De circulaire economie is booming en ook op het gebied van interieur ontdekken we steeds meer duurzame ontwikkelingen. Volgens het toonaangevende VT-wonen waait er een duurzame wind door de woonindustrie en trendwatcher Lideweij Edelkoort – grootheid op het gebied van interieurtrends – wijst ons vanwege de uitputting van de aardbol in de richting van hernieuwbare bronnen en creatieve gerecyclede oplossingen. Samen met interieurstyliste Sjouke ontwikkelden we een handig stappenplan, waarmee jij je interieur stijlvol inricht met duurzame meubels én het milieu zo min mogelijk belast.
Sjoukje behoudt het liefst wat ze al heeft. Ze begint met inventariseren van wat er al in de ruimte aanwezig is en hoe ze dit kan aanvullen met duurzame meubels en accessoires. Zo geef je het huidige interieur een upgrade met dat wat voor jou noodzakelijk is. Met onderstaande vragen maak je dit concreet:
Past een item écht niet meer de huidige woontrend of jouw persoonlijke interieurwensen en overweeg je het weg te doen? Bekijk dan eerst of je het kan upcyclen: dit betekent dat je ‘oude’ producten in een nieuw jasje steekt. Voeg bijvoorbeeld verschillende kasten en oude tafeltjes samen en creëer zo één wandmeubel. Likje verf erover en jouw persoonlijke, duurzame meubelstuk is klaar!
Gaat het item toch de deur uit? Verkoop het dan via Marktplaats, breng het kosteloos naar de plaatselijke Kringloop of deel het via diverse ‘Gratis Af Te Halen’ groepen op Facebook. Het doorverkopen of delen van bestaande producten sluit naadloos aan bij de circulaire economie, waarbij het hergebruik van grondstoffen en producten centraal staat. Dat verstopte tafeltje op zolder? Wie weet maak je er iemand anders blij mee.
Zodra je weet wat je mist brainstorm dan over je toekomstige droominterieur en breng concreet in kaart waar toekomstige, duurzame meubels of accessoires aan moeten voldoen. Zo voorkom je impulsaankopen en kan je de zoektocht naar een fris interieur heel gericht starten.
Mis je warmte en gezelligheid? Dit creëer je door zachte kleuren, warme sfeerverlichtingen en natuurlijke materialen zoals hout, wol en textiel. Laat je inspireren via Pinterest, Instagram en interieurmagazines en maak je ideale leefruimte inzichtelijk door middel van een moodboard.
Mis je persoonlijkheid? Dit voeg je toe met items die een verhaal vertellen. Werp een blik op de zolder van je ouders of grootouders. Dat antieke theekastje van oma kan een prachtige toevoeging zijn. Verzamel ethisch verantwoorde souvenirs tijdens je reizen als tastbare herinnering
Mis je het gevoel van een geheel, ofwel het gevoel dat de ruimte één is? Herhaal de kleuren, materialen en/of vormen die al aanwezig zijn in de ruimte op subtiele wijze. Laat de muurkleur bijvoorbeeld terugkomen in een kussens op de bank.
Nu je duidelijk voor ogen hebt welke stijl je wil neerzetten kan de zoektocht naar duurzame meubels en accessoires beginnen. Het tweedehands aanbod is enorm en kan overweldigend zijn. Met onderstaande tips hou je de focus:
Maak een notitie: Sjoukje raadt aan om een notitie op op telefoon te maken, zodat dit altijd dichtbij is. Je kan zomaar in die leuke kringloopwinkel op de hoek of een online thrift-shop belanden. Omschrijf in datzelfde lijstje waar je op moet letten qua materiaal, kleur en vorm. Op deze manier zoek je gericht en verdwaal je niet in de overvloed van aangeboden tweedehands spullen.
Speur in etappes: Verwacht niet dat je in één keer alles bij elkaar speurt. Tweedehands inkopen is een kwestie van geduld. Het aanbod kan per dag verschillen. In ons artikel ‘Duurzaam Tweedehands Interieur’ maken we voor jou helder inzichtelijk hoe en waar je die tweedehands parels scoort.
Mix & match voor rust: Een interieur met tweedehands meubels en accessoires kan zorgen voor een retro-overkill. Zorg er daarom voor dat je verschillende stijlen mixt. Combineer rotan eetkamerstoelen uit de jaren ’70 bijvoorbeeld met een strakke witte tafel van een duurzame meubelmaker en een kleurrijk Perzisch kleed. Zo’n creatieve combinatie brengt sfeer in huis en voorkomt een te uitgesproken retro uitstraling.
Upcycling en tweedehands aankopen zijn verreweg het meest duurzaam. Maar ga je toch liever voor nieuw? Let bij de aankoop van duurzame meubels en accessoires op de grondstof – het liefst gerecycled – en ga altijd voor lokaal geproduceerd.
Kriebelt het om aan de slag te gaan met een duurzaam interieur? Maar heb je toch moeite in de zoektocht naar duurzame meubels en verantwoorde accessoires? Stuur ons een mail, Sjoukje speurt graag met je mee.
We gebruiken cookies en analytics zoals te lezen in ons privacybeleid. Door gebruik van de website ga je hiermee akkoord.