Duurzaam sinds 2007Meer dan 650 artikelenDe duurzaamste oplossing
Composiet schutting

Composiet schuttingen: een duurzaam alternatief?

Ben jij binnenshuis al goed bezig met het besparen van energie en het gebruiken van duurzamere alternatieven? Dit kunnen wij alleen maar toejuichen. Het is ook mogelijk om langer met de materialen in je tuin om te gaan. Een alternatief voor een houten schutting dat een stuk langer mee gaat is composiet. Hout is als basismateriaal natuurlijker en veel makkelijker te hergebruiken. Toch heeft composiet ook verschillende voordelen. Wij zetten de 2 materialen als basis voor je tuin hier naast elkaar. 

Composiet schutting

Composiet schutting

Het materiaal composiet is niet bij iedereen bekend. Het bestaat voor de helft uit kunststof en voor de andere helft uit hout. Hierdoor heeft het wel de uitstraling van hout, maar de stevigheid, duurzaamheid en weersbestendigheid van kunststof. Composiet wordt officieel Wood-Plastic Composite (WPC) of hout-kunststofcomposiet (HKC) genoemd. Voor het hout worden houtvezels gebruikt, die vrijkomen als bijproduct bij het schaven van hout voor de bouw. Hierdoor hoeven voor een composietschutting minder bomen gekapt te worden dan voor een reguliere houten schutting. Deze vorm van recyclen is duurzaam en ook nog eens vriendelijk voor je portemonnee.

Houten schutting

Houten schutting

Toch liever een echte houten schutting? Ook deze heb je in duurzame vormen. En met goed onderhoud gaat deze extra lang mee. Zo is de levensduur van hardhout of Douglas hout zo’n 10 tot 15 jaar en kan het daarna verwerkt en vervolgens hergebruikt worden. Het oogt natuurlijker dan composiet, en omdat hout een natuurproduct is, vervuilt het de grond niet. Een groot verschil tussen hout en composiet is dat hout kan gaan rotten of schimmelen. Maar met de juiste afwerking, zoals speciale houtbeits, of het vermijden dat hout de grond raakt, kan houtrot of schimmel vermeden worden.

Levensduur

Een composiet schutting gaat zeker 10 jaar mee. Een schutting van composiet heeft daarnaast geen onderhoud nodig, waar een houten schutting natuurlijk wel in de beits of lak gezet moet worden. Composiet verweert en verkleurt amper: UV-licht heeft nauwelijks effect op het materiaal. Waar hout snel grijzer wordt, blijft deze schutting dezelfde kleur. De lange levensduur van composiet wordt bevestigd door een onderzoek van de Universiteit van Gent in de vorm van het Impactsuccesverhaal: Composieten. Hierin worden meerdere succesverhalen van composiet beschreven, en komen de voordelen op het vlak van veiligheid en milieu meermaals naar voren.

Als je kiest voor een houten schutting, kijk dan vooral naar duurzamer hardhout. Zachte houtsoorten zoals grenen kunnen slechter tegen vocht en hebben een levensduur van zo’n 10 jaar, mits geïmpregneerd. Hardhout zoals eiken, mahonie of teak heeft een levensduur van wel 25 jaar. De bankirai schutting is de duurzaamste houten omheining van dit moment. Deze houtsoort gaat minstens 25 jaar mee én deze is zeer goed bestand tegen een vochtige grond.

Je schuttingen langer mee laten gaan

Je wilt natuurlijk dat de schutting zo lang mogelijk meegaat. Is je houten of composiet schutting wat vies of heeft het groene aanslag? Gebruik wat groene zeep, water en een harde borstel en de schutting is weer als nieuw. Groene zeep is een duurzame manier om groene aanslag te krijgen van schuttingen of tegels en een stuk beter dan chemische producten. Hier lees je meer over het verwijderen van groene aanslag.

Een composiet schutting behoeft geen onderhoud, behalve het schoonhouden. Maar, zoals al eerder verteld is het van belang om in de meeste gevallen je houten schutting te behandelen met beits. Hout dien je eerst goed schoon te maken en op te schuren met schuurpapier. Daarna kun je de eerste laag transparante of gekleurde beits aanbrengen en nadat het droog is de tweede laag.

Verschillende opties

Composiet schutting

Iedere tuin is anders. Gelukkig kun je bij zowel een composiet én houten schutting uit diverse soorten en kleuren kiezen. Indien je meer wilt weten over composiet en de toepassingen ervan, kun je terecht bij de HBO-Kennisbank over composiet. De kleur antraciet is heel populair voor een composiet schutting. Het zorgt voor een modern uiterlijk, maar ook een bruintint is mogelijk. Zo kom je het dichtst bij een houten uiterlijk.

Toch liever een natuurlijke uitstraling? Ga dan voor een houten schutting. Naast dat er kleurverschil zit tussen verschillende houtsoorten, kun je altijd de kleur nog wat veranderen met een houtbeits. Ook met een likje verf kun je je tuin een geheel andere uitstraling geven. Zoek dan wel naar een duurzame verfsoort.

Regenton

En als je toch aan de slag bent in je tuin, kijk dan naar een regenton met een soortgelijke uitstraling. Het gebruik van een regenton kan vele liters water per jaar schelen. Sluit de regenpijp aan op de regenton en gebruik dit water om je planten water te geven, om schoon te maken of om je auto te wassen. Het gebruik van hemelwater heeft als bijkomend voordeel dat het weinig tot geen kalk bevat, wat weer beter is voor je planten en het streeploos schoon krijgen van je auto.

Isabelle Snaauw

Isabelle is freelance redacteur bij Duurzaam Thuis. Ook in haar dagelijks leven werkt ze aan projecten die de wereld duurzamer maken. Ze weet veel van de energietransitie en subsidies, maar schrijft als vegetariër eigenlijk het liefst over duurzaam koken en eten. Isabelle heeft bij een B-corp communicatiebureau gewerkt aan diverse duurzame (overheids)projecten. Momenteel is ze communicatieadviseur bij AMS Institute, een wetenschappelijk onderzoeksinstituut dat werkt aan duurzame stedelijke ontwikkeling.

0 0 stemmen
Nieuw: Geef Artikel Score
Abonneer
Laat het weten als er

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Volg ons op Facebook