Duurzaam sinds 2007Meer dan 650 artikelenDe duurzaamste oplossing
Leemstuc

Leemstuc

Leemstuc ik een eeuwenoud materiaal om wanden mee te maken en muren mee te bekleden. Gemaakt met de basis bestanddelen leem, zand en water is het een authentieke, gifvrije manier om wanden af te werken. Leemstuc heeft vocht- en warmteregulerende eigenschappen en is onbrandbaar.
Leemstuc
Afbeelding: Tierrafino
Productieproces: Het product wordt samengesteld met bovengenoemde stoffen met daarbij een toeslagmateriaal. Dit kan stro zijn, maar ook hennephout, papiercellulose, weipoeder en zaagsel kunnen gebruikt worden. Deze materialen zijn herwinbaar en lokaal verkrijgbaar. De winning van leem brengt nauwelijks schade toe aan het landschap. Uitstraling: De uitstraling van leemstuc wordt met name bepaald door het toeslagmateriaal. Hoe grover het materiaal hoe rustieker de uitstraling. Je kunt de  stuc een kleur geven of juist niet, afhankelijk van je wensen. Daarnaast kun je ook een finishing aanbrengen. Dit is een laag bestaande uit leem, pigmenten en marmerkorrels. Toepasbaarheid: Leemstuc kan aangebracht worden op elke ondergrond. Soms is het nodig eerst een primer te gebruiken. Het materiaal is te gebruiken in elke ruimte van het huis. Door de vochtregulerende werking is leemstuc zelfs uitermate geschikt voor de badkamer. Onderhoud: Geen. Levensduur: Leenstucwerk heeft een lange levensduur, maar kan wel verkleuren. Milieubelasting: Giftige stoffen: Er komen geen giftige stoffen vrij uit het natuurlijke materiaal. Keurmerk:Hergebruik: Door het natmaken van de leem is het opnieuw te gebruiken en te vervormen. Alle gebruikte grondstoffen zijn biologisch afbreekbaar.
Dirk van Genugten

Sinds 2007 ben ik met duurzaamheid bezig en schrijf ik artikelen om soms ingewikkelde onderwerpen eenvoudig te maken. Heel veel succes met het verduurzamen van, en rondom je huis!

0 0 stemmen
Nieuw: Geef Artikel Score
Abonneer
Laat het weten als er

2 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Kun je leemstuc gebruiken als vervanging van tegels in een badkamer?

Dag Dirk, dank je. Zijn er onderzoeken over de mate van energiebesparing?

Volg ons op Facebook