewel dit dankzij de lage verbruikskosten van elektrisch rijden op termijn kan worden terugverdiend, vormt de kostprijs voor veel mensen een drempel. Gelukkig verschijnen er steeds meer betaalbare elektrische occasions op de markt. Positief zijn ook de ontwikkelingen binnen het tweedehands circuit. 

2
Het opladen van elektrische auto’s
Elektrisch Rijden

In gebieden met een instabiele elektriciteitsvoorziening kan het opladen van een elektrische auto zelfs een uitdaging zijn. Je elektrische auto opladen in het buitenland kan ingewikkeld zijn, maar in Nederland zijn er meer dan genoeg laadstations.

Daarbij kan het opladen van een elektrische auto enige tijd in beslag nemen. Een tank volgooien met benzine kost ongeveer een kwartier. Met een snellader kan een elektrische auto in 20 tot 30 minuten tot 80% van zijn capaciteit worden opgeladen.

Dankzij ontwikkelingen op het gebied van slim laden, zoals apps en slimme laadsystemen, wordt het laden steeds makkelijker en hoef je je in goed ontwikkelde landen zeker geen zorgen te maken.

3
Milieubelasting van productie

De productie van elektrische auto's is vaak energie-intensiever dan die van benzineauto's, met name vanwege de accu's. De winning van materialen voor de accu, zoals lithium, kobalt en nikkel kan negatieve milieueffecten hebben. Denk hierbij aan landschapsverstoring en watervervuiling. Als de productie en efficiëntie van elektrische accu’s zich verder ontwikkelt, dan wordt de impact op het milieu aanzienlijk minder.

4
Pas op voor ‘greenwashing’

Er heerst een perceptie dat elektrisch rijden volledig 'groen' is. Dit kan een vorm van greenwashing zijn, omdat de toename van elektrische auto's alleen niet genoeg is om klimaatverandering tegen te gaan. Voor een werkelijke verandering moeten we ook minder gaan rijden en meer gebruik maken van fietsen, OV en elektrische deelauto’s. Reizen met het openbaar vervoer (OV) is na lopen en fietsen de meest duurzame manier om van A naar B te reizen.

5
Duurzame energiebron?

De ecologische voordelen zijn ook afhankelijk van de bron van de elektriciteit, waarmee de elektrische auto wordt opgeladen. Als de stroom afkomstig is van fossiele brandstoffen wordt het milieuvoordeel aanzienlijk verminderd. Laad je elektrische auto altijd op met hernieuwbare energiebronnen, zoals wind- of zonne-energie

Interview over elektrisch rijden

Energie Elektrischr Ijden

Mijn vader (Clemens 59 jaar) rijdt sinds enkele jaren elektrisch. Terwijl we over de snelweg richting zijn huis in Loenen rijden vraag ik hem naar de voor- en nadelen van elektrisch rijden. 

De voordelen: ‘Ik kocht een elektrische auto vanwege het milieu en omdat ik via mijn zonnepanelen thuis stroom opwek. Voordeel is dat ik deze stroom kan gebruiken. Hierdoor heb ik geen hoge benzinekosten en betaal ik geen wegenbelasting. Voorheen gaf ik mijn auto’s zelf een onderhoudsbeurt. Bij een elektrische auto is het onderhoud beperkt is. Zo hoef ik bijvoorbeeld geen olie meer te verversen, dit bespaart me tijd en kosten. Ik vind elektrisch rijden prettig, je kan dankzij de power gemakkelijk optrekken en doorrijden.

De nadelen: ‘Nadeel van elektrisch rijden vind ik de aanschafprijs. Daarbij duurt het laden langer en moet je onderweg rekening houden met het zoeken naar laadmogelijkheden. Alhoewel, de laadmogelijkheden zijn de afgelopen jaren gegroeid. Toch blijft de prijs van stroom langs de snelweg (te) hoog. Ik denk dat elektrisch rijden vooral voordelig is als je zelf stroom opwekt. Ook is de accucapaciteit minder als het koud is. ‘S winters heb ik minder actieradius en kan ik met een volle accu minder kilometer rijden dan in de zomer.’

Dat de voordelen van elektrisch rijden opwegen tegen de nadelen bevestigd Clemens tijdens onze rit: ‘Ja, elektrisch rijden is toch wel prettiger dan op brandstof. Nooit meer een hard motorgeluid, enkel het zachte zoeven van de banden op de weg. Hoe fijn is dat.’ 

Ons advies

De normalisering van (tweedehands) elektrisch rijden vermindert de milieu-impact van de auto-industrie. Overweeg je om over te gaan op elektrisch rijden, onthoud dan dat het belangrijk is om een afgewogen beslissing te maken op basis van je eigen situatie en behoeften. Ontdek bijvoorbeeld welke energiebronnen er binnen jouw directe leefomgeving beschikbaar zijn voor het opladen van een elektrische auto. En breng de kosten en baten altijd goed voor jezelf in kaart. Wegen de voordelen van een elektrische auto niet op tegen de nadelen? Stap op de fiets of ga met het OV, want ook dit blijven duurzame opties om je te verplaatsen van A naar B.

Marijke Bleijswijk

Als nomade schrijft Marijke onderweg over een bewuste en duurzame leefstijl. De afgelopen twee jaar woonde ze met haar camper op het land van verschillende eco-communities in Europa. Hier leerde ze over permacultuur tuinieren, duurzame bouwtechnieken, upcycling, seizoensgebonden eten en consuminderen. Het liefst schrijft ze over creativiteit binnen de circulaire economie en een groene omgeving.

0 0 stemmen
Nieuw: Geef Artikel Score
Abonneer
Laat het weten als er

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Volg ons op Facebook