Bamboe vloer

bamboe-vloer-duurzaam


Productieproces:
bamboe is een grassoort en dit betekent dat er vanzelf weer nieuwe loten beginnen te groeien vanuit de wortels wanneer het gemaaid wordt. Er is dus geen gevaar voor bodemerosie. Bamboe groeit ontzettend snel en heeft geen pesticiden en insecticiden nodig. Binnen 5 a 6 jaar zijn de nieuwe loten weer volgroeid. De stevige buitenkant van de stengel wordt recht gesneden en vervolgens verlijmd op een paneel. De strips bamboe kunnen daarbij horizontaal of verticaal liggen.
Uitstraling: bamboe is vrijwel alleen in een naturel kleur te verkrijgen. Het heeft verschillende afwerkingsmogelijkheden: onbehandeld, met olie of gelakt.
Toepasbaarheid: door zijn compacte structuur is bamboe vrijwel overal in huis te gebruiken. Zelfs in natte ruimten kan bamboe gelegd worden.
Onderhoud: een bamboe vloer of parket kan afgewerkt zijn met olie of lak. Het is nodig de vloer periodiek te oliën of opnieuw te lakken als dat nodig is. Groot onderhoud in de vorm van schuren is ongeveer eens in de 7 jaar nodig. Verder is de vloer schoon te houden met een vochtige doek of wisser.
Levensduur: de structuur van bamboe is zeer compact en geeft een sterke vloer. Bij goed onderhoud heeft de vloer een lange levensduur. Om de vloer nog sterker te maken kan bamboe met kunsthars verlijmd worden.
Milieubelasting: door de snelle groei is bamboe een van de goedkoopste natuurlijke materialen voor vloeren. Bamboe vloeren worden echter met name in het Verre Oosten geproduceerd en door het verre vervoer is de milieubelasting voor dit product hoger dan van een houten vloer uit de directe omgeving.
Giftige stoffen: de kunsthars waarmee de vloer gelijmd en versterkt wordt is niet milieuvriendelijk.
Keurmerk: ook voor bamboe is het FSC-keurmerk een garantie voor materiaal uit duurzaam beheerde plantages.
Hergebruik: door de toevoeging van kunsthars is het materiaal moeilijk opnieuw te gebruiken.

Tips?

We willen graag een database opstellen van duurzame materialen. Het overzicht van vloeren hieronder is een begin. We staan dan ook open voor opmerkingen en aanvullingen. Op deze manier hopen we ons overzicht zo compleet mogelijk te maken. Mist u een duurzame vloer of heeft u nog tips laat het ons dan weten.

Geef een reactie

Required fields are marked *