Duurzaam sinds 2007Meer dan 650 artikelenDe duurzaamste oplossing
Onkruid

Onkruid en aanslag verwijderen zonder gif

Veel onkruid of groene aanslag in je tuin is niet fijn, maar gelukkig kun je tegenwoordig ook op een duurzame manier onkruid bestrijden. In 2018 heeft de overheid het initiatief genomen om het gif glyfosaat (roundup) te verbieden. De rechter heeft dit in 2020 voor particulieren weer teruggedraaid. Het middel zou bijvoorbeeld kikkers hun genen aantasten en zorgen voor aangeboren afwijkingen. Met alle rommel die er te koop is extra reden dat jij er goed naar kijkt. Met deze duurzame tips kun je onkruid bestrijden op een milieuvriendelijke manier.

Eerst kun je dit filmpje van Kassa over het gif in bestrijdingsmiddelen bekijken. Zo leer je wat meer en raak je vast en zeker nog nieuwsgieriger naar onderstaande tips voor ecologisch onkruid bestrijden. In dit artikel bespreken we verschillende terreinen en geven we je wat tips voor welke tools je kunt gebruiken. 

Veel gif in onkruidbestrijders
Veel gif in onkruidbestrijders

1
Onkruid bestrijden in borders

1
Verwijder onkruid

Maak je borders onkruidvrij met de hand, eventueel met een onkruidsteker of hark, dat is de meest milieuvriendelijke manier. Het is belangrijk om hierbij het onkruid met de wortel en al te verwijderen, want dan groeit het minder snel terug.

2
Graaf border af
onkruid verwijderen zonder gif groene aanslag

Het onkruid verwijderd? Dan kun je overwegen om de border 30 tot 50 cm af te graven en te voorzien van een schone laag aarde. Je kunt ook kiezen om wat boomschors of cacaodoppen tussen de aarde te strooien. Boomschors en cacaodoppen geven extra voeding aan je planten en ze houden slakken en katten uit de buurt. Bovendien houden andere insecten wél van boomschors, dus voor de biodiversiteit in de tuin heeft het ook voordelen.

3
Plant aarde opnieuw

Naast boomschors of cacaodoppen kun je op de aarde rondom de nieuwe planten stro, turfmolm, grind of houtsnippers strooien. Hiermee bestrijd je onkruid, het is goed voor de plant en het is goed voor de insecten die in de bodem leven. Win-win! Bedek de bodem zoveel mogelijk met gewenste planten, want ook dan krijgt onkruid minder ruimte.

4
Gebruik anti-worteldoek

Een andere duurzame manier is om de grond af te dekken met anti-worteldoek. Dit zwarte doek laat het water door, maar geen licht of wortels. Daaroverheen komt een laag tuinaarde voor de nieuwe aanplant. Bedek de bodem daarnaast zoveel mogelijk met de gewenste planten, want ook dan krijgt onkruid minder ruimte. 

Extra tip: als je biodiversiteit belangrijk vindt en insectensterfte tegen wil gaan, kies dan voor planten die bijvoorbeeld vlinders en bijen aantrekken. Denk hierbij aan lavendel, korenbloemen of goudsbloemen

5
Schoffel
onkruid bestrijden

Is er dan toch onkruid na een tijdje? Dan is ouderwets schoffelen en wieden de beste methode. Als je in het voorjaar een paar weken structureel het onkruid schoffelt en op de knieën gaat om onkruid met wortel en al uit te trekken, heb je in de rest van het tuinseizoen een stuk minder werk.

Wacht niet tot het onkruid hoog staat en bloeit. Voordat je het weet wordt er al weer nieuw zaad gezaaid en heb je volgend seizoen nog meer onkruid. Bij de wortel aanpakken dus

2
Groene aanslag en onkruid op bestrating bestrijden

1
Leg anti-worteldoek neer

Net als bij borders is voorbereiding het halve werk. Als je een terras of pad aanlegt, zorg er dan voor dat er anti-worteldoek onder de tegels of stenen ligt. Wortels van onkruid komen daar niet doorheen

2
Zorg voor goede afwatering

Zorg daarnaast voor goede afwatering, dat gaat mos en groene aanslag tegen.

3
Gebruik de juiste materialen

Een zo natuurlijk mogelijke tuin is het meest duurzaam, zodat insecten veel ruimte hebben en bomen kunnen groeien. Het is slim om dat in je achterhoofd te houden als je een tuin gaat aanleggen. Voor de plekken waar je wel een pad aanlegt kun je het beste voor natuurlijke materialen kiezen - houtsnippers bijvoorbeeld. Grote tegels zijn ook handig, vooral als ze weinig voegen hebben en je ze strak tegen elkaar plaatst. Onkruid krijgt zo weinig kans. Let er wel op dat de tegels van duurzaam materiaal gemaakt zijn (of bekijk Marktplaats waar ook voordelig tuintegels worden aangeboden - tweedehands is namelijk ook geen slecht idee).

4
Verwijder groene aanslag

De eenvoudigste en goedkoopste manier om groene aanslag, mos en plantjes tussen de tegels te verwijderen is door het overgieten met kokend water. Even laten intrekken en dan schrobben. Ook het kookvocht van aardappelen en bloemkool zou helpen. Dus giet de aardappelen niet af in de gootsteen, maar over het terras

Kies niet voor schoonmaakazijn of een ander middel dat insecten doodt. Borstel of veeg de tuintegels schoon met soda en water, zoals je in de duurzame tuintip hieronder leest. 

DUURZAME TUINTIP: Los vijf eetlepels soda op in een emmer heet water. Laat dit even intrekken en ga dan aan de slag met een tuinborstel  om de tegels schoon te schrobben.

Veeg eventueel brekerzand tussen de voegen tegen onkruid. Voegen kunnen schoongemaakt worden met een onkruidkrabber of oud aardappelschilmesje. Er bestaan ook speciale stalen onkruidborstels. Schoonspuiten met een hogedrukreiniger werkt ook effectief en makkelijk. Voor kleinere oppervlakten kun je gebruik maken van een gasbrander. De plantjes sterven pas na een paar dagen af en dan kun je ze wegvegen. Zie ook onze meer gedetaileerde pagina over groene aanslag verwijderen

3
Tools voor in de tuin
Beste keuze

Je kunt natuurlijk ook een tool gebruiken om het verwijderen van onkruid en het schoonmaken van je tegels wat makkelijker te maken. Hier vind je drie van onze tips:

Karcher k hogedrukreiniger

Kärcher K 2 Home Hogedrukreiniger

Gardena combisysteem voegenborstel m metaal

GARDENA Combisysteem Voegenborstel M Metaal

Wolf garten onkruidsteker

WOLF-Garten Onkruidsteker

4
Mos en onkruid in het gazon voorkomen en oplossen

1
Leg gras in de zon

Misschien wil je ook wel weten hoe je onkruid in gazon biologisch bestrijden kunt. In dat geval is voorkomen beter dan genezen: in de schaduw groeit er sneller mos in het gazon. Dus leg gras waar de zon komt en gebruik voor de schaduwplekken bodembedekkers. Als je toch gras wilt op schaduwrijke plekken, kies dan een soort die daarvoor geschikt is.

2
Controleer zuurgraad

Heeft de grond de juiste zuurgraad (ongeveer een pH 6)? Als deze te laag is, kun je de zuurgraad verhogen door kalk te strooien. Ook ijzersulfaat werkt goed.

3
Maai het gras tot de juiste lengte

Maai het gras niet te kort. Als het gras korter is dan 4 cm heeft het een open structuur en krijgen andere planten meer kans om te groeien. In droge periodes is 5 tot 7 cm grashoogte beter, ook om insectensterfte tegen te gaan. Eind augustus kan het weer korter.

4
Verwijder mos
onkruid verwijderen zonder gif groene aanslag

Toch mos? Verwijder het mos en maak de grond meer poreus, zodat het water beter weg kan lopen, met een (verticuteer)hark. Zaai kale plekken die ontstaan direct in met gras of andere bodembedekkende planten of bloemen.

Heb jij nog een goede tuintip voor onkruid bestrijden of iets anders? Deel het dan hieronder met ons. Samen verzamelen de beste duurzame tips.

Meer in deze categorie

Paula Heeger

Paula Heeger

Paula Heeger (27) is freelance redacteur voor Duurzaamthuis.nl. Ze schrijft over duurzaam schoonmaken, insecten en lifestyle. Naast schrijven luistert ze podcasts, probeert ze haar balkon zo groen mogelijk te krijgen en blogt en tiktokt ze over boeken.
0 0 stemmen
Nieuw: Geef Artikel Score
Abonneer
Laat het weten als er

6 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Azijn gieten in je tuin is ook milieuvervuiling. Roundup werkt het best omdat daar de grootse troep in zit. Van de week een eenvoudige bosmaaier gebruikt om mijn tegelvoegen schoon te krijgen van onkruid. Werkt prima, wel ff gelaatsbescherming gebruiken.

Duurzaam is het niet maar het werk wel het beste, snelste en eenvoudigst tegen onkruid; Round-Up een echte aanrader!

Slechte tip gronddoek tegen onkruid, onkruid zaait zich uit door de lucht.
Gronddoek onder een laag aarde werkt als een storende laag in de grond.
Het beste en heel gezond bodembedekkers planten en om de 5 tot 7 onkruid wieden, tot beplanting is gesloten. Bestrating kan je inderdaad goed schoon houden met azijn of een brander

Je moet even die steentjes weg harken en dan flink onkruid verwijderen met de hand, tesamen met het overgieten met azijn en water in gelijke hoeveelheid gemengd, en weg onkruid… voor een tijd dan he… want ja, onkruid groeit het hardst, en komt altijd terug, vroeger of later, helaas vaker vroeger dan later.

Ook HG onkruidverdelger heeft Glyfosaat en waarschijnlijk nog wel meerdere, beter alles meenemen en verbieden en niet alleen Roundup :HG onkruidweg concentraat: 31-12-2015.

Hoe is het mogelijk dat ik onderaan deze pagina over milieuvriendelijke onkruidverwijdering een verwijzing krijg naar een site van een leverancier van Round-Up?
Op de pagina over energieverslindende apparatuur, zoals de terrasverwarmer staat nota bene een verwijzing naar een site van een leverancier van terrasverwarmers!

Kunt u mij een reactie geven hoe dit kan?
Met vriendelijke groet,
Geeske winia

Volg ons op Facebook

We gebruiken cookies en analytics zoals te lezen in ons privacybeleid. Door gebruik van de website ga je hiermee akkoord.