Duurzaam sinds 2007Meer dan 650 artikelenDe duurzaamste oplossing
Loodgieter amsterdam centrale verwarming

Nieuwsbrief: duurzaam verwarmen

Van bijverwarming met infrarood tot het overstappen op een warmtepomp: wij vertellen hoe jij er mee aan de slag kunt. De verwarming van ruimten en water produceert voor de meeste huishoudens veruit het grootste deel van het totale energieverbruik. Wil je energie besparen? Dan valt hier een grote slag te maken. Het meest duurzaam is het verwarmen van je huis met (passieve) zonne-energie of een warmtepomp in combinatie met goede isolatie. Maar ook dan moeten veel huizen nog bijverwarmd worden. Kortom: er zijn veel verschillende opties, met allemaal hun eigen voor- en nadelen. Wij vertellen je in dit artikel over verwarming in huis welke opties er zijn, of jouw huis er klaar voor is, en waar je op moet letten.  

Eurom Mon Soleil DSP 650 Wifi

Elektrisch bijverwarmen

De elektrische verwarming heeft een slechte reputatie wat betreft energieverbruik. Elektrische kachels zijn dan ook geen goede keuze voor hoofdverwarming van je huis. Toch denken experts dat elektrische verwarming wel degelijk een rol moet gaan spelen bij een gasloze toekomst. Voornamelijk als lokale bijverwarming kan een elektrische kachel zuinig en duurzaam zijn. Wij leggen uit welke opties in elektrische bijverwarming er zijn.

Infrarood verwarming badkamer duurzaam

Infrarood panelen

Standaard elektrische (convectie)kachels zijn dus niet altijd de meest duurzame keuze. Maar, in combinatie met zonne- of windenergie kan elektrische infrarood verwarming als CO2-vrij beschouwd worden en daarmee bijdragen aan een energieneutrale woning. Elektrisch verwarmen wordt daarmee een duurzaam verwarmingsalternatief! Op deze pagina vertellen we je meer over infrarood panelen. Wist je dat infrarood stralingswarmte afgeeft in plaats van convectie, en het daarom voelt alsof je in het zonnetje staat?

Water lucht warmtepomp

De warmtepomp

Onze omgeving zit vol met energie. Met een warmtepomp kan deze energie uit de natuur (aardwarmte) worden gebruikt als verwarmingswarmte of voor de verwarming van water. Deze bron van warmte is onuitputtelijk en kosteloos beschikbaar: buitenlucht, en grond- of oppervlaktewater zijn immers altijd toegankelijk. Wij leggen op deze pagina uit wat de 5 verschillende soorten warmtepompen zijn, en wat het verschil tussen deze systemen is. 

Luchtlucht warmtepomp

Ervaringen met de lucht-lucht warmtepomp

Een lucht-lucht warmtepomp werkt in principe hetzelfde als airconditioning. Maar waar de airco een vrij slechte reputatie heeft qua energieverbruik, is de warmtepomp juist een manier om gas te besparen. Wij vertellen je graag hoe dit precies zit. In dit artikel vragen we een gebruiker om zijn ervaringen met de lucht-lucht warmtepomp, en zetten we de beste tips op een rijtje. Wist je bijvoorbeeld dat het belangrijk is om te letten op de klimaatimpact van het koudemiddel?

Deze blog is gemaakt op basis van onze nieuwsbrief. Wil jij de laatste duurzame artikelen ook maandelijks in je mailbox? Abonneer je dan hier door je mailadres en je gemeente achter te laten.

De laatste artikelen, 1x per maand

Isabelle Snaauw

Isabelle is freelance redacteur bij Duurzaam Thuis. Ook in haar dagelijks leven werkt ze aan projecten die de wereld duurzamer maken. Ze weet veel van de energietransitie en subsidies, maar schrijft als vegetariër eigenlijk het liefst over duurzaam koken en eten. Isabelle heeft bij een B-corp communicatiebureau gewerkt aan diverse duurzame (overheids)projecten. Momenteel is ze communicatieadviseur bij AMS Institute, een wetenschappelijk onderzoeksinstituut dat werkt aan duurzame stedelijke ontwikkeling.

0 0 stemmen
Nieuw: Geef Artikel Score
Abonneer
Laat het weten als er

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Volg ons op Facebook