Duurzaam sinds 2007Meer dan 650 artikelenDe duurzaamste oplossing
Fixbrigade

Energie besparen met de hulp van een fixbrigade of energiecoach

Wil je energie besparen in huis en heb je daar (financiële) hulp bij nodig? Dan kun je in verschillende Nederlandse gemeenten een energiecoach of Fixbrigade inschakelen. Dit zijn vrijwilligers die langskomen voor persoonlijk advies over energiebesparende mogelijkheden, of voor het uitvoeren van kleine energiebesparende handelingen. Hier kun je een paar tientjes tot honderden euro’s per jaar aan energiekosten mee besparen.

1
Advies of energiebesparende maatregelen

Fixbrigade team

Een energiecoach en een Fixbrigade hebben beide hetzelfde doel: jou helpen bij het verlagen van de energierekening. Toch zij er een paar kleine verschillen. Energiecoaches zijn vrijwilligers uit de buurt, die na een korte training buurtgenoten kunnen helpen. Een energiecoach wordt ook wel energiehulp of energieklusser genoemd. Fixbrigades bestaan uit teams van Leermeesters en Leerling fixers. De leerlingen volgen een leerwerktraject waarin ze praktijkervaring en theoretische kennis opdoen. Door dit leertraject te volgen, vergroten de deelnemers hun kansen op de arbeidsmarkt en helpen ze anderen energie en geld te besparen.

Zowel Fixbrigades als energiecoaches komen in principe eenmalig langs. Energiecoaches komen langs om advies te geven of bepaalde handelingen uit te voeren. Advies kan gaan over aanpassingen in het gedrag, isolatie in de woning en het energiezuiniger maken van bestaande installaties. Een energiecoach kijkt daarom naar de verlichting in je huis, de verwarming, de apparatuur die je gebruikt en de hoogte van je energierekening. Een fixbrigade komt vooral langs om een aantal energiebesparende maatregelen uit te voeren. Denk bijvoorbeeld aan het aanbrengen van radiatorfolie, led-lampen, tochtstrips, het kitten van kieren, en het waterzijdig inregelen van de CV.

Het bezoek van energiecoaches of een Fixbrigade is in de meeste gevallen gratis, of kost een kleine bijdrage. De gemeente betaalt (het grootste gedeelte van) de producten en het bezoek. 

2
Wat doet een fixbrigade?

Fixbrigade Gemeente Zaanstad
Fixbrigade Gemeente Zaanstad

3
Welke gemeenten?

De meeste grote steden en gemeenten hebben een Fixbrigade of energiecoaches. Wil je zeker weten wie jou kan komen helpen, of contact opnemen met vrijwilligers in jouw buurt? Dan kun je het beste via google zoeken op ‘fixbrigade [jouw gemeente]’ of ‘energiecoaches [jouw gemeente]’. Op de website van jouw gemeente lees je vervolgens meer over de mogelijkheden en kun je vaak direct een afspraak maken.

4
Zelf energiecoach worden

Energiecoaches en Fixbrigades helpen buurtgenoten dus vrijwillig, op basis van een korte training. Iedereen die handig is, goed met mensen om kan gaan en minimaal 1 dag per week beschikbaar is, kan meedoen. Als je het leuk vindt, kun je als energiecoach ook rondleidingen geven in voorbeeldwoningen, energiemarkten organiseren, offertes beoordelen en cursussen geven.

Gemeenten zijn hard op zoek naar vrijwilligers. Op de website van jouw gemeente kun je meer informatie vinden en je aanmelden als vrijwilliger.

Isabelle Snaauw

Isabelle Snaauw

Isabelle (25) is freelance redacteur bij Duurzaam Thuis. Maar ook in haar dagelijks leven werkt ze aan projecten die de wereld een beetje duurzamer maken. Ze weet veel van windenergie en verwarmen, maar schrijft als vegetariër het liefst over duurzaam koken en eten.
0 0 stemmen
Nieuw: Geef Artikel Score
Abonneer
Laat het weten als er

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Volg ons op Facebook

We gebruiken cookies en analytics zoals te lezen in ons privacybeleid. Door gebruik van de website ga je hiermee akkoord.