In een passief huis worden de warmte verliezen tot een minimum gereduceerd door een optimalisatie van de isolatie, grote luchtdichtheid en warmteterugwinning via het ventilatiesysteem. Er wordt optimaal gebruik gemaakt van passieve warmtewinsten uit de bodem en via de zon.
Een passiefhuis heeft geen conventioneel verwarmingssysteem nodig en toch heerst er een aangenaam binnenklimaat. De energiebehoefte ligt ongeveer vier keer lager dan een gemiddelde woning. De architectonische vrijheid is groot wel zal er altijd rekening worden gehouden met de basisprincipes. Hieronder staan ze op een rijtje.
Optimalisatie Isolatie
Om een het traditionele verwarmingssysteem te kunnen vervangen zonder in te boeten aan warmtecomfort is een dikkere en/of meer doeltreffende isolatielaag nodig. Typische isolatiediktes voor wanden, daken en vloeren variëren van 18 cm tot 35 cm naargelang het type isolatiemateriaal. De isolatie dient overal continu door te lopen, ook bij aansluitingen tussen wanden, daken en vloeren en in verbindingen met schrijnwerk. De beglazing is drievoudig en het schrijnwerk is extra geïsoleerd.
Warmteterugwinning
Passieve gebouwen hebben een constante aanvoer van verse lucht om het comfort van de gebruikers zo hoog mogelijk te houden. Een speciale warmtewisselaar wordt gebruikt om de verse binnenkomende lucht te verwarmen met de lucht die naar buiten wordt afgevoerd. Hierbij wordt typisch
90% van die warmte teruggewonnen zonder de twee luchtstromen te mengen. De belangrijkste doelstelling van het ontwerp van een passiefhuis is om de bewoners te voorzien van een gezonde en comfortabele leefomgeving. Een uitstekende luchtkwaliteit is onontbeerlijk. Het passiefhuisconcept gebruikt gecontroleerde mechanische balansventilatie met een vereiste warmteterugwinning op de ventilatielucht. Verse lucht wordt toegevoerd in de leefruimtes, slaapkamers en werkruimtes. De lucht wordt afgevoerd via de natte ruimtes zoals de keuken, de badkamer en het toilet.
De zon efficiënt benutten
Passieve zonnewinsten betekenen gratis energie voor ruimteverwarming en mogelijkerwijze ook de productie van sanitair warm water en elektriciteit. Het ontwerp dient rekening te houden met vereiste Zontoetredingsfactor g voor de beglazing. Dit is de waarde die aangeeft welk percentage van de totale zonne-energie die op het glas valt, wordt doorgelaten. Bij passieve huizen moet g > 50%. Ook dient rekening te worden gehouden met oververhitting, bijvoorbeeld door het voorzien van externe structurele beschaduwing, zoals balkons, luifels of buitenzonwering. De kwaliteit van het zomercomfort zal tevens afhangen van het voorzien van nachtkoeling of andere passieve koeltechnieken.
Luchtdicht bouwen
Het gebouw moet zeer luchtdicht zijn om warmteverliezen via kieren, spleten en aansluitingen te vermijden. De luchtdichtheid van het gebouw wordt voor
passiefhuizen getest met een praktische proef.
Efficiënte huishoudapparaten
Door in een passiefhuis gebruik te maken van energiezuinige elektrische apparaten kan het resterend verbruik tot de helft worden verminderd, zonder dat de gebruiker hier hinder van ondervindt. Door een goede inval van daglicht wordt trouwens ook de nood aan kunstverlichting verminderd.
Gebruik alternatieve energie
De energiebehoefte in een passiefhuis is enorm laag. De benodigde resterende energie behoeften voor een passiefhuis kunnen worden voorzien middels duuzame energie bronnen: zoals warmteboiler voor de verwarming van het sanitaire water, pv zonnepanelen en/of windmolen voor de stroom voorziening.
Artikelen
Nominatie website van het jaar 2020!
Geweldig nieuws! Duurzaam Thuis is genomineerd voor website van het jaar 2020 in de categorie Duurzaamheid. Met bijna 1.5 miljoen bezoeken de grootste site op…
Overzicht subsidies duurzaam verbouwen 2020
Heb je verbouwplannen en zou je tegelijkertijd graag je huis verduurzamen? Dan zijn er in 2020 een aantal subsidies die interessant voor je kunnen zijn….
Stem! Website van het jaar nominatie
Te gek! We zijn genomineerd voor website van het jaar 2019 in de categorie Duurzaamheid. Met bijna 1.5 miljoen bezoeken de grootste site op het…
Isoleren? Natuurlijk!
In het Brabants Dagblad van afgelopen weekend (28 maart) stond een leuk artikel over natuurlijke isolatiematerialen geschreven door Cor-Peter Pasma. Als bron voor het artikel…
3D printer bouwt duurzaam huis
3D printen is hot en je ziet het overal. Wat we niet wisten is dat je tegenwoordig ook echte duurzame huizen kunt printen met modder!…
Energiezuiniger huis zonder extra maandlasten
Wil jij je koopwoning energiezuiniger maken? Maar je hikt aan tegen de investering? Dan is Hoom misschien een optie voor jou. Dit nieuwe initiatief helpt…
Duurzaam droomhuisje in 1 dag
Jaloersmakend mooi is dit duurzame huis van het Spaanse architectenbureau Abaton. Het is een kleine diamant van maar 27 m2. Voor een bedrag van 42.800…
Houtskeletbouw steeds populairder
Een onderzoek onder een groot aantal architecten in Europa laat zien dat de interesse in houtskeletbouw groter wordt. Er staan meer plannen met een houten…
Klus je rijk met duurzame oplossingen
Rijker door het besparen van energie. In het RTL-programma Klus Je Rijk werken een aantal gezinnen aan het duurzaam maken van hun woning. De winnaar…
Huis vol energie voor energiepioniers
Heb jij je voorgenomen om dit jaar het huis energiezuiniger te maken? Of zelfs energieneutraal? Dan is de cursus ‘Hoe (ver)bouw ik mijn Huis vol…
Nieuwsbrief
1x per maand de laatste artikelen
Comments are closed.